Πότε θα υποβάλλουμε τις φετινές φορολογικές δηλώσεις – Μέχρι πότε θα πληρωθούν οι φόροι-Τι θα γίνει με τη φορολογία στα ανείσπρακτα ενοίκια

φορολογικές δηλώσεις
ÃÅÍÉÊÇ ÃÑÁÌÌÁÔÅÉÁ ÐËÇÑÏÖÏÑÉÁÊÙÍ ÓÕÓÔÇÌÁÔÙÍ ÅÊÁÈÁÑÉÓÇ ÖÙÑÏËÏÃÉÊÙÍ ÄÇËÙÓÅÙÍ (EUROKINISSI/ ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

«Γρίφος για δυνατούς λύτες» είναι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2020. Στο υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες  συσκέψεις ώστε να οριστικοποιηθούν οι τελικές αποφάσεις και να δοθεί το «πράσινο φώς» για να ανοίξει το ηλεκτρονικό σύστημα στο Taxis.

Πότε θα υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις

Παράγοντας που είναι σε θέση να γνωρίζει τα τεκταινόμενα θεωρεί ότι «για διευθετηθούν οι εκκρεμότητες και για να μην υπάρξουν «παρατράγουδα» χρειάζονται ακόμη τουλάχιστον  είκοσι ημέρες». Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε μπει στη Μεγάλη Εβδομάδα και  το ηλεκτρονικό σύστημα θα ανοίξει μετά το Πάσχα. Έτσι σημειώνουν οι ίδιες πηγές,  οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους μέχρι το τέλος Ιουλίου. Μάλιστα κάποιοι στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι μπορεί φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που προέκυψαν από την πανδημία, να χρειασθεί περισσότερος χρόνος για την υποβολή των δηλώσεων.

Δεδομένο θεωρείται ότι το Δημόσιο δεν θα εισπράξει τους  φόρους που θα προκύψουν μέσα στο 2021 και πιθανότατα θα υπάρξουν μηνιαίες δόσεις, η τελευταία από τις οποίες θα καταβληθεί στα τέλη Φεβρουαρίου 2022.

Τι θα γίνει με τα ανείσπρακτα ενοίκια

Η αναστάτωση που έχει επιφέρει στην αγορά ο κορωνοϊός με τα υποχρεωτικά λουκέτα σε επιχειρήσεις και καταστήματα καθώς και τις αναστολές συμβάσεων σε εργαζομένους θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσουν σε αλλαγές και παρεμβάσεις τουλάχιστον σε τρία πεδία:

  • Για την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης. Αν εφαρμοσθούν ως έχουν, χιλιάδες φορολογούμενοι κινδυνεύουν να βρεθούν υπόχρεοι καταβολής φόρου, αφού λόγω μειωμένων αποδοχών δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα τεκμήρια.
  • Για την κάλυψη του αφορολογήτου. Χιλιάδες φορολογούμενοι θεωρείται δεδομένο ότι δεν πραγματοποίησαν αρκετές ηλεκτρονικές συναλλαγές ώστε να καλύψουν το 30% του δηλωθέντος εισοδήματος, όπως προβλέπει ο νόμος. Και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο φόρο.
  • Για την φορολόγηση ιδιοκτητών ακινήτων. Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως εμπορικών μισθώσεων, δεν έχουν εισπράξει ενοίκια ή έχουν εισπράξει μέρος των ενοικίων. Ήδη οι ιδιοκτήτες ζητούν μέσω των συνδικαλιστικών οργανώσεων τους να μην φορολογηθούν για εισόδημα που δεν έχουν εισπράξει και το θέμα να λυθεί από το υπουργείο Οικονομικών χωρίς προσφυγή στη δικαιοσύνη, γιατί κάτι τέτοιο έχει επιπλέον επιβαρύνσεις.

Σε κάθε περίπτωση η πανδημία θα έχει επιπτώσεις και στις εισπράξεις του Δημοσίου από τους άμεσους φόρους, και το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να βρει τρόπους για να καλύψει και αυτή την «τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμό.

Καμία δημοσίευση για προβολή