Πως θα “καεί” η παγίδα του Ερντογάν – Το διπλό μήνυμα Μητσοτάκη κατά “ακραίων” στην Ελλάδα και “έξαλλων” στην Τουρκία – Ποιους έδειξε ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης Τουρκίας

Ο Νίκος Δένδιας ανέλαβε χθες να απαντήσει, αυστηρά μεν, ψύχραιμα δε στους έξαλλους της Τουρκίας. Και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φρόντισε να στείλει το άλλο μισό του μηνύματος στους ακραίους εντός Ελλάδος.

Η διπλή αυτή παρέμβαση δίνει και το στίγμα της τακτικής που θα ακολουθήσει η Αθήνα εν όψει του επόμενου γύρου των διερευνητικών – εάν και εφόσον δεν τον τορπιλίσει οριστικά ο Ερντογάν -, σε μια συγκυρία που η Αγκυρα εκβιάζει για «καυγά» και ξεκινά ήδη το blame game.

Ο στόχος της Αγκυρας και η παγίδα του Ερντογάν

Τόσο για το Μαξίμου, όσο και για το υπουργείο Εξωτερικών, ο στόχος της Τουρκίας είναι απολύτως ευκρινής. Εχοντας απέναντί του έναν απολύτως άκαμπτο Τζο Μπάιντεν, βλέποντας ότι η ατζέντα του δεν περνά στην Δύση, και ελπίζοντας μόνον στην διατήρηση της ανοχής της Γερμανίας, ο Ταγίπ Ερντογάν θέλει να «κάψει» τις διερευνητικές αλλά να ρίξει την ευθύνη στην Ελλάδα. Και αυτή είναι μια επιδίωξη που η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να υπηρετήσει – αντιθέτως, σκοπεύει να διατηρήσει μέχρι τέλους ανοιχτούς τους διαύλους χωρίς ταυτόχρονα να αποδέχεται οποιαδήποτε αξίωση ή συζήτηση επί κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Εξ ου και χθες το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε σαφές μήνυμα τόσο προς την Τουρκία όσο και προς το εσωτερικό της χώρας εν όψει της δεύτερης συνάντησης για τις διερευνητικές επαφές στην Αθήνα.

Το μήνυμα Μητσοτάκη στους “ακραίους” εντός Ελλάδας

Μιλώντας  στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να αντιπαλεύονται οι «ακραίες φωνές» εντός της Ελλάδας που αρνούνται το διάλογο με την Τουρκία, ως εθνικά επιζήμιες για τη χώρα.

Πρόκειται για μια θέση που από ορισμένες πλευρές εντός ΝΔ ερμηνεύεται και ως απάντηση στην τελευταία παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά και την γνωστή θέση του πρώην πρωθυπουργού ότι “διάλογο με πειρατές δεν κάνεις”. Πρωτίστως, όμως, το μήνυμα Μητσοτάκη αφορά όλους όσοι καλλιεργούν κλίμα “υπερ-πατριωτισμού” και μετωπικής σύγκρουσης με την Τουρκία.

«Μια χώρα που έχει αυτοπεποίθηση”, τόνισε ο πρωθυπουργός, “μπορεί να μιλάει και να υπερασπίζεται τα δίκαιά της και ενίοτε και στο εσωτερικό της χώρας να αντιπαλεύει φωνές οι οποίες είναι τόσο ακραίες που οδηγούν νομοτελειακά σε καταστάσεις που δεν θέλουμε και δεν θεωρούμε ότι είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων».

Και ταυτόχρονα, απευθυνόμενος προς την Αγκυρα τόνισε ότι  «θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία με καλή διάθεση, χωρίς να μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι η αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας είναι ισχυρότατη».

Δένδιας: Δεν θα συρθούμε στην ρητορική των ύβρεων

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδινε την δική του απάντηση στους έξαλλους της Αγκυρας, που εξερράγησαν μετά την σύγκλιση του “Φόρουμ Φιλίας” στην Αθήνα.

«Θα επαναλάβω», είπε , «ότι το Φόρουμ Φιλίας, και αυτό έχει σημασία, δεν είναι συμμαχία. Δεν είναι συμμαχία εναντίον οιουδήποτε.
Είναι μια προσπάθεια πολυμερούς συνεργασίας, ανοιχτό σε όλες τις χώρες εκτός από αυτές που ήδη συμμετέχουν, που σέβονται το διεθνές δίκαιο και υποστηρίζουν την εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή.
Και είναι λυπηρό ότι η προσπάθεια αυτή, αντί να βρει ανταπόκριση, διαστρεβλώνεται από ορισμένα κέντρα και μάλιστα να εκτοξεύονται εναντίον μας κατηγορίες και ύβρεις.
Εμείς δεν πρόκειται να συρθούμε σε αυτή τη ρητορική.
Σκοπός μας είναι η αποκλιμάκωση και όταν επιτρέψουν οι συνθήκες, η δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας με όλους.
Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας με νόημα: «Στο πλαίσιο των σχέσεων καλής γειτονίας, υποστηρίζουμε ότι οι χώρες πρέπει να αποφεύγουν οποιουδήποτε εκβιασμούς“.

Καμία δημοσίευση για προβολή