Πού αποθηκεύει ο εγκέφαλός μας τα μέρη που έχουμε επισκεφθεί; (έρευνα)

Ερευνητές ανακάλυψαν 3 περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την μνήμη

Κατά την διάρκεια της ζωής, ένας άνθρωπος συναντά περισσότερα μέρη από όσα φαντάζεται. Πού αποθηκεύεται αυτή η πληροφορία όμως στον εγκέφαλο; Πώς την αξιοποιεί ώστε να τη συνδέσει με μέρη; Μία μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Dartmouth αποκαλύπτει 3 περιοχές του εγκεφάλου, στον οπίσθιο εγκεφαλικό φλοιό, τις οποίες οι ειδικοί αποκαλούν «τμήμα μνήμης περιοχών», οι οποίες δημιουργούν σύνδεση μεταξύ της αντίληψης και της μνήμης. Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications.

«Καθώς περιπλανιόμαστε και κινούμαστε, υπάρχει λήψη οπτικής πληροφορίας του χώρου η οποία με κάποιο τρόπο μετατρέπεται σε αντίληψη του πού βρισκόμαστε. Το ερώτημα είναι πού στον εγκέφαλο συμβαίνει αυτή η μετατροπή της πληροφορίας. Θεωρούμε πως τα «τμήματα μνήμης περιοχών» αποτελούν μπορεί να είναι αυτά», αναφέρει ο Adam Steel, βασικός συγγραφέας της μελέτης.

«Κοιτάζοντας τις περιοχές του εγκεφάλου στις οποίες πραγματοποιείται η επεξεργασία των οπτικών πληροφοριών και εκείνων που επεξεργάζονται χωρική ανάμνηση, τα 3 αυτά τμήματα του εγκεφάλου σχηματίζουν μια «γέφυρα» μεταξύ των 2 συστημάτων. Κάθε εγκεφαλική περιοχή που συμμετέχει στην επεξεργασία οπτικών ερεθισμάτων σχετίζεται με ένα «τμήμα μνήμης περιοχής».

Για την έρευνα, ζητήθηκε στους συμμετέχοντες να ανακαλέσουν περιοχές που έχουν επισκεφθεί ενώ ταυτόχρονα γινόταν σάρωση fMRI, η οποία παρήγαγε υψηλής ευκρίνειας, χάρτες της εγκεφαλικής λειτουργίας. Σε παλαιότερες μελέτες, οι περιοχές που είχαν ζητηθεί από τους συμμετέχοντες να θυμηθούν δεν ήταν περιοχές που είχαν απαραίτητα επισκεφθεί στην πραγματική τους ζωή, αλλά γνωστά μέρη και τοποθεσίες. Τοποθετώντας όμως στην εξίσωση την ανάμνηση περιοχών που το άτομο έχει επισκεφθεί, δίνεται η δυνατότητα για πιο ξεκάθαρη εικόνα για την οργάνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας.

Οι 14 συμμετέχοντες σε ένα από τα πειράματα κατέγραψαν μία λίστα με άτομα που γνωρίζουν προσωπικά και μέρη τα οποία έχουν επισκεφθεί στην πραγματική ζωή (όπως π.χ. τους γονείς τους ή το πατρικό τους σπίτι). Ενόσω βρίσκονταν στον σαρωτή fMRI, οι συμμετέχοντες φαντάζονταν πως έβλεπαν αυτά τα άτομα ή επισκέπτονταν τα μέρη που κατέγραψαν. Η σύγκριση μεταξύ της εγκεφαλικής λειτουργίας κατά την ανάμνηση των ατόμων και κατά την ανάμνηση της τοποθεσίας ανέδειξε την παρουσία αυτών των 3 περιοχών.

«Τα ευρήματα μας συμβάλλουν στην αποσαφήνιση του πως η εικόνα του πύργου Baker-Berry Library εδώ στο Dartmouth γίνεται από πληροφορία, ανάμνηση, ξέρουμε πού βρισκόμαστε» αναφέρει ο Steel.

«Είναι συναρπαστικό να ανακαλύπτει κανείς νέες περιοχές και λειτουργίες του εγκεφάλου», σχολίασε η Caroline Robertson, επίκουρη καθηγήτρια ψυχολογίας και νευροεπιστημών στο Dartmouth.

«Καταλαβαίνοντας πώς είναι οργανωμένο το μυαλό μας μπορούμε να αντιληφθούμε τι είναι αυτό που τελικά μας κάνει ανθρώπους» .

Η ερευνητική ομάδα προς το παρόν χρησιμοποιεί τεχνολογία εικονικής πραγματικότητας για να διερευνήσει περαιτέρω αυτές τις περιοχές του εγκεφάλου και να εξηγήσει σε ποια λειτουργία στηρίζεται η εξοικείωση που νιώθουμε με ορισμένα μέρη και χώρους.

 

Πηγή: Science daily

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή