Το Associated Press αναρωτιέται: Πόσο απομονωμένη είναι η Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία; Τι να περιμένουμε από το ραντεβού Μπλίνκεν – Λαβρόφ;

Η κυβέρνηση Μπάιντεν συχνά λέει πως η Ρωσία έχει απομονωθεί διεθνώς εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, έχει πει ότι θέλει δώσει τέλος στους μήνες διπλωματικής αποξένωσης μεταξύ των δύο χωρών για να συζητήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ (ο οποίος έχει πραγματοποιήσει πολλά ταξίδια ανά τον κόσμο τελευταία για συναντήσεις με ξένους ηγέτες), την απελευθέρωση Αμερικανών κρατουμένων και ζητήματα σε σχέση με την Ουκρανία.

Πόσο πραγματική είναι η απομόνωση της Ρωσίας; 

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν συναντάται με ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είναι ηγέτης χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ (υπενθυμίζεται ότι θα έχουν και συνάντηση στις 5 Αυγούστου στο Σότσι της Ρωσίας).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανάλυση που δημοσιεύεται στο Associated Press, οι εξελίξεις αυτές προκαλούν αμφιβολίες για έναν βασικό πυλώνα της στρατηγικής των ΗΠΑ ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία:

  • Το ότι η διπλωματική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας, σε συνδυασμό με τα προβλήματα στα πεδία των μαχών, θα αναγκάσουν στο τέλος τη Ρωσία να ανακαλέσει τα στρατεύματά της.

Ακόμα και ενώ ανακοίνωνε τα σχέδια για τις συνομιλίες με τον Λαβρόφ, ο Μπλίνκεν επέμενε πως η Ρωσία είναι όντως απομονωμένη, υποστηρίζοντας ότι τα ταξίδια των αξιωματούχων της είναι απλά «damage control» και αντίδραση στη διεθνή αποδοκιμασία προς τη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η θερμή υποδοχή της Ρωσίας από την Αίγυπτο και την Ουγκάντα 

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε πως η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει τις λίγες συμμαχίες που της απομένουν, κάποιες εκ των οποίων είναι με αντιπάλους των ΗΠΑ, όπως το Ιράν.

Ωστόσο χώρες που θεωρείται ότι είναι εταίροι των ΗΠΑ, όπως η Αίγυπτος και η Ουγκάντα, υποδέχονται και αυτές θερμά Ρώσους αξιωματούχους.

Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, οι ίδιες οι ΗΠΑ φαίνονται να παραδέχονται ότι πρέπει να έχουν και οι ίδιες επαφές με τη Μόσχα, παρά τις δηλώσεις των προηγουμένων μηνών ότι δεν υπήρχε πλέον λόγος για συνομιλίες με τη Ρωσία, καθώς δεν ήταν άξια εμπιστοσύνης.

Η προσέγγιση στον Λαβρόφ, σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις περί μιας «ουσιαστικής πρότασης» στη Ρωσία για την απελευθέρωση του Πολ Γουέλαν και της Μπρίτνεϊ Γκράινερ, αιφνιδίασε πολλούς.

Μια συζήτηση μεταξύ Λαβρόφ και Μπλίνκεν

Μια συζήτηση μεταξύ Λαβρόφ και Μπλίνκεν θα ήταν η υψηλότερου επιπέδου επαφή μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας από τις 15 Φεβρουαρίου (πριν τη ρωσική εισβολή) και θα μπορούσε να θέσει τις βάσεις για πιθανές συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο- αν και στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ λένε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για κάτι τέτοιο.

Στο Κρεμλίνο φέρεται να υπήρξε ικανοποίηση για τα νέα πως οι ΗΠΑ επιδιώκουν επαφές, και πιθανότατα θα καθυστερήσει την όλη διαδικασία για να εξασφαλίσει το μεγαλύτερο δυνατό πλεονέκτημα.

«Θα κωλυσιεργήσουν και θα προσπαθήσουν να μας ταπεινώσουν όσο περισσότερο μπορούν» είπε ο Ίαν Κέλι, συνταξιούχος διπλωμάτης καριέρας που ήταν πρέσβης των ΗΠΑ στη Γεωργία επί Ομπάμα και Τραμπ.

Ο ίδιος εκτιμά πως το αίτημα για επικοινωνία δεν είναι εποικοδομητικό όσον αφορά στην ευρύτερη προσπάθεια απομόνωσης της Ρωσίας. «Άλλες χώρες θα το δουν και θα πουν “γιατί να μην έχουμε και εμείς ευρύτερες επαφές με τον Λαβρόφ και τη Ρωσία;”».

«Προσπαθούν να δικαιολογήσουν κάπως τα αδικαιολόγητα»

Ήδη, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα του Associated Press, οι δυτικές προσπάθειες να πειστούν ασιατικές, αφρικανικές και μεσανατολικές χώρες να «αποφύγουν» τη Ρωσία φαίνονται να έχουν αγνοηθεί, καθώς ο Λαβρόφ ταξιδεύει ανά τον κόσμο.

  • Ο Μπλίνκεν πάντως υποβάθμισε τη σημασία των ταξιδιών του Ρώσου ΥΠΕΞ, λέγοντας πως είναι μια κίνηση αντίδρασης στις κακές εντυπώσεις που έχουν προκαλέσει οι σχετιζόμενες με την Ουκρανία ελλείψεις σιτηρών και άλλων ειδών που παρατηρούνται σε τμήματα του αναπτυσσόμενου κόσμου.

“Απεγνωσμένο παιχνίδι άμυνας”

«Αυτό που βλέπω είναι ένα απεγνωσμένο παιχνίδι άμυνας για να προσπαθήσουν με κάποιον τρόπο να δικαιολογήσουν στον κόσμο τις ενέργειες στις οποίες προέβη η Ρωσία» είπε ο Μπλίνκεν. «Προσπαθούν να δικαιολογήσουν κάπως τα αδικαιολόγητα».

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποδεικνύουν πως η Ρωσία έχει δεχτεί βαρύτατες επικρίσεις για την εισβολή στην Ουκρανία και τα επακόλουθα προβλήματα και ελλείψεις σε τομείς όπως τα τρόφιμα και η ενέργεια.

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, περιλαμβανομένου του ίδιου του Μπλίνκεν, έχουν σημειώσει ότι ο Λαβρόφ επέλεξε να φύγει από πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ της G-20 στην Ινδονησία αφού άκουσε διαμαρτυρίες από ομολόγους του για τις διεθνείς επιπτώσεις του πολέμου.

Ωστόσο δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η Ρωσία θα αποκλειστεί από μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις, όπως το ASEAN Regional Forum, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο ή συνόδους που έχουν προγραμματιστεί στην Ασία τον Νοέμβριο.

Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κίνα και την Ινδία 

Υπενθυμίζεται επίσης ότι η Ρωσία εξακολουθεί να έχει στενές σχέσεις με την Κίνα, την Ινδία και αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες ανά την Ασία και την Αφρική. Πολλές βασίζονται στη Ρωσία για ενέργεια και άλλες εξαγωγές, αν και εξαρτώνται επίσης από την Ουκρανία για σιτηρά.

Η Ινδία δεν έχει απομακρυνθεί από τη Ρωσία, παρά τη συμμετοχή της στο αποκαλούμενο «Quad», μαζί με τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ιαπωνία. Διατηρώντας παραδοσιακά μια στενή σχέση με τη Ρωσία, η Ινδία έχει αυξήσει τις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία παρά την πίεση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, που απομακρύνεται από το ρωσικό αέριο και πετρέλαιο.

Στην άλλη πλευρά, ωστόσο, οι Φιλιππίνες, σύμμαχος των ΗΠΑ, ακύρωσαν συμφωνία αγοράς ρωσικών στρατιωτικών ελικοπτέρων λόγω φόβων για πιθανές αμερικανικές κυρώσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, πάντως, απαντά στους ισχυρισμούς περί απομόνωσης της Ρωσίας ανεβάζοντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες του Λαβρόφ σε διάφορες πρωτεύουσες του κόσμου- μεταξύ των οποίων και εικόνες από την επίσκεψή του στη συνάντηση της G-20 στο Μπαλί με τους ομολόγους του από την Κίνα, την Ινδία και την Ινδονησία, από την Ουγκάντα, όπου συνάντησε τον πρόεδρο Μουσεβένι, επί μακρόν εταίρο των ΗΠΑ, και από την Αίγυπτο, όπου συνάντησε τον πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ ελ Σίσι, επίσης εταίρο των ΗΠΑ, η χώρα του οποίου λαμβάνει κάθε χρόνο αμερικανική οικονομική βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων.

  • Με πληροφορίες από Associated Press

Καμία δημοσίευση για προβολή