Πόσο ασφαλής είναι η κατανάλωση ωμών τροφών;

    Σούσι

    Φτιαγμένο με άπαχο ψάρι, λαχανικά και αβοκάντο, το σούσι μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για τη λήψη βιταμινών και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Αλλά το σούσι μπορεί να έχει βακτήρια και παράσιτα όπως η ανισακίαση (anisakiasis), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν εμετό, διάρροια και πόνο στο στομάχι.  Τα μικρά παιδιά, οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν και άτομα με ανοσολογικά προβλήματα πρέπει να μην επιλέγουν ωμά ή μη ψημένα ψάρια. Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε ψάρια που θα μπορούσαν να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, όπως ξιφία, τόνο και καρχαρία.

    Χοιρινό

    Το ακατέργαστο ή ελάχιστα μαγειρεμένο χοιρινό κρέας μπορεί να έχει βακτήρια όπως η σαλμονέλα, το E. coli και η λιστέρια. Τρώγοντας χοιρινό κρέας που δεν έχει μαγειρευτεί αρκετά ή από τα ξύλα κοπής ή και σκεύη που άγγιξαν το ωμό χοιρινό, μπορεί να προκαλέσει ασθένειες. Το χοιρινό πρέπει να μαγειρευτεί σε τουλάχιστον 60-65 βαθμούς Κελσίου και στη συνέχεια να αφεθεί να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 3 λεπτά πριν το σερβίρετε.

     

     

    Στρείδια

    Τα στρείδια μπορούν να μεταφέρουν ιούς και βακτήρια από το νερό όπου ζουν. Εάν δεν είναι καλά μαγειρεμένα, μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους που τα τρώνε. Μπορούν να μεταδώσουν μια λοίμωξη που ονομάζεται vibriosis, η οποία μπορεί να προκαλέσει ασθένειες. Επίσης, μπορούν εξαπλώσουν την ηπατίτιδα Α, έναν ιό που προκαλεί ηπατική νόσο. Μαγειρέψτε τα στρείδια πριν τα φάτε.

     

     

    Σεβίτσε

     Το Ceviche είναι ωμό θαλασσινό μαριναρισμένο σε λάιμ ή χυμό λεμονιού. Όπως το σούσι, υπάρχει πιθανότητα να έχει βακτήρια και παράσιτα που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Αποφύγετε τα ωμά ή λίγο μαγειρεμένα ψάρια, ειδικά εάν είστε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή έχετε ανοσολογικά προβλήματα. Μαγειρέψτε τα θαλασσινά στους 60-65 βαθμούς Κελσίου.

     

     

    Τάρταρ κρέατος

    Δεν είναι κακό το να μην σας αρέσει το κρέας σας καλοψημένο, αλλά μην πάτε στο άλλο άκρο. Το ωμό κρέας και τα πουλερικά ταρτάρ είναι πιθανότερο να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Μπορούν να έχουν όλα τα είδη βακτηρίων από το E. coli έως τη σαλμονέλα, που μπορεί να προκαλέσουν ασθένεια. Για να παραμείνετε ασφαλείς, βεβαιωθείτε ότι τα κρέατα είναι σωστά μαγειρεμένα.

     

     

    Ωμά αυγά

     Τα φρέσκα αυγά μπορεί να έχουν σαλμονέλα, η οποία μπορεί να προκαλέσει τροφική δηλητηρίαση. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε να αρρωστήσετε είναι να βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε αυγά που τα έχετε βράσει ή τηγανίσει. Μην αφήνετε τα αυγά εκτός ψυγείου. Βγάλτε τα όταν είναι να τα μαγειρέψετε.

     

     

     

    Αλεύρι και ζύμη

    Μπορεί να είναι δελεαστικό να τσιμπήσετε λίγη ζύμη όταν φτιάχνετε κέϊκ ή μπισκότα, αλλά οτιδήποτε με άψητο αλεύρι μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε. Το αλεύρι μπορεί να έχει βακτήρια όπως το E. coli και η Salmonella. Μην δοκιμάζετε ακατέργαστη ζύμη  και μην προσθέτετε αλεύρι σε τρόφιμα που δεν θα μαγειρευτούν. Τα παιδιά δεν πρέπει να παίζουν με αλεύρι ή ζύμη.  Όταν τελειώσετε με το αλεύρι, μην ξεχάσετε να πλύνετε καλά τα χέρια σας.

     

    Ωμές πατάτες

    Τι κάνετε με μια πατάτα που έχει γίνει πράσινη ή έχει βλαστήσει; Σίγουρα δεν την καταναλώνετε γιατί περιέχει τοξίνες που μπορεί να σας κάνουν να αρρωστήσετε. Μπορεί να προκαλέσει διάρροια, πυρετό, πονοκέφαλο και έμετο.  Αποφύγετε να τρώτε πατάτες που έχουν βλαστήσει.

     

     

     

     

    Κόκκινα φασόλια

    Η κατανάλωση μόλις τεσσάρων ή πέντε ωμών φασολιών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία. Τα φασόλια – ειδικά τα κόκκινα – έχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται λεκτίνη (lectin). Συνήθως καταστρέφεται κατά το μαγείρεμα. Μουλιάστε τα ωμά φασόλια  για τουλάχιστον 5 ώρες, στραγγίξτε τα και στη συνέχεια βράστε τα για τουλάχιστον 30 λεπτά.  Μην τα μαγειρεύετε σε σιγανή φωτιά, γιατί δεν θα εξουδετερωθούν οι τοξίνες.   Τα φασόλια σε κονσέρβα, είναι ασφαλή γιατί έχουν ήδη μαγειρευτεί.

     

    Πικρά αμύγδαλα

    Tα πικρά αμύγδαλα περιέχουν δηλητήριο cyanide. Αν φάτε μόνο μια χούφτα από αυτά μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία. Τα αμύγδαλα που παίρνουμε από τα καταστήματα είναι γλυκά αμύγδαλα, τα οποία είναι ασφαλή για κατανάλωση.

     

     

     

     

    Άγρια μανιτάρια

    Μερικά άγρια ​​μανιτάρια έχουν τοξίνες όπως η αγαριτίνη και η αματοξίνη (agaritine & amatoxin). Αυτές οι ενώσεις μπορούν να βλάψουν το συκώτι και να προκαλέσουν άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Ακόμα και ωμά μανιτάρια ή χαλασμένα μανιτάρια που δεν έχουν αυτές τις τοξίνες μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα όπως έμετο, διάρροια και πόνο στο στομάχι.

     

     

    Τάρο (taro)

    Το τάρο είναι λαχανικό που πρέπει να καταναλώνεται μόνο μαγειρεμένο. Το ακατέργαστο taro έχει ενώσεις που ονομάζονται οξαλικά που μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο και ερεθισμό στα χείλη, στο στόμα και στο λαιμό. Το μαγείρεμα taro – ειδικά με γάλα – βοηθά στη μείωση της επίδρασης αυτών των τοξινών

     

     

     

    Φύλλα ραβέντι

    Οι μίσχοι ραβέντι που μοιάζουν με σέλινο χρησιμοποιούνται συχνά για πίτες και είναι ασφαλείς για κατανάλωση. Αλλά τα φύλλα του φυτού έχουν οξαλικό οξύ, μια τοξική ένωση που η κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει κάψιμο στο στόμα σας, δυσκολία στην αναπνοή, διάρροια και πόνο στο στομάχι. Καλύτερα να το αποφύγετε.

     

     

     

     

     

     

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή