Τα δύο σενάρια για τη πανδημία και την ενεργειακή κρίση. Οι κυβερνητικές προβλέψεις και ο “κάβος” της ακρίβειας

Θερμό διατηρεί το κλίμα των πρόωρων εκλογών η κυβέρνηση

Τις πρώτες ανάσες ανακούφισης και ελπίδας παίρνουν κυβέρνηση και επιστήμονες από τη μετάλλαξη Όμικρον, η οποία, στην πλήρη εκδήλωσή της, αποδεικνύεται διαχειρίσιμη.

Πριν ωστόσο προλάβει το κυβερνητικό επιτελείο να πει “δόξα τω Θεό”, έχει βρεθεί στο “βοήθα Παναγία μου” για τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, η οποία παραμένει απρόβλεπτη και δημιουργεί πολυεπίπεδα προβλήματα : Εντονες πιέσεις στους πολίτες, οι οποίες μάλιστα δεν είναι ορατό πότε θα αποσυμπιεστούν, πολιτικό κόστος αλλά και δημοσιονομικό αποτύπωμα.

Τα δύο σενάρια 

Στο κυβερνητικό τραπέζι, σύμφωνα με πληροφορίες του Economico.gr, υπάρχουν δύο σενάρια για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης.

Το πρώτο, το καλό σενάριο, προβλέπει ότι μετά το πρώτο τρίμηνο του έτους, θα αρχίσει μία σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους της ενέργειας.

Με δεδομένο ότι θα απαιτηθεί μία χρονική περίοδος για να μετακυλιστεί προς τα κάτω η μείωση των τιμών, το κυβερνητικό επιτελείο ευελπιστεί ότι από τις αρχές του καλοκαιριού, θα ξεκινήσει η σταδιακή, πάλι, επιστροφή στην “κανονικότητα, με σταδιακή μείωση του πληθωρισμού και των τιμών σε υπηρεσίες και βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Το δυσοίωνο σενάριο 

Το δεύτερο σενάριο, το δυσοίωνο, αφορά στο απευκταίο της συνέχισης της ενεργειακής κρίσης και πέραν του πρώτου τριμήνου του 2022.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, στο κυβερνητικό επιτελείο, γίνονται σενάρια επί χάρτου και γι αυτό το σενάριο.

Είναι ενδεικτικό, ότι σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, στη σύσκεψη που προηγήθηκε προ ημερών υπό τον πρωθυπουργό για το ζήτημα της ακρίβειας, ο ΥΠΟΚ Χρήστος Σταϊκούρας, έσπευσε να “παγώσει” το σενάριο της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, διότι, όπως είπε, “είμαστε ακόμα στην αρχή της ενεργειακής κρίσης και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί”.

Το δίχτυ προστασίας προς τους πολίτες 

Μέχρι τότε, η κυβέρνηση απλώνει το δίχτυ προστασίας προς τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Οπως έχει γίνει ήδη γνωστό,  θα συνεχιστεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος για πολίτες αλλά και επιχειρήσεις, ώστε να απορροφηθεί και μέρος της αύξησης στις τιμές των προϊόντων.

Επίσης, όπως προανήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης, από την 1η Μαΐου θα υπάρξει νέα αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ανακούφιση και ελπίδα για την “Ομικρον”

Σε αντίθεση με την ακρίβεια, η εξέλιξη της μετάλλαξης Όμικρον προκαλεί ανακούφιση και ελπίδα στο κυβερνητικό επιτελείο, που αισιοδοξεί είναι θέμα λίγου χρόνου η έξοδος από τη στενωπό.

Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επιπεδοποίησης των κρουσμάτων και ότι από τον Φεβρουάριο θα είναι σαφής η αποκλιμάκωση.

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως διαφαίνεται ισορροπία στο ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων στα νοσοκομεία, ενώ αποδίδουν την τρέχουσα αύξηση στις διασωληνώσεις στην προηγούμενη φάση της πανδημίας, όπου ήταν ισχυρή η μετάλλαξη «Δέλτα».

Έρχεται άρση των περιοριστικών μέτρων 

Ετσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, τον επόμενο μήνα αναμένεται σαφής βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας, η οποία θα συνοδευτεί και από την άρση των –λίγων– περιοριστικών μέτρων που τέθηκαν σε ισχύ τις ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά.

Ο πρωθυπουργός φέρεται πεπεισμένος  πως εάν δεν εμφανιστεί κάποια νέα μετάλλαξη και υπάρξει, όπως εκτιμάται διεθνώς, αποκλιμάκωση της ακρίβειας, το 2022 και το 2023 θα είναι «πολύ καλές χρονιές για τη χώρα», καθώς μάλιστα θα αρχίσουν να «τρέχουν» και τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Καμία δημοσίευση για προβολή