Πως βλέπει η Ουάσιγκτον την αγορά των ‘F 35’ από την Ελλάδα: “Κέντρο αεροπορικής ισχύος 5ης γενιάς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μέση Ανατολή”

Πως βλέπει η Ουάσιγκτον την αγορά των F-35 από την Ελλάδα

Οι συζητήσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Ουάσιγκτον για την προμήθεια μιας μοίρας F-35 (και η ένθερμη υποστήριξη από Κογκρέσο και Πεντάγωνο αυτής της προοπτικής) φαίνεται ότι δεν αφορά μόνο την αμυντική θωράκιση της χώρας, αλλά συνδέεται και με τον προγραμματισμό της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Νοτιοανατολική της πρέρυγα, υπό το πρίσμα ενός απρόβλεπτου συμμάχου, όπως είναι η Τουρκία του Ερντογάν.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες στην Ουάσιγκτον η προοπτική ενός στόλου ελληνικών F-35 “εγείρει ενδιαφέροντα ερωτήματα” για το τι ακριβώς επιδιώκει το ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι “οι πρόσφατες εξελίξεις στη Δυτική Συμμαχία, όπως η επιλογή της (υπό ένταξη) Φινλανδίας να αποκτήσει τα δικά της  F-35, φέρνουν πιό κοντά μια ελληνική μοίρα των “αόρατων” μαχητικών, με την οποία η Ελλάδα προφανώς θέλει για να θωρακίσει την άμυνά της στο Αιγαίο, αλλά και το Αμερικανικό Πεντάγωνο καλοβλέπει, ως ενίσχυση της αεροπορικής ισχύος του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Αμυντική περίμετρος γύρω από την Ανατολική Ευρώπη

“Για παράδειγμα, λένε οι ίδιες πηγές, μια δικτυωμένη δύναμη φινλανδικών, πολωνικών και ελληνικών F-35 θα μπορούσε να σχηματίσει μια αμυντική περίμετρο γύρω από την Ανατολική Ευρώπη για να αποτρέψει νέες επιθετικές φιλοδοξίες της Ρωσίας. Τα ελληνικά F-35 θα μπορούσαν να εμφανίζονται ως φόβητρο του ΝΑΤΟ για τη Ρωσία από το νότο, ενώ τα φινλανδικά και πολωνικά F-35 θα μπορούσαν να καλύψουν τον ρόλο αυτόν στο βορρά και την κέντρική Ευρώπη. Μια νότια δύναμη F-35 με έδρα την Ελλάδα θα μπορούσε επίσης να επιχειρεί έως τη Μαύρη Θάλασσα και να βοηθήσει στην άμυνα των βασικών ανατολικών συμμάχων όπως η Ρουμανία”.

Διάδρομος αεροπορικής ισχύος 5ης γενιάς στη Μέση Ανατολή

Μια άλλη βασική μεταβλητή για μια πιθανή ελληνική δύναμη F-35 ενταγμένη και στους σχεδιασμούς της Ατλαντικής Συμμαχίας, λένε οι ίδιοι εμπειρογνώμονες στην Ουάσιγκτον, αφορά στη δυνατότητα επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή. Τα ελληνικά F-35 θα βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση από την Ανατολική Μεσόγειο και θα μπορούσαν να βοηθήσουν σε ενδεχόμενες προκλήσεις στην περιοχή. Με την Τουρκία να έχει αποκλειστεί από το πρόγραμμα F-35, τα ελληνικά F-35 θα μπορούσαν να ανοίξουν έναν διάδρομο αεροπορικής ισχύος 5ης γενιάς στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με την Ατλαντική οπτική πάντα, “από την απλή εγγύτητα και μόνο, τα ελληνικά F-35 θα μπορούσαν να είναι υπολογίσημα ακόμα και για το Ιράν”. Επιπλέον, τα ελληνικά F-35 θα μπορούσαν να προσφέρουν συμμαχική υποστήριξη στη δύναμη F-35 του Ισραήλ παρέχοντας επιπλέον «μάζα» 5ης γενιάς στις αεροπορικές δυνάμεις του, αν απαιτηθεί. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θεωρείται στο ΝΑΤΟ “μοναδικά κατάλληλη” για να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες του F-35.

Οι συζητήσεις για τα F-35

Αμερικανικές πηγές επισημαίνουν ότι το ενδιαφέρον της Ελλάδας για αγορά μιας μοίρας F-16 εκδηλώθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2019, όταν ο τότε υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης δήλωσε ότι η χώρα εξετάζει το ενδεχόμενο του F-35. Οι ενδείξεις ότι κάποιες ενδιαφέρουσες συζητήσεις εξελίσσονται στο παρασκήνιο ενισχύθηκαν από μια μεταγενέστερη δήλωση προς την Υποεπιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των ΗΠΑ από τον επικεφαλής του Γραφείου Κοινού Προγράμματος F-35 (JPO) που απαριθμούσε την Ελλάδα μεταξύ των πιθανών πελατών.

Την τελευταία τριετία, όμως, το ζήτημα της ενδεχόμενης αγοράς ελληνικών F-35 έχει δημιουργήσει αμέτρητες αναφορές που αμφισβητούν αν η Ελλάδα μπορεί να αντέξει οικονομικά τα τζετ ή εάν η Lockheed Martin έχει αυτήν τη στιγμή την ικανότητα παραγωγής για να τπροσθέσει και την ελληνική παραγγελία στον προγραμματισμό της. Μια αναφορά του 2020 στο περιοδικό Air Force Magazine ανέδειξε την πιθανότητα η Ελλάδα να είναι διατεθειμένη να αγοράσει μεταχειρισμένα F-35, προκειμένου να τα αποκτήσει πιο γρήγορα ή να εξοικονομήσει χρήματα, αλλά αυτό δεν επιβεβαιώθηκε στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση Μητσοτάκη άνοιξε τις διαδικασίες

Τώρα όμως η χώρα, ανακοίνωσε δια του κ. Μητσοτάκη, με τον πιό επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο στην Ουάσιγκτον ότι επιθυμεί να αγοράσει έως και είκοσι τέσσερα καινούργια F-35. Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά προανήγγειλε την εκτέλεση ενός βήματος το οποίο εκκρεμεί τα τελευταία δύο χρόνια: την αποστολή επιστολής αιτήματος (Letter of Request) για επιστολή προσφοράς και αποδοχής (Letter of Offer and Acceptance) προς τις αμερικανικές αρχές. Η ομάδα του Γραφείου Προγράμματος JSF (JPO) του Πενταγώνου, που καταφθάνει στις 23 Μαΐου στην Αθήνα για επαφές με την Πολεμική Αεροπορία , σίγουρα θα εμπλακεί με την τυποποίηση της επιστολής και στην ενεργοποίηση έτσι του ελληνικού αιτήματος.

Αυτή η προοπτική, πέρα από τους ελληνικούς αμυντικούς σχεδιασμούς – που είναι και το κύριο μέλημα της Αθήνας – μπαίνει και στο κάδρο των παραπάνω Ατλαντικών θεωρήσεων. Και αυτό καθιστά την αγορά F-35 μάλλον βέβαιη και ενδεχομένως σε συνδυασμό με την ενθάρρυνση από την Ουάσιγκτον επενδυτικών πρωτοβουλιών της Lockheed Martin στην Ελλάδα, όχι μόνο για να υποστηρίξει τα ελληνικά F-35, αλλά όποια δικά της φτερά επιχειρούν στην περιοχή.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή