Πότε και πως θα συνδεθούν οι υπόλοιπες Κυκλάδες με το κεντρικό δίκτυο της ΑΔΜΗΕ

Ολοκληρώνεται έως το 2024 η τελευταία φάση της διασύνδεσης των Κυκλάδων, με το κεντρικό δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.

Ποιά νησιά συνδέονται

Περιλαμβάνει τις εξής υποβρύχιες διασυνδέσεις: Νάξος – Θήρα, μήκους 100km, Θήρα – Φολέγανδρος μήκους 50km, Φολέγανδρος – Μήλος μήκους 40km, Μήλος – Σέριφος μήκους 50km, Σέριφος – Λαύριο μήκους 100km και κατασκευή 4 νέων υποσταθμών σε Σαντορίνη, Φολέγανδρο, Μήλο, Σέριφο. Εναλλακτικά εξετάζεται η δυνατότητα διασύνδεσης Σαντορίνης με την Πάρο αντί για τη Νάξο.Το έργο περιλαμβάνει ακόμη τη διασύνδεση της Σίφνου και της Κύθνου με τη Σέριφο.

Προτεραιότητα στη Σαντορίνη

Ο ΑΔΜΗΕ δίνει προτεραιότητα στη διασύνδεση Πάρου (ή Νάξου) – Σαντορίνης, , ώστε να ολοκληρωθεί το 2023. Η διασύνδεση αυτή αναμένεται να καλύψει το 60 % του φορτίου που θα μεταφερθεί στα νησιά. Έτσι, αναμένεται να προκύψουν πιο σύντομα οικονομικά οφέλη από τη μείωση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.

Το 2023 η Κρήτη

Η δεύτερη φάση διασύνδεσης της Κρήτης, μέσω Αττικής παραμένει επί του παρόντος στο χρονικό ορίζοντα του 2023, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσής της κατά ένα ή δύο χρόνια.

Αυτή η εξέλιξη συνδέεται και με την υλοποίηση του έργου διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας μέσω Κρήτης, το χρονοδιάγραμμα του οποίου προβλέπει την ολοκλήρωση του τμήματος Αττική – Κρήτη το 2021.

Η αναβάθμιση στην Πελοπόννησο

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης η ΔΕΗ ζήτησε επιτάχυνση της αναβάθμισης του δικτύου στην Πελοπόννησο προκειμένου να είναι δυνατή η λειτουργία της νέας μονάδας φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη σε πλήρη ισχύ (811 μεγαβάτ αντί για 400 – 500 που είναι η τωρινή δυνατότητα).

Με δυό λόγια

Η διασύνδεση των νησιών στο κεντρικό δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στα νησιά των Κυκλάδων ολοκληρώνεται σε 5-6 χρόνια. Επιτέλους…

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή