Πως θα πρέπει να κριθεί η κυβέρνηση: γιατί είμαστε αναγκασμένοι να παίξουμε πάλι άμυνα αντί να βγούμε στην επίθεση

Τα δύο σενάρια για τη πανδημία και την ενεργειακή κρίση
Του Κώστα Μποτόπουλου

Η χώρα μας μόλις έβγαινε, στην αρχή του 2020, από μια υπερδεκαετή περιπέτεια πολιτικής και δημοσιονομικής κατάπτωσης, λιτότητας, ύφεσης και παρακμής. Και ήλπιζε βάσιμα, με μια νέα κυβέρνηση και ένα νέο πρόγραμμα –που πάντως δεν είχαν δώσει άμεσα αποτελέσματα- ότι θα μπορούσε επιτέλους να αρχίσει να αναπτύσσεται, να αναμορφώνεται και να ανακτά το χαμένο έδαφος και τη χαμένη διεθνή θέση.

  • Η νέα αναγκαστική λόγω της πανδημίας ύφεση αλλάζει άρδην τους στόχους, βραχυπρόθεσμους αλλά και μεσοπρόθεσμους: πάλι είμαστε αναγκασμένοι να παίξουμε άμυνα αντί να βγούμε στην επίθεση.
  • Διατήρηση του κοινωνικού ιστού,δημόσιες παρεμβάσεις, στήριξη των αδύνατων στρωμάτων και επαγγελματικών ομάδων, ενέσεις επιβίωσης –ιδίως στο πεδίο της απασχόλησης, του τουρισμού, των υπηρεσιών- αντί για επενδυτική επέλαση, αντιστροφή του κλίματος, μεταρρυθμίσεις διευκολυντικές της ανάπτυξης, άρα με «πολιτικό κόστος».

Η διάσωση είναι πρώτη προτεραιότητα

Η διάσωση είναι πρώτη προτεραιότητα, το διεθνές κλίμα δεν σπρώχνει προς τα μπροστά, η αβεβαιότητα είναι εχθρός των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων. Το δύσκολο έργο της κυβέρνησης γίνεται ακόμα δυσκολότερο λόγω της αναζωπύρωσης των εθνικών θεμάτων και της διαρκούς απειλής του μεταναστευτικού σε έναν κόσμο, και μια γειτονιά, που, κυριολεκτικά, καίγονται.

  • Η κυβέρνηση θα πρέπει να κριθεί όχι με βάση τις προ πανδημίας υποσχέσεις και φιλοδοξίες της.  Αλλά για τις επιδόσεις της στη δύσκολη πλοήγηση ανάμεσα στις ανάγκες της συγκυρίας και τη μη πέρα από το αναγκαίο μέτρο παρεμπόδιση της πάντα εκκρεμούσας αλλαγής οικονομικού και κοινωνικού παραδείγματος.

Από αυτή την άποψη, θα αποτελέσουν άμεσα και κρίσιμα δείγματα γραφής:

  • το γεφύρωμα προγράμματος στήριξης και προγράμματος ανάπτυξης,
  • η έστω αργή αλλά διαρκής πρόοδος κάποιων εμβληματικών επενδύσεων (με πρώτο αλλά ουχί μόνο το Ελληνικό),
  • η συγκεκριμενοποίηση των έργων της «πράσινης ανάπτυξης»
  • και οι ακριβείς διαρρυθμίσεις που θα υπηρετούν την υπεσχημένη και αναμενόμενη φορολογική ελάφρυνση.

Με πρώτη δοκιμασία την κατάθεση του εθνικού σχεδίου αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων και τα σχόλια που θα αρχίσουν να γίνονται ήδη από το Eurogroup αυτών των ημερών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή