Πως θα αντιμετωπιστούν οι επιχειρήσεις στη “νέα εργασιακή κανονικότητα” –  Επιπλέον 2 δις διεκδικεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα SURΕ.

πρόγραμμα SURE

Δέσμη παλαιών αλλά και νέων μέτρων, με αυστηρότερους όμως όρους και προϋποθέσεις, περιλαμβάνει το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την ομαλή μετάβαση στη νέα εργασιακή κανονικότητα.

Αν και οι όποιες αποφάσεις θεωρούνται πρόωρες, με τον σχεδιασμό να ακολουθεί αφενός τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων με βάση την πορεία της πανδημίας, αφετέρου τον ρυθμό των εμβολιασμών όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, ήδη στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν κατατεθεί προτάσεις για την προώθηση ενεργητικών πλέον πολιτικών στήριξης της απασχόλησης.

Σταδιακή μείωση αποζημιώσεων από αναστολές σύμβασης

Μεταξύ αυτών είναι η σταδιακή μείωση των αποζημιώσεων από αναστολές σύμβασης, κυρίως σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία, και η προοδευτική αύξηση της συμμετοχής των επιχειρήσεων στα δύο άλλα σημαντικά εργαλεία που ήδη είναι σε εφαρμογή, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» και η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη προσωπικού.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται στα στοχευμένα και ανά κλάδο μέτρα που θα λαμβάνονται να τίθενται και πολύ συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το οικογενειακό εισόδημα ή η μείωση του τζίρου αλλά και ο συνολικός αριθμός των απασχολουμένων ανά επιχείρηση, προκειμένου οι επιχορηγήσεις να καταλήγουν σε αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Ηδη, από τον Μάρτιο του 2020 που χτύπησε και τη χώρα μας η πανδημία του κοραναϊού έως και το τέλος Δεκεμβρίου, το ελληνικό Δημόσιο παρείχε σε πάνω από 1,5 εκατ. μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους ειδικές παροχές – πρόνοιες με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ.

2 δις ευρώ ακόμα διεκδικεί η Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ήδη η χώρα μας έχει καταθέσει αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να λάβει η Ελλάδα αδιάθετους πόρους από το πρόγραμμα SURE για τη συνέχιση των μέτρων στήριξης της απασχόλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ( Καθημερινή της Κυριακής ), πρόκειται για περίπου 2 δισ. ευρώ από αδιάθετους πόρους άλλων χωρών, τα οποία η χώρα μας φιλοδοξεί να προστεθούν στα ήδη 2,7 δισ. ευρώ που έχει λάβει έως τον Φεβρουάριο και έχει διαθέσει στους Ελληνες εργαζομένους κατά την πρώτη και δεύτερη φάση εξέλιξης της υγειονομικής κρίσης.

Συνολικά, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», πραγματοποιήθηκαν πάνω από 5 εκατομμύρια πληρωμές, συνολικού ύψους 3,47 δισ. ευρώ. Βεβαίως, τη μερίδα του λέοντος έλαβαν οι μισθωτοί που τέθηκαν για κάποιους μήνες σε αναστολή σύμβασης.

Συνολικά διατέθηκε σε αυτούς 1,9 δισ. ευρώ. Σε αυτά τα ποσά πρέπει να προστεθούν και οι πληρωμές για την κρατική συμμετοχή στο δώρο Πάσχα, ήτοι περίπου 105 εκατ. σε 710.000 μισθωτούς που απασχολούνται σε 185.605 επιχειρήσεις, καθώς και 152,6 εκατ. που αντιστοιχούν στην κρατική συμμετοχή στο δώρο Χριστουγέννων, τα οποία καταβλήθηκαν στους λογαριασμούς περισσότερων από 1 εκατ. μισθωτών.

Σημαντικό δίχτυ προστασίας προς εργαζόμενους και επιχειρήσεις

Ειδικά κατά το πρώτο, δύσκολο και συνάμα δραματικό –ως προς το σοκ που υπέστη η παγκόσμια κοινότητα και κατά συνέπεια και η ελληνική κοινωνία– πρώτο κύμα της πανδημίας, τα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης φαίνεται πως δημιούργησαν ένα σημαντικό δίχτυ προστασίας προς τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά το διάστημα Μαρτίου – Μαΐου 2020 και το πρώτο, «σκληρό» lockdown, διατέθηκαν μόνο από το υπουργείο Εργασίας για τις αναστολές συμβάσεων σε 1,3 εκατ. μισθωτούς περισσότερα από 860 εκατ. ευρώ. Κατά το ίδιο διάστημα, το υπουργείο Εργασίας κατέβαλε στον e-ΕΦΚΑ ποσό ύψους 490 εκατ., σώζοντας κατά κυριολεξία την παρτίδα και τα έσοδα του ασφαλιστικού ταμείου.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή