Πώς θα γίνουν τα νοικοκυριά παραγωγοί ενέργειας. Τα φωτοβολταϊκά και πόσο συμφέρει η τοποθέτηση αντλίας θερμότητας

νοικοκυριά παραγωγοί ενέργειας

Για να τοποθετήσει ένα νοικοκυριό μια αντλία θερμότητας την οποία θα ηλεκτροδοτήσει με το ρεύμα που θα παράγει ένα φωτοβολταϊκό θα πρέπει να προχωρήσει σε επενδύσεις συνολικού ύψους 10.000 έως και 20.000 ή 25.000 ευρώ, κάτι που εξαρτάται από την επιφάνεια του ακινήτου, τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή όπου βρίσκεται, αλλά και την ποιότητα των υλικών και των μηχανημάτων που θα εγκατασταθούν.

Τα κρίσιμα ερωτήματα 

Πώς λοιπόν θα χρηματοδοτηθούν αυτές οι επενδύσεις; Πόσα νοικοκυριά διαθέτουν τη δυνατότητα να «σηκώσουν» τέτοια ποσά;

Ποια θα είναι η συμβολή του κράτους, το οποίο με τη σειρά του αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τουλάχιστον 4-5 δισ. ευρώ για να προωθήσει τις «πράσινες επενδύσεις»;

Και πώς θα διασφαλιστεί ότι η προσπάθεια να μετατραπούν τα νοικοκυριά σε «παραγωγούς» ηλεκτρικής ενέργειας μηδενίζοντας ταυτόχρονα τις εκπομπές ρύπων δεν θα εξελιχθεί σε ένα μηχανισμό διεύρυνσης των οικονομικών ανισοτήτων, όπου τις εξαιρετικά αποδοτικές επενδύσεις θα κατορθώσουν να υλοποιήσουν μόνο όσοι έχουν την απαιτούμενη ρευστότητα ή πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό;

Το πρόγραμμα RepowerEU

Το πρόγραμμα RepowerEU,  θα προωθήσει την εγκατάσταση αντλιών θερμότητας στα νοικοκυριά, καθώς, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής,  είναι η πηγή θέρμανσης που μπορεί να αντικαταστήσει τα ορυκτά καύσιμα, ειδικά το πετρέλαιο θέρμανσης.

Θα προωθήσει, επίσης, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ως τη λύση που θα απαλλάξει τα νοικοκυριά από το άγχος της τιμής της κιλοβατώρας και τον φόβο της διακοπής ηλεκτροδότησης σε περίπτωση που «παγώσει» η ροή του φυσικού αερίου.

Θα προωθήσει, επίσης, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ως τη λύση που θα απαλλάξει τα νοικοκυριά από το άγχος της τιμής της κιλοβατώρας και τον φόβο της διακοπής ηλεκτροδότησης σε περίπτωση που «παγώσει» η ροή του φυσικού αερίου.

Η κάθε χώρα θα προτείνει προγράμματα για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων

Ουσιαστικά, από τη στιγμή που οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. θα ανάψουν το πράσινο φως για την υλοποίηση της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα 300 δισ. ευρώ των διαθέσιμων πόρων θα κατανεμηθούν στις χώρες-μέλη και η κάθε χώρα θα προτείνει προγράμματα για την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων που θα δοθούν με τη μορφή δανείων ή επιδοτήσεων.

Στην Ελλάδα, οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για χορηγήσεις χαμηλότοκων δανείων συνολικού ύψους περίπου 4-5 δισ. ευρώ και επιχορηγήσεις που μπορούν να φτάσουν στο 1 δισ. ευρώ.

Αυτοί οι πόροι θεωρείται δεδομένο ότι θα χρηματοδοτήσουν νέους γύρους του προγράμματος «εξοικονομώ», αλλά και ειδικά προγράμματα ενίσχυσης για την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Το κίνητρο του νοικοκυριού για την επένδυση

Το κίνητρο ενός νοικοκυριού στο να προχωρήσει στην επένδυση είναι πολύ ισχυρό και προκύπτει από το ακόλουθο παράδειγμα:

Για μια μονοκατοικία 150 τετραγωνικών μέτρων στην Κεντρική Ελλάδα –ακόμη και σωστά μονωμένη, που σημαίνει ότι οι ενεργειακές ανάγκες μπορούν να καλυφθούν με 50-60 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό– με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στα 1,6 ευρώ το λίτρο, η κάλυψη των αναγκών θέρμανσης απαιτεί περισσότερα από 1.200 ευρώ τον χρόνο.

Με την αντλία θερμότητας, η ανάγκη της θέρμανσης μπορεί να καλυφθεί με περίπου 2.000 κιλοβατώρες τον χρόνο, οι οποίες ακόμη και αν κοστίσουν 0,25 ευρώ η μία (σ.σ. είναι η εκτιμώμενη τελική τιμή λιανικής που αναμένεται να διαμορφωθεί με την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού), η ετήσια επιβάρυνση δεν θα ξεπεράσει τα 515 ευρώ.

Αν μάλιστα γίνει και μια πρόσθετη επένδυση για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού, η ετήσια επιβάρυνση για τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας μπορεί σχεδόν να εκμηδενιστεί. καθώς το απαιτούμενο ηλεκτρικό ρεύμα θα το παράγει το φωτοβολταϊκό.

Η απόσβεση της επένδυσης 

Με μια κρατική επιχορήγηση της επένδυσης της τάξεως του 30%-40%, η απόσβεση της συγκεκριμένης επένδυσης –η οποία για το συγκεκριμένο διαμέρισμα μπορεί να κινηθεί στην περιοχή των 10.000-15.000 ευρώ- μπορεί να γίνει σε 5 έως 7 χρόνια.

Η περίοδος απόσβεσης και το κέρδος που θα παραχθεί στη συνέχεια είναι προφανές ότι εξαρτώνται από τη μελλοντική πορεία των τιμών.

Ωστόσο, το βασικό πλεονέκτημα για το νοικοκυριό είναι ότι η επένδυση ουσιαστικά εκμηδενίζει το ρίσκο πιθανής εκτόξευσης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας στο μέλλον.

Διότι το νοικοκυριό θα διαθέτει τον πιο οικονομικό (από άποψης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας) μηχανισμό κάλυψης των αναγκών θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης και ταυτόχρονα ένα μηχανισμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα καλύπτει και την αντλία θερμότητας, αλλά και τις υπόλοιπες ηλεκτρικές συσκευές του ακινήτου.

Η προώθηση αυτών των επενδύσεων ήταν ούτως ή άλλως στα σχέδια της Ευρώπης, καθώς δια-σφαλίζεται ο στόχος της μείωσης των εκπομπών αερίων διοξειδίου του άνθρακα.

Επιτακτική η ανάγκη για ταχεία προώθηση των επενδύσεων

Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι οι δύο εξελίξεις που καθιστούν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι επενδύσεις, κάτι που θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο και σε επίπεδο ΑΕΠ και σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Οσο μεγαλύτερη είναι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα νοικοκυριά, τόσο μικρότερη είναι η ανάγκη επιδότησης για τη συγκράτηση της τιμής της κιλοβατώρας, ενώ όσο περισσότερο ρεύμα παράγεται από τον ήλιο (και επίσης όσο μικρότερη είναι η ανάγκη παραγόμενης ενέργειας καθώς η αντλία θερμότητας αυτό κάνει), τόσο μειώνονται οι εισαγωγές είτε ηλεκτρικής ενέργειας είτε πετρελαίου ή και φυσικού αερίου.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή