Πως θα σωθούν οι επιχειρήσεις: Oι τρείς πυλώνες που προτείνουν οι G30 και ποιούς υιοθετηθεί η Ελλάδα;

Σημαντική ενίσχυση μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο του «Ελλάδα 2.0»

Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Ο όγκος της ρευστότητας που έχει διοχετευτεί στην παγκόσμια οικονομία για να αποφευχθεί η πτώχευση των επιχειρήσεων, δεν είναι διαχειρίσιμος επισημαίνεται σε έκθεση των G30 που εισηγήθηκε ο Μ.Ντράγκι πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και ο Ρ.Ρατζάν πρώην επικεφαλής της Τράπεζας της Ινδίας.

  • Επισημαίνεται μάλιστα ότι οι χώρες βρίσκονται στον γκρεμό της υπερχρέωσης αφού έχει αρχίσει να εξαντλείται η χρηματοδότηση των προγραμμάτων στήριξης και συσσωρεύονται ζημιές.

Για να καταλάβουμε τις διαστάσεις του προβλήματος να υπενθυμίσουμε οτι: To παγκόσμιο χρέος βρίσκεται στο 365% του ΑΕΠ από το 320% το 2019, με το  Παγκόσμιο ΑΕΠ να υπολογίζεται φέτος στο -5% δηλαδή στα χειρότερα επίπεδα των τελευταίων 70 χρόνων , χειρότερα ακόμη και από αυτά της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2019.

Oι κύριοι Ντράγκι και Ρατζάν προτείνουν στα κράτη τρείς κατευθυντήριες γραμμές οικονομικής πολιτικής ώστε να είναι ελεγχόμενες οι συνέπειες των επιχειρήσεων. Πόσο η Ελλάδα  τις έχει ακολουθήσει;

Μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας άνα κλάδο

Mετάβαση από γενικά μέτρα σε ειδικού χαρακτήρα: Mπορούμε να ερμηνεύσουμε την παραπάνω πρόταση ως το πέρασμα από οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζεται οριζόντια σε μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας άνα κλάδο  καθώς κάθε τομέας έχει διαφορετικές ανάγκες, ανά μέγεθος επιχείρησης ώστε να μειώσουμε τις ανισότητες των οικονομικών συνεπειών μεταξύ μικρών- μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

  • Ένα άλλο μέτρο ειδικού χαρακτήρα θα μπορούσε να είναι με βάση την βιωσιμότητα της εκάστοτε επιχείρησης, κάτι που έχει ζητηθεί στην Ελλάδα από τους φορείς και τα επιμελητήρια καθώς η παράταση των χρεών δεν λύνει οριστικά το πρόβλημα, όμως προς το παρών δεν υπάρχει στον κρατικό σχεδιασμό.

Έμφαση στην θωράκιση της κοινωνίας

Ορθή αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων με γνώμονα την προστασία του κοινωνικού συνόλου: Για την Ελλάδα αλλά και γενικότερα την ΕΕ το παραπάνω σημαίνει σωστή διαχείριση κυρίως των χρημάτων του ταμείου ανάκαμψης ώστε να δούμε γρήγορα ανάκαμψη στο ΑΕΠ.

Η έμφαση στην θωράκιση της κοινωνίας οφείλεται αδιαμφισβήτητα στο γεγονός ότι η σημερινή κρίση έχει ανθρωποκεντρικές διαστάσει καθώς διακυβεύεται η πρωταρχικότερη αξία του πλανήτη η οποία δεν είναι άλλη από την ίδια μας την ύπαρξη. Εξάλλου αποτελεί και έναν από τους τρείς πυλώνες του νέου παγκόσμιου οικονομικού μοντέλου- αυτό της βιώσιμης ανάπτυξης το οποίο στηρίζεται επίσης στην προστασία του περιβάλλοντος και της εταιρικής κοινωνικής υπευθυνότητας και με το οποίο πρέπει να εναρμονιστούμε μέχρι το 2030.

Ανάγκη εξυγίανσης των τραπεζών

Τα κράτη να διασφαλίσουν ένα υγιές χρηματοπιστωτικό σύστημα ώστε να αποτραπούν οι παράπλευρες απώλειες: Η εξυγίανση των τραπεζών εδώ και χρόνια αποτελεί προτεραιότητα της εκάστοτε κυβέρνησης στην Ελλάδα μιας και ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αν και τα τελευταία έτη μειώνεται, εξακολουθεί να είναι μεγάλος.

Τώρα μάλιστα αναμένουμε αύξηση τους εξαιτίας του κορωναϊού. Η προσπάθεια διαχείρισης των “κόκκινων’’ δανείων  γίνεται μέσα από το σχέδιο “Ηρακλής’’  παρόλα αυτά εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπέζι το σχέδιο για την σύσταση μιας bad bank.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή