Πόσο θα αυξηθεί το ΑΕΠ το 2021. Τι προβλέπουν έγκυροι αναλυτές. Η εκρηκτική ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου, η «απογείωση» και το στοιχείο που προβληματίζει

Wood: Ακόμα πιό ισχυρή η μακροοικονομική προοπτική της Ελλάδας το 2023

Η πορεία της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους ξεπέρασε κάθε προσδοκία και μπαίνουν ισχυρότατες βάσεις για να ανακτηθούν οι σημαντικές απώλειες του 2020, όταν η πτώση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) έφθασε το 8,2%.

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 16,2%, που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ, δημιουργεί νέα δεδομένα τόσο για την πορεία της οικονομίας μέσα στο έτος όσο και για την οικονομική πολιτική που θα εφαρμοσθεί το 2022.

Η κυβέρνηση δια στόματος πρωθυπουργού παραμένει προσηλωμένη στο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά της. Όπως έγραψε ο κ. Μητσοτάκης στο Twitter  «η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη κατά 16,2% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ακόμη και σε μια περίοδο με μερικά lockdown, το τριμηνιαίο ΑΕΠ είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που παρέχουν ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο για όλους».

Τον Οκτώβριο η αναθεώρηση του στόχου για το 2021

Το υπουργείο Οικονομικών παρά την ιδιαίτερα θετική εξέλιξη δεν αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στην αναθεώρηση της εκτίμησης για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% το 2021. Η εκτίμηση αυτή που από πολλές πλευρές είχε χαρακτηρισθεί ως συντηρητική αναμένεται να αναθεωρηθεί με την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή μέσα στον Οκτώβριο.

Μετά την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ πάντως, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παραδέχθηκε επισήμως ότι θα υπάρξει αναθεώρηση της εκτίμησης για την αύξηση του ΑΕΠ το τρέχον έτος, λέγοντας χαρακτηριστικά «αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία όλων των συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης, δηλαδή την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, και ιδιαίτερα τις επενδύσεις, των καθαρών εξαγωγών, αλλά και τη συνεχή ανοδική τροχιά πρόδρομων δεικτών, όπως είναι το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα, οι τουριστικές αφίξεις, δείχνουν ότι η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής».

Προβλέψεις για ετήσια ανάπτυξη πάνω από 6%

Η αύξηση του ΑΕΠ κατά 7% το πρώτο εξάμηνο του έτους οδηγεί έγκυρους αναλυτές στην πρόβλεψη ότι για το σύνολο του έτους η αύξηση θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει το 6%. Πιο συγκρατημένη εμφανίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος που προβλέπει αύξηση κατά 5,7%.  Η Εθνική Τράπεζα που είχε προβλέψει σε μεγάλο βαθμό την εκρηκτική άνοδο του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο θεωρεί ότι το τελικό αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από αύξηση κατά 6%. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο 2021 θα καλυφθούν κατά τρία τέταρτα οι απώλειες του ΑΕΠ το 2020 και μπαίνουν οι βάσεις για νέα σημαντική άνοδο το 2022.

Η εκτίμηση ότι οι καλές επιδόσεις θα συνεχισθούν και το δεύτερο εξάμηνο του έτους στηρίζονται στο γεγονός ότι υπάρχει πολύ καλή επίδοση στον τομέα του τουρισμού τον Ιούλιο και τον Αύγουστο- ο «κακός» Ιούνιος ήταν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο- ενώ αναμένεται να συνεχισθεί η ανοδική πορεία των επενδύσεων-λόγω και της χρηματοδότησης από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης- καθώς και η καταναλωτική δαπάνη.

Προβληματισμός για το εμπορικό ισοζύγιο

Αν μέσα στο κλίμα γενικής ευφορίας πρέπει να καταγραφεί ένα σημείο που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής ώστε να υπάρξουν νέα προβλήματα στο μέλλον, είναι η πορεία του εμπορικού ισοζυγίου. Ήδη από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει σημαντική αύξηση των εισαγωγών που το δεύτερο τρίμηνο του 2021  παρουσίασαν άνοδο κατά 22,5% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή