Πόσο ικανές είναι οι νέες φορολογικές μειώσεις ακόμα και να … φρενάρουν την πανδημία;

    Οι διεργασίες στο κυβερνητικό επιτελείο για μείωση φόρων κορυφώνονται εν όψει των εξαγγελιών του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη

     

     

    Σε νέες φορολογικές μειώσεις: Για όσους πλήττονται οικονομικά από την πανδημία πρόκειται να προβεί η κυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζεται η περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ  αλλά και του ΕΝΦΙΑ με τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, καθώς το σχέδιο προσαρμογής τους έχει προσωρινά παγώσει. Τα ακίνητα αντιπροσωπεύουν μεγάλο μέρος της περιουσίας  των ελληνικών νοικοκυριών με  ποσοστό ιδιοκτησίας  80%, πάνω από τον Ευρωπαϊκό  μέσο όρο ο οποίος είναι  70%.

    Τα οφέλη: Σκοπός είναι η προσωρινή μείωση των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών λόγω της μείωσης του διαθέσιμου εισοδήματος τους, ώστε να συνεχίσουν τις πληρωμές τους και να μην τις αφήσουν να συσσωρευτούν. Αυτό εξυπηρετεί και τους ίδιους τους πολίτες αλλά και τα κρατικά ταμεία τα οποία είναι προτιμότερο να έχουν χαμηλότερο ύψος εσόδων παρά μεγαλύτερο όγκο ληξιπρόθεσμων πληρωμών.

    Κατά την προηγούμενη κρίση: Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αποκλιμακώθηκαν 40% για το διάστημα 2008-2017.  Ο φόρος περιουσίας  δημιουργήθηκε για την κάλυψη του δημοσιονομικού  ελλείματος και επιβάρυνε πολλά νοικοκυριά αλλά και  τροφοδότησε το φαινόμενο της παραοικονομίας.  Η μείωση του ΕΝΦΙΑ το προηγούμενο διάστημα αύξησε την εισπραξιμότητα  του φόρου κατά 110 εκατ. ευρώ.

    Σχέση ΕΝΦΙΑ και τραπεζικού συστήματος: H  μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας θα βοηθήσει και  τις τράπεζες οι οποίες εξαιτίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατέχουν πολλά ακίνητα. Έτσι, θα εξυγιάνουν γρηγορότερα τις οικονομικές καταστάσεις τους.

    Με έμμεσο τρόπο θα επηρεαστεί και η κατανάλωση : Tόσο από την μείωση του ΦΠΑ όσο και του ΕΝΦΙΑ. Σκοπός είναι να σημειωθεί όσο το δυνατόν μικρότερη πτώση της κατανάλωσης που αναμένουμε, μιας και είναι ο σημαντικότερος παράγοντας της πραγματικής οικονομίας.

    Σε τι βαθμό οι νέες μειώσεις μπορούν ακόμα και να φρενάρουν την πανδημία ; Είναι γνωστό πως η μείωση φόρων επηρεάζει θετικά την ανάπτυξη,  αλλά  στις τρέχουσες  συνθήκες έχει και ειδικές προεκτάσεις . Η φορολογική πολιτική των κρατών έχει επηρεαστεί αρκετά τα τελευταία έτη από τις κατευθυντήριες γραμμές του ΔΝΤ, που με την έμφαση στους   έμμεσους φόρους πλήττει την κατανάλωση.  Συνεπώς, μια μείωση του ΦΠΑ και του ΕΝΦΙΑ που ενισχύει την καταναλωτική ισχύ των εργαζομένων, θα αυξήσει την οικονομική  αντοχή και την διάθεση συμμόρφωσης στα περιοριστικά μέτρα της κοινωνικής αποστασιοποίησης και του “μένουμε σπίτι”, για  την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας.

     

     

     

     

     

    Καμία δημοσίευση για προβολή