Ο Τσίπρας ψάχνει να …χωρέσει δέκα ονόματα στις τέσσερις θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας

Το ζήτημα των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει εσωκομματικά μαχαιρώματα ειδικά σε αυτό του Επικρατείας.

Τα κορυφαία στελέχη του κόμματος αναμένεται να εγκρίνουν τις επιλογές της επιτροπής ψηφοδελτίων, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η λίστα των υποψηφίων βουλευτών Επικρατείας αποτελεί τον πιο δύσκολο γρίφο για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ουσιαστικά καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο, ισορροπώντας μεταξύ επιλογών που θα έχουν έναν συμβολισμό, επιλογών που σχετίζονται με το πολιτικό μέλλον και την επιβίωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με τα πολιτικά ανοίγματα που επιχειρεί το κόμμα του.

Από τις τέσσερις θέσεις του ψηφοδελτίου που πιθανότατα θα δώσουν έδρες, τα δύο στελέχη σε εκλόγιμη θέση θα είναι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς, ο Σκουρλέτης προβάλλει ως φαβορί για τη δεύτερη θέση και μένουν κενές άλλες δύο που θα συμβολίσουν τα «ανοίγματα» του κόμματος σε άλλους χώρους ή θα νοηματοδοτήσουν προτεραιότητες.

Όλα δείχνουν πως το νέο και «φρέσκο» πρόσωπο που θα εκπροσωπήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και θα καταλάβει θέση στο Επικρατείας είναι η Έφη Αχτσιόγλου.

Ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης έχει συζητηθεί για την τρίτη θέση στο Επικρατείας, ωστόσο είναι πιθανό να μη μπει στη λίστα καθώς υπάρχουν ζητήματα ισορροπίας.

Ο Φώτης Κουβέλης παραμένει άγνωστο αν θα διεκδικήσει την εκλογή του με σταυρό. Επανήλθε σε κρίσιμη στιγμή στον πολιτικό χώρο από τον οποίο είχε αποχωρήσει, εκφράζοντας δημόσια πολιτική στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να φανεί αν το όνομά του θα μπει τελικά στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αν θα είναι υποψήφιος με σταυρό ή αν ακόμα πάρει τη μεγάλη απόφαση να μην είναι υποψήφιος.

Παρόμοιο είναι το φόντο για τον Αλέκο Φλαμπουράρη, που μένει να φανεί εάν θα επιλέξει να ξεκινήσει το κυνήγι της εκλογής με σταυρό στη δύσκολη περιφέρεια του Βόρειου Τομέα της Β’ Αθηνών ή αν το όνομά του θα περιληφθεί τελικά σε εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

[more]

Άγνωστο παραμένει τι θα επιλέξει και ο Νίκος Κοτζιάς. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών (και επικεφαλής της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ») που ήταν και «αρχιτέκτονας» της Συμφωνίας των Πρεσπών βρέθηκε εκτός κυβέρνησης λόγω της σύγκρουσής του με τον Πάνο Καμμένο, έχει αφήσει την αίσθηση ότι δεν θέλει να βρίσκεται στις λίστες του κόμματος.

Ο πιο δύσκολος γρίφος ακούει στο όνομα Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο βουλευτής και υπουργός δεν κατάφερε να εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο ίδιος έχει εκφράσει την επιθυμία να είναι στο Επικρατείας σε εκλόγιμη θέση, ωστόσο τα πρόσωπα είναι πολλά και οι δύο θέσεις που απομένουν λίγες.

Με τη διάλυση του Ποταμιού έγινε αρκετή συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ για στελέχη που θα μπορούσε να προσεγγίσει η Κουμουνδούρου και να δώσει πολιτική στέγη, με τα ονόματα δύο πρώην ευρωβουλευτών, του Μιλτιάδη Κύρκου και του Γιώργου Γραμματικάκη, να βρίσκονται στις προτιμήσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Για μία θέση στο Επικρατείας όμως «σφάζονται» από τη ΔΗΜΑΡ και από τις πολιτικές κινήσεις που πήραν ανοιχτά θέση και στήριξαν ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες. Η πολιτική συζήτηση με τη ΔΗΜΑΡ απέφερε προσχώρηση του Δημήτρη Θεοχαρόπουλου και του κόμματος στην Προοδευτική Συμμαχία. Μένει να φανεί αν θα υπάρχει το όνομα στελεχών όπως του Δημήτρη Χατζησωκράτη στο Επικρατείας αλλά σε εκλόγιμη θέση. Τα δύο αυτά στελέχη της Αριστεράς δεν έχουν εκλεγεί ποτέ με σταυρό.

[/more]

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή