Πως θα ιδιωτικοποιηθούν ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ – Σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο πώλησης των δύο εταιριών

Ξαναγράφεται το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο πώλησης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ.) και της Δημόσιας Επιχείρησης Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) και με νέα πρόσωπα στο τιμόνι των μεγάλων ενεργειακών ομίλων – αλλαγές που θα υλοποιηθούν από την κυβέρνηση, σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ, από το φθινόπωρο.

Ο πρώτος μεγάλος γρίφος στον νέο σχεδιασμό παραμένουν τα ΕΛ.ΠΕ. λόγω της ισχυρής παρουσίας με 45,5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Paneuropean που ελέγχεται από τον όμιλο Λάτση. Το Δημόσιο διατηρεί το 35,5% των μετοχών της, αλλά είναι σαφές ότι χωρίς τη βούληση του ιδιώτη επενδυτή η τύχη της γιγαντιαίας επιχείρησης διύλισης πετρελαίου δεν μπορεί να καθοριστεί.

Η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε προ εβδομάδων μεταξύ του πρωθυπουργού και του κ. Σπύρου Λάτση έχει φουντώσει τις φήμες που θέλουν να έχει κλειδώσει το μοντέλο πώλησης, το οποίο και οι δύο πλευρές κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  το μοντέλο που επελέγη στην προηγούμενη ιδιωτικοποίηση με ταυτόχρονη πώληση Δημοσίου – Λάτση εκτιμάται ότι αποτελεί μια σύνθετη και χρονοβόρα διαδικασία, χωρίς ωστόσο να έχει αποκλειστεί. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται να έχουν εξεταστεί δύο επιπλέον σενάρια, είτε πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου, ώστε στη συνέχεια να υπάρξει συμφωνία του νέου επενδυτή με τον όμιλο Λάτση, είτε μετοχοποίηση.

ΔΕΠΑ: Αλλαγή μοντέλου με πώληση πλειοψηφικού πακέτου

Με αλλαγή του σχεδιασμού πώλησης της ΔΕΠΑ θα προχωρήσει και η ιδιωτικοποίηση της δεύτερης, πλήρους κρατικής ενεργειακής εταιρείας. Οι συζητήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ έχουν ήδη ξεκινήσει, γεγονός που επιβεβαίωσε και η πρόσφατη συνάντηση του κ. Χατζηδάκη με τη διοίκηση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Από Σεπτέμβριο αναμένεται να έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για το μοντέλο που θα προκριθεί για την πώληση της εταιρείας, με τις πληροφορίες να θέλουν ως επικρατέστερο την πώληση πλειοψηφικών μεριδίων τόσο στον τομέα της εμπορίας όσο και των δικτύων.

«Μελετούμε δύο-τρία σενάρια για να καταλήξουμε στο προσφορότερο», δήλωσε προ ημερών σε δημοσιογράφους ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι αυτό που προέχει είναι να τροποποιηθεί ο νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης που προέβλεπε τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της εταιρείας στον τομέα της εμπορίας και των υποδομών.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ο νόμος είτε θα τροποποιηθεί στην κατεύθυνση του υφιστάμενου σχεδίου (με τη δημιουργία δύο εταιρειών εμπορίας και διανομής), είτε θα αλλάξει πλήρως προκρίνοντας άλλη φόρμουλα πώλησης.

Για παράδειγμα, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επανέλθει στο προσκήνιο τα σενάρια για ένα μοντέλο πώλησης της ΔΕΠΑ πιο κοντά στο σχέδιο που είχε εκπονήσει πέρυσι η McKinsey με τη δημιουργία holding εταιρείας.

Το προτεινόμενο σχέδιο προέβλεπε τη δημιουργία τριών θυγατρικών (εμπορία, δίκτυα, διεθνείς δραστηριότητες), αλλά και μιας εταιρείας συμμετοχών, η οποία θα μπορούσε να εισάγει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο.

Από το newsroom του economico.gr με πληροφορίες από το newmoney.gr (ρεπορτάζ Μαριάννα Τζάννε)

Καμία δημοσίευση για προβολή