Πόση ζημιά μπορεί να κάνει στην Τουρκία μια αναστολή της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ; Τι σημαίνει για την οικονομία της και τις ελληνοτουρκικές εμπορικές σχέσεις

Μήνυμα ΕΕ προς τη Μόσχα: Μη χρησιμοποιείσετε την τρομοκρατική επίθεση κατά της Ουκρανίας
Της Δάφνης Γρηγοριάδη

Tο ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας ζητά να εξεταστεί o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε επιστολή του προς τον Επίτροπο Διεύρυνσης Όλιβερ Βάρελι, καθώς η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει μονομερώς, με την υιοθέτηση μη προβλεπομένων δασμολογικών, νομοθετικών και ισοδύναμων μέτρων, την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας.

Τι σημαίνει αυτό: Από το 1995 η Τουρκία βρίσκεται σε τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, συμφώνησαν δηλαδή να καταργήσουν  τους δασμούς και  τις επιβαρύνσεις στο διμερές τους εμπόριο. Επιπλέον, οι εμπορικές και ανταγωνιστικές πολιτικές της Τουρκίας θα πρέπει να εναρμονίζονται με εκείνα της ΕΕ.

  • Η ενδεχόμενη αναστολή της ένωσης θα σήμαινε αυτόματα ακριβότερο κόστος εξαγωγών για την Τουρκία. Η συμφωνία δεν καλύπτει τα γεωργικά προϊόντα, για αυτό και  ΕΕ και  Τουρκία  είχαν συμφωνήσει να προβούν σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις  προκειμένου να τα συμπεριλάβουν σταδιακά. Κάτι το οποίο έχει μείνει πίσω  λόγω της  Τουρκικής προκλητικότητας.

Τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία

Περί  νομοθεσίας:  Ένα από τα σημαντικότερα σημεία της συμφωνίας βρίσκεται στο  άρθρο 38 σύμφωνα με το οποίο  αν κάποιο από τα δυο μέλη ( ΕΕ, Τουρκία) θεωρήσει ότι οι κανόνες  δεν εφαρμόζονται ικανοποιητικά και ότι αυτό μπορεί να βλάψει  το εμπόριο και τις συνθήκες ανταγωνισμού, τότε κάθε ενδιαφερόμενο μέρος (έπειτα από διαβουλεύσεις) δύναται να λαμβάνει κατάλληλα μέτρα.

Ο αντίκτυπος της τελωνειακής ένωσης  στις οικονομικές σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας: Σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το διμερές εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και  ΕΕ από την τελωνειακή ένωση και μετά, αυξήθηκε ραγδαία. Η Τουρκία ευνοήθηκε κυρίως στους τομείς της βιομηχανικής παραγωγής, καθώς  από τότε εισάγει με ευκολία είδη βιομηχανικού εξοπλισμού.

Η ενδεχόμενη αναστολή της ένωσης  ή η λήψη ειδικών μέτρων: Από την ΕΕ προς την Τουρκία ως αντίποινα για την παραβατική της συμπεριφορά,  θα επιφέρει οικονομικό πλήγμα στην Τουρκία, της οποίας η οικονομία αυτή την στιγμή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Θα επηρεαστούν επίσης χώρες της ΕΕ οι οποίες έχουν έντονες εμπορικές σχέσεις μαζί της, με πρώτες τις Ευρωπαϊκές τράπεζες, στις οποίες οι Τουρκικές επιχειρήσεις χρωστούν περισσότερα από 110 δις. ευρώ.

To εμπόριο Ελλάδας- Τουρκίας

To εμπόριο Ελλάδας- Τουρκίας: Οι εισαγωγές της Ελλάδας από την Τουρκία ήταν 2,18 δισ δολάρια κατά τη διάρκεια του 2019, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων των Ηνωμένων Εθνών για το διεθνές εμπόριο. Τα περισσότερα προϊόντα ήταν ορυκτά καύσιμα, ηλεκτρονικός εξοπλισμός, ατσάλι, πλαστικά είδη, μηχανήματα, χαρτί ,ψάρια, είδη ένδυσης. Οι εξαγωγές της Ελλάδας προς την Τουρκία ήταν 2,21 δισ δολάρια κατά τη διάρκεια του 2019 με τα περισσότερα προϊόντα να είναι βαμβάκι, πλαστικά είδη, μηχανήματα, αλουμίνιο, σιτηρά, χαλκός.

Την ίδια ώρα στο εσωτερικό της Τουρκίας: Το νόμισμα κατρακυλά και η πραγματική οικονομία βουλιάζει. Αξιοσημείωτο είναι ότι τo κράτος οργάνωσε εκστρατείες διανομής δωρεάν ψωμιού έξω από τα αρτοποία για τους φτωχούς της χώρας. Τουρκικά δημοσιεύματα αναφέρουν  ακόμα και 40% μείωση της αγοραστικής δύναμης του μέσου  νοικοκυριού σε σχέση με το 2019. Μέσα σε μια μέρα η τιμή του ψωμιού αυξήθηκε κατά 20%, με την   κατανάλωση των πολιτών να  υποχωρεί συνεχώς.

Η ποιότητα των  αγαθών της τουρκικής οικονομίας πέφτει, καθώς οι έμποροι λόγω της υποτίμησης της λίρας και της πτωτικής ζήτησης  αγοράζουν τις πιο φτηνές πρώτες ύλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η νοθεία αλκοολούχων ποτών η οποία την προηγούμενη εβδομάδα οδήγησε στον θάνατο 44 ατόμων. Σε αυτό το σημείο να πούμε βέβαια πως το συγκεκριμένο προϊόν νοθεύεται αρκετά εδώ και χρόνια , καθώς επιβαρύνεται με μεγάλους φορολογικούς συντελεστές.

Ανεξάρτητα από την αναστολή  ή όχι της τελωνειακής  ένωσης  ή την επιβολή άλλων κυρώσεων: H πορεία της Τουρκικής οικονομίας θεωρείται ότι κατευθύνεται ούτως ή άλλως προς μεγάλη κρίση εξ’ αιτίας της εφαρμοζόμενης ανορθόδοξης οικονομικής και νομισματικής πολιτικής και της έκθεσης σε πολλαπλά πολεμικά μέτωπα, απλώνοντας πρόσθετα μαύρα σύννεφα σε αυτά του Covid-19  επάνω και από την Ευρωπαϊκή οικονομία.

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή