Πως θα κινηθεί η αγορά ακινήτων μετά τον κοροναϊό – Οι Κινέζοι και τα νέα δεδομένα στις κατασκευές

    Συστημικό κίνδυνο στην αύξηση τιμών ακινήτων και στεγαστικών δόσεων βλέπει το ΔΝΤ

    Της Δάφνης Γρηγοριάδη 

     

    Νέα δεδομένα στα ακίνητα: Αλλάζουν τα δεδομένα στον τομέα του Real Estate στην Ελλάδα λόγω του κοροναϊού. Ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρχε αυξημένο ενδιαφέρον για την χώρα μας στο κομμάτι αγοράς ακινήτων από Κινέζους επενδυτές ιδίως για την χορήγηση άδειας παραμονής την λεγόμενη golden visa, η ζήτηση  πλέον  είναι  αισθητά μειωμένη. Αντιθέτως, αυξάνεται το ενδιαφέρον για την Ελληνική αγορά ακινήτων από χώρες  που μέχρι τώρα δεν είχαν εκδηλώσει ιδιαίτερη ζήτηση, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Ην. Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία.

    Που οφείλονται οι  αλλαγές της ζήτησης ακινήτων: H έλευση της πανδημίας έφερε τα πάνω κάτω σε όλους τους οικονομικούς τομείς. Φαίνεται πως οι Κινέζοι επενδυτές τουλάχιστον για την επόμενη διετία  θα παγώσουν ή θα  δρουν συντηρητικά στις επενδυτικές τους επιλογές, περιορίζοντας το ρίσκο, κάνοντας λιγότερα ανοίγματα μέχρι να αποκατασταθεί σημαντικό μέρος της αβεβαιότητας της υγειονομικής κρίσης. Μέχρι στιγμής φέτος, το 73% των αδειών παραμονής που έχουν εκδοθεί  στην χώρα μας αφορούν Κινέζους. Το μεγάλο στοίχημα είναι σε τι βαθμό η ζήτηση των άλλων χωρών θα μας βοηθήσει να αντισταθμίσουμε την χαμένη επενδυτική κινεζική ζήτηση;

    Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα σήμερα: O αντίκτυπος του κοροναϊού στις αγορές ακινήτων διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στην Ελλάδα ήδη οι τιμές έχουν πέσει και αναμένουμε πως θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση , ακόμη και σε top τουριστικές περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Η αποκατάσταση θα γίνει σταδιακά από το 2021 και μετά. Οι Έλληνες πολίτες  συγκριτικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους επιλέγουν να διατηρούν την περιουσία τους σε ακίνητα παρά σε μετρητά. Πολλοί οι οποίοι σχεδίαζαν να τα πουλήσουν ή να τα μισθώσουν θα αναγκαστούν να ρίξουν τις τιμές λόγω της μειωμένης ζήτησης αλλά και  της υπερπροσφοράς. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η Ισπανία, όπου οι τιμές των κατοικιών φέτος αναμένουμε ότι θα μειωθούν σε ποσοστό 10%-20%.

    Τα ακίνητα την εποχή προ κοροναϊού: Μετά από 10 χρόνια πτώσης των τιμών των κατοικιών, όπου οι τιμές των ακινήτων μειώθηκαν 40% το διάστημα  2008-2018 καθώς οι υψηλοί φόροι ιδιοκτησίας είχαν αποθαρρύνει πολλούς πιθανούς επενδυτές, η ελληνική αγορά ακινήτων από το 2019 βρισκόταν σε τροχιά ανάκαμψης καθώς οι τιμές αυξήθηκαν 9%, οι φόροι μειώθηκαν και ο αριθμός ανάπτυξης της χώρας αυξήθηκε 2%.

    Ο κατασκευαστικός κλάδος: Η κατασκευή ακινήτων  στην Ελλάδα την τελευταία διετία άρχισε να ανακάμπτει, με τις οικοδομικές άδειες να σημειώνουν άνοδο το 2018 της τάξεως του 10%. Οι τωρινές συνθήκες της αγοράς ακινήτων θα παγώσουν την ανοδική πορεία των κατασκευαστικών εταιρειών. Τι και αν τα επιτόκια στεγαστικών δανείων μένουν χαμηλά, η κατανάλωση συνεχίζει να είναι αναιμική.

     

     

     

     

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή