Που οδεύει η Τουρκική οικονομία  και πόσο εξαρτημένη είναι η Ευρώπη – Το 8% των άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα είναι Γερμανικές

Ο Ερντογάν αναζητά τρόπο αποκατάστασης της επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο,
Της Δάφνης Γρηγοριάδη

H τρέχουσα οικονομική κατάσταση: H οικονομία της γειτονικής χώρας επιδεινώνεται ενώ παράλληλα η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται. Την προηγούμενη εβδομάδα, η τουρκική λίρα βρέθηκε σε ιστορικό χαμηλό. Η πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων κατά 2 μονάδες  προσωρινά έδωσε θετικό σήμα, φαίνεται όμως πως δεν καθησύχασε τους επενδυτές οι οποίοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι χρειάζεται περαιτέρω άνοδος των επιτοκίων.

Η τουρκική λίρα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας της μέσα σε ένα έτος με τους βασικούς οικονομικούς δείκτες να υποχωρούν συνεχώς. Έτσι, προσπαθεί η χώρα να αυξήσει τα αποθέματα της σε χρυσό το οποίο αποτελεί ασφαλές καταφύγιο.

Εκτός από την κατρακύλα του νομίσματος κινδυνεύουν: Tα κρατικά ομόλογα  και γενικά το τραπεζικό σύστημα της χώρας.  Επιδείνωσε την κατάσταση  η  εμπλοκή της στην σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ   καθώς έχει δημιουργήσει εντάσεις στις σχέσεις της τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Ε.Ε .

Η οικονομική εξάρτηση της Ευρώπης από την Τουρκία

Οι οικονομικές σχέσεις Ευρώπης -Τουρκίας είναι αρκετά διευρυμένες τα τελευταία έτη τόσο στο κομμάτι των δανείων όσο και των επενδύσεων.  Οι τράπεζες της Ισπανίας Γερμανίας και Γαλλίας αν και έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις οικονομικές τους συνεργασίες με την Τουρκία, εξακολουθούν να έχουν επενδεδυμένα στην χώρα μεγάλα κεφάλαια.

Η επιθυμία Μέρκελ να μην υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις στην Τουρκία για την παρουσία του Oruc Reis στην Ελληνική ΑΟΖ,  οφείλεται και στο γεγονός ότι μεταξύ τους οι δυο χώρες έχουν έντονες εμπορικές σχέσεις καθώς και επιχειρηματικές. Το 8% των άμεσων ξένων επενδύσεων της Τουρκίας είναι Γερμανικές. Καταλαβαίνουμε επομένως ότι όσο περισσότερο επιδεινώνεται η τουρκική οικονομία τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι συνέπειες των Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην χώρα.

Τις μεγαλύτερες οικονομικές σχέσεις όμως η Τουρκία τις έχει: Με το Κατάρ το οποίο την χρηματοδοτεί συνεχώς και έτσι επιβιώνει. Αν η Τουρκία δεν προβεί άμεσα σε νέα αύξηση επιτοκίων πολύ σύντομα θα αναγκαστεί  να επιβάλει capital controls ή να προσφύγει στο ΔΝΤ. Όσον αφορά το τελευταίο, δεν είναι καθόλου θελκτικό για τον Τούρκο Πρόεδρο όχι τόσο εξαιτίας των αυστηρών όρων δανεισμού αλλά διότι μια τέτοια συνεργασία μπορεί να εμποδίσει τα επεκτατικά του σχέδια.

 

 

 

 

Καμία δημοσίευση για προβολή