Πως θα πληρώσουν λιγότερους φόρους νοικοκυριά και επιχειρήσεις – Η νέα φορολογική κλίμακα, η προσαύξηση του αφορολόγητου, η ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και τα μέτρα για την ακίνητη περιουσία

Τι κερδίζουν οι μισθωτοί, οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις από τις μειώσεις φόρων

Λιγότερους φόρους θα πληρώνουν πολίτες και επιχειρήσεις κάθε χρόνο έως και το 2023, σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης. Το 4ετές χρονοδιάγραμμα των φορολογικών μειώσεων θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις εξελίξεις των βασικών οικονομικών δεικτών αλλά και την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Το ολοκληρωμένο σχέδιο για τη φορολογική πολιτική του 2020 αναμένεται να παρουσιαστεί τον Οκτώβριο με το προσχέδιο του Προϋπολογισμού στη Βουλή και την ολοκλήρωση του μεγάλου φορολογικού νομοσχέδιου.

Σε αυτό θα ενσωματώνεται και η νέα κλίμακα φορολόγησης των φυσικών προσώπων με τον χαμηλό συντελεστή του 9% για το τμήμα του εισοδήματος έως και τις 10.000 ευρώ, τον μειωμένο ανώτατο συντελεστή αλλά και μια διάταξη που θα υποχρεώνει τους πολίτες να πραγματοποιούν περισσότερες και μεγαλύτερης αξίας ηλεκτρονικές πληρωμές προκειμένου να διασφαλίζουν την έκπτωση φόρου.

Πως θα προκύψουν οι μειώσεις των φορολογικών βαρών

Οι μειώσεις των φορολογικών βαρών θα έρθουν μέσα στην 4ετία, ως εξής:

Η νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα προβλέπει διαφοροποιημένα κλιμάκια και φορολογικούς συντελεστές σε σχέση με την υφιστάμενη, με μέριμνα να προκύψουν ελαφρύνσεις (ακόμη και σε βάθος χρόνου) για τα λεγόμενα μεσαία εισοδήματα. Από τη αναδιάρθρωση της κλίμακας δεν θα υπάρχει φορολογούμενος ο οποίος θα πληρώνει στο εξής περισσότερο φόρο από αυτόν που του αναλογεί σήμερα. Συγκεκριμένα:

  • Το αφορολόγητο, θα παραμείνει εκεί όπου βρίσκεται σήμερα.
  • Θα μειωθεί ο ελάχιστος φορολογικός συντελεστής για τους εργαζόμενους από το 22% στο 9% για το τμήμα του ετησίου εισοδήματος μέχρι τις 10.000 ευρώ.
  • Στην κλίμακα υπολογισμού του φόρου εισοδήματος για τους αυτοαπασχολούμενους, οι οποίοι δεν έχουν εισοδήματα και από μισθούς ή συντάξεις, ο συντελεστής φόρου που αντιστοιχεί στα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος θα μειωθεί από το 22% στο 9%.
  • Θα υπάρξει προσαύξηση του αφορολογήτου ορίου εισοδήματος των μισθωτών, των συνταξιούχων και των κατ’ επάγγελμα αγροτών κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Ο πίνακας από την εφημερίδα “Καθημερινή”

Η νέα φορολογική κλίμακα ευνοεί τη μεσαία τάξη

Η νέα φορολογική κλίμακα ευνοεί το σύνολο των μισθωτών και των συνταξιούχων με αποδοχές υψηλότερες του αφορολόγητου (8.680 ευρώ), αλλά και το σύνολο των αυτοαπασχολουμένων – περισσότερο για όσους δηλώνουν ετησίως εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ και λιγότερο για όσους δηλώνουν ετήσια εισοδήματα από 8.636 έως 20.000 ευρώ.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να συμπεριληφθεί και η διάταξη για τις υπεραποσβέσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν τις επιχειρήσεις με αυξημένη επενδυτική δραστηριότητα να μειώσουν τα φορολογητέα εισόδημα κατά συνέπεια το τελικό ποσό του φόρου.

Το μέτρο αυτό, σε συνδυασμό με τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης από το 29% στο 24% το 2020 και προοδευτικά στο 20% εκτιμάται ότι μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική τόνωση της επενδυτικής δραστηριότητας. Μόνο από τη μείωση του φορολογικού συντελεστή, απελευθερώνονται πόροι περίπου 690 εκατ. ευρώ κατά την πρώτη φάση μείωσης του φορολογικού συντελεστή (εν προκειμένω μέσα στο 2020) και κατά επιπλέον 500 εκατ. ευρώ το δεύτερο έτος.

Ευνοϊκές διατάξεις για την ακίνητη περιουσία

Ξεχωριστή θέση στον κυβερνητικό σχεδιασμό έχει το κεφάλαιο «ακίνητη περιουσία». Μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% εκκρεμεί η δεύτερη δόση ελάφρυνσης που θα ανεβάσει το ποσοστό ελάφρυνσης στο 30%, κάτι που αναμένεται να συμβεί είτε το 2020 είτε το 2021.

Στο φορολογικό νομοσχέδιο του φθινοπώρου θα ενσωματωθούν σε κάθε περίπτωση οι διατάξεις για το «πάγωμα» του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα αλλά και για την αναβολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές (με εξαίρεση την πρώτη κατοικία, η οποία ούτως ή άλλως απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ).

Ενα ακόμη μέτρο που θα ψηφιστεί άμεσα θα είναι η παροχή έκπτωσης 40% για τα τιμολόγια που θα κοπούν μέσα στο 2020 και θα σχετίζονται με τις επισκευές ακινήτων.

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή