Κοροναϊός: Πόσο πιθανό είναι να ακολουθήσει η Ελλάδα τον δρόμο της Γαλλίας. Στο “κόκκινο” η Ευρώπη. Πού βρίσκεται η χώρα μας

Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του CΟVID. Γι’ αυτό, άλλωστε, το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε., κατά την οποία ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν εξήγησαν γιατί οδηγήθηκαν σε επανάληψη του σκηνικού της περασμένης άνοιξης.

Πάνω από τη μισή Ευρώπη “στο κόκκινο”

Πάνω από τις μισές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και το Ηνωμένο Βασίλειο, «χρωματίζονται» με κόκκινο στον νέο ευρωπαϊκό χάρτη που δημοσιοποίησε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (ECDC) σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού στην ήπειρο.

Στον χάρτη αυτόν, σκοπός του οποίου είναι να βοηθήσει τις χώρες να εναρμονίσουν τις συστάσεις τους για τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, μόνο τρεις χώρες της ΕΕ και του Χώρου Σένγκεν (η Ελλάδα, η Νορβηγία και η Φινλανδία) καθώς και η περιφέρεια της Καλαβρίας, στην Ιταλία, είναι εν μέρει πράσινες.

Αυτό σημαίνει ότι καταγράφονταν λιγότερα από 25 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους κατά τις τελευταίες 14 ημέρες και το ποσοστό των θετικών τεστ ήταν κάτω από 4%.

Τί θα γίνει στην Ελλάδα

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Γαλλία και την ισχυρή πιθανότητα να ακολουθήσει και η Γερμανία, πληθαίνουν τα ερωτήματα για το τί θα γίνει στην Ελλάδα.

Κυβερνητικές πηγές, επικαλούμενες τα επίσημα στοιχεία, επισημαίνουν ότι  τα επίσημα στοιχεία- ότι η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει, αρκετά καλύτερα.

Η Κυβέρνηση, ωστόσο, όπως δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός δεν θα διστάσει, εφόσον το υποδείξουν οι ειδικοί να πάρει πρόσθετα μέτρα τοπικού -όπως τόνισε- χαρακτήρα, για να περιοριστεί η όποια τοπική διασπορά της επιδημίας.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, σε κάθε περίπτωσης, η απόφαση του Γάλλου Προέδρου να επιβάλει νέα σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τις 9 το βράδυ στο Παρίσι, είναι μια αποκαλυπτική της δραματικής κατάστασης που διαμορφώνεται εκεί αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, πάντως, παρά την αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, η επιδημιολογική κατάσταση δεν επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων.

Δεν εξετάζεται επομένως, απαγόρευση της κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες όπως έγινε στο Παρίσι. Και εφόσον συνεχίσουμε την πιστή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, θα αποφύγουμε τη λήψη νέων

Γιατί η Κοζάνη μπήκε  στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού

Από χθες, 16-10-2020 και για 14 ημέρες, έως και 29-10-2020, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης μπαίνει στο Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 – Αυξημένου Κινδύνου, σύμφωνα με τον Χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας (https://covid19.gov.gr/).

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν, πρώτ΄απ΄όλα ότι η απόφαση αυτή η ενεργοποίηση δηλαδή του επιπέδου συναγερμού 4 για την Κοζάνη, -σύμφωνα με τις εισηγήσεις των ειδικών- κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όλους μας, σε όλη τη χώρα.

Κατά τις ίδιες πηγές, η  απόφασή βασίστηκε σε συγκεκριμένα κριτήρια όπως:

  • Ο πολύ μεγάλος αθροιστικός αριθμός νέων κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού σε διάστημα 14 ημερών που ξεπέρασε το κριτήριο το οποίο έχει υιοθετήσει η ΕΕ.
  • Η συνεχής αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων. Η αποδεδειγμένη από την ιχνηλάτηση εκτεταμένη διασπορά των κρουσμάτων στην κοινότητα.
  • Τα πλέον των 220 ενεργά κρούσματα και οι 554 στενές επαφές τους που βρίσκονται σε απομόνωση.
  • Αλλά και τα δεκάδες μικρά ελεγχόμενα, επικίνδυνα όμως και χωροταξικά διάσπαρτα clusters σε όλη την περιοχή.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή