Πώς θα κινηθούν το 2020 τα Ελληνικά Ομόλογα – Οι προθέσεις των οίκων αξιολόγησης θα φανούν σύντομα

    διεθνή ομόλογα

                       

    Η σημερινή κατάσταση: Η σταδιακή αποκλιμάκωση καθιστά  τα Ελληνικά κρατικά ομόλογα θελκτικά στα μάτια των επενδυτών. Σε ένα σκηνικό όπου τα Αμερικανικά εξαιτίας του εμπορικού πολέμου ενέχουν αβεβαιότητα, η προσοχή στρέφεται στα Ευρωπαϊκά και ιδιαίτερα στα Ελληνικά καθώς  ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας ανεβαίνει την ίδια ώρα που της Ευρωζώνης φθίνει. Το Ελληνικό 10ετές και 5ετές έφθασε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα που κυμαίνονται κοντά στο 1-2%  κατά μέσο όρο.  Τον Οκτώβριο μάλιστα, είδαμε για πρώτη φορά  στην ιστορία δανεισμό με αρνητικό επιτόκιο  -0,020% σε έντοκα γραμμάτια δημοσίου (T-Bills) που αποτελούν μορφή  βραχυπρόθεσμου δανεισμού.

    Τι θα δούμε το 2020 στα επιτόκια: Είναι πολύ πιθανό να δούμε και μέσα στο 2020 αρνητικά επιτόκια τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και σε μακροπρόθεσμο δανεισμό μας. Τον Οκτώβριο η  αγορά περίμενε μια τέτοια εξέλιξη καθώς η Ευρωπαϊκή  Κεντρική Τράπεζα είχε ανακοινώσει πως τον Νοέμβριο θα άρχιζε η  ποσοτική χαλάρωση.  Η Ελλάδα δεν έχει ενταχθεί  ακόμα στην ποσοτική χαλάρωση, αλλά επηρεάστηκε  από το γενικότερο κλίμα και  δημιουργήθηκαν  προσδοκίες για την  ένταξη  της. Κάτι το οποίο αυτή την στιγμή- τέλη του έτους- οι αγορές διαισθάνονται. Τα αρνητικά επιτόκια μπορεί για μια οικονομία να είναι θετική εξέλιξη, μπορεί όμως να σηματοδοτούν και ύφεση, όταν δεν υπάρχει ζήτηση για χρηματοδοτήσεις ενώ η ρευστότητα είναι μεγάλη.

    Τι σημαίνει αυτό; Δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας, διότι η χώρα μας με χρέος 181% του ΑΕΠ και υπό αυστηρή επιτήρηση, βρίσκεται στην ανοδική φάση του οικονομικού κύκλου της. Σε μια τέτοια κατάσταση, το φθηνό κόστος δανεισμού είναι αναγκαίο και επιπλέον αναπτυξιακό κίνητρο.

    Πώς θα κινηθούν τα ομόλογα το 2020:Για τον μήνα Δεκέμβριο, οι αποδόσεις των Ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από άλλα κρατικά ομόλογα  με την ίδια πιστοληπτική αξιολόγηση. Στις αρχές του 2020 οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι εκτιμούν περεταίρω αποκλιμάκωση,  ιδιαίτερα στην απόδοση του 10ετούς το οποίο μπορεί να φτάσει έως 50% χαμηλότερα από ότι σήμερα. Υπάρχουν και αστάθμητοι διεθνείς παράγοντες, ωστόσο είναι σημαντικό ότι η εμπιστοσύνη προς την χώρα μας αποκαθίσταται όλο και περισσότερο γεγονός που θα επηρεάσει και τις μετέπειτα αξιολογήσεις μας.

    Ποιές οι προθέσεις των οίκων αξιολόγησης: Θα  φανούν τέλη Ιανουαρίου όπου έχει προγραμματιστεί στην Αθήνα η παρουσίαση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Fitch. Έως τώρα σύμφωνα με τον συγκεκριμένο οίκο, η Ελλάδα απέχει τρία σκαλοπάτια  από την απόκτηση επενδυτικής  βαθμίδας και έρχεται όλο και πιο κοντά ιδιαίτερα έπειτα από την πλήρη άρση των capital controls και μετά.

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή