Πώς ξέφυγε ο κορονοϊός; – Οι «υπερμεταδότες», οι χώροι λατρείας, τα συνέδρια –Η μελέτη του Nature για εστιατόρια, μπαρ και χώρους άθλησης

Κορονοϊός υπερμεταδότες

Η Ευρώπη «φλέγεται» από τον κορονοϊό: Σύμφωνα με το Reuters τα κρούσματα σε όλη την ήπειρο ξεπέρασαν την Παρασκευή, τα 15 εκατομμύρια,  ενώ καταγράφονται πλέον ένα εκατομμύριο νέες μολύνσεις κάθε τέσσερις ημέρες.

Η Ευρώπη έχει καταγράφει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 15.046.656 μολύνσεις και 344.401 θανάτους, το ένα τέταρτο των καταγεγραμμένων μολύνσεων και θανάτων παγκοσμίως.

Οι τελευταίο δύο μήνες αποδεικνύονται και οι πλέον δραματικοί: Ενώ μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του χρόνου τα συνολικά κρούσματα ήταν 5.000.000, από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα – δηλαδή – σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών – έχουν καταγραφεί άλλα 10.000.000 κρούσματα.

Πώς ξέφυγε ο κορονοϊός;

Το ερώτημα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι πως και γιατί ξέφυγε ο κορονοϊός, και ποιες είναι οι βασικές εστίες μετάδοσης.

Σύμφωνα με τελευταία μελέτη του Clinical Simulation Center του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, οι βασικές αιτίες της διασποράς εντοπίζονται σε δύο παράγοντες: Σε χώρους «υπερσυγκέντρωσης» και στους λεγόμενους «υπερμεταδότες».

Ως προς το πρώτο σκέλος, υποδεικνύονται ως βασικές εστίες οι χώροι λατρείας, οι οικογενειακές γιορτές και πολυπληθή φόρουμ όπως τα επαγγελματικά συνέδρια.

Ως προς το δεύτερο σκέλος, εκείνο που αφορά τους υπερμεταδότες, οι ειδικοί θεωρούν με όλο και πιο μεγάλη βεβαιότητα ότι η εξάπλωση της νόσου τροφοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις εκρήξεις που προέρχονται από λίγα μόνο μολυσμένα άτομα.

Ο ρόλος που παίζουν οι “υπερμεταδότες”

Δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί εάν υπάρχει συγκεκριμένος βιολογικός παράγοντες που κάνει πιο ισχυρούς μεταδότες ορισμένους ανθρώπους, αλλά οι επιστήμονες είναι πλέον βέβαιοι ότι οι “υπερμεταδότες” υπάρχουν και αποτελούν επίκεντρο ραγδαίας διασποράς.

Όταν συμβαίνει αυτό, ο ιός μεταδίδεται “σε 10, 20, 50 άτομα ή και περισσότερα”, την ώρα που στην πλειονότητα των περιπτώσεων, η αλυσίδα της μετάδοσης έχει αντίθετα την τάση να διακόπτεται γρήγορα, εξηγεί ο Μπένζαμιν Αλτχάουζ, ερευνητής του Clinical Simulation Center του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Είναι πιθανόν μάλιστα ότι το 90% των  κρουσμάτων κορονοϊού προέρχονται μόνο από το 10% των μολυσμένων ατόμων, εκτιμά ο ίδιος.

Οι χώροι λατρείας και τα συνέδρια

Οι ειδικοί θυμίζουν ότι τον Φεβρουάριο, μία 61χρονη Νοτιοκορεάτισσα εντοπίσθηκε ως “ασθενής 31” και έμεινε στην ιστορία αυτής της επιδημίας: από αυτήν ξεκίνησε το κύμα μόλυνσης στην Εκκλησία Shincheonji του Ιησού.

Η νοτιοκορεατική Εκκλησία, θρησκευτικό κίνημα με τα χαρακτηριστικά της αίρεσης, έγινε τελικά ο βασικός πυρήνας της εξάπλωσης του κορονοϊού στην Νότια Κορέα, με περισσότερα από 5.000 κρούσματα συνδεόμενα με αυτήν.

Αντιστοίχως, ετήσιο συνέδριο στο τέλος του Φεβρουαρίου που οργανώθηκε από την αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία Biogen θεωρείται ύποπτο για την μετάδοση του ιού σε 20.000 άτομα στην περιοχή της Βοστώνης.

Μελέτη στην επιθεώρηση Science επίσης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι “η υπερμετάδοση κυριαρχεί” στην εξάπλωση της επιδημίας του SARS-CoV-2.

Οι αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα των τεσσάρων πρώτων μηνών της επιδημίας στα ινδικά κρατίδια του Ταμίλ Ναντού και του Αντρα Πραντές. Η ετυμηγορία: από το 8% των μολυσμένων ατόμων προήλθε το 60% των νέων κρουσμάτων ενώ το 71% των ατόμων που είχαν προσβληθεί δεν μετέδωσαν τον ιό σε καμία από τις επαφές τους.

Nature: Βασικές εστίες στις ΗΠΑ εστιατόρια, μπαρ, χώροι άθλησης

Άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature έδειξε ότι τα εστιατόρια, οι χώροι άθλησης και τα μπαρ είναι οι χώροι όπου γίνεται η μεγαλύτερη μετάδοση στις ΗΠΑ.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η μετάδοση της Covid συνδέεται στενά με τις συνθήκες: οι κλειστοί χώροι, που δεν αερίζονται καλά, όπου υπάρχει κοσμοσυρροή και όπου μιλάμε, φωνάζουμε ή τραγουδάμε ευνοούν ιδιαίτερα την μετάδοση.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή