Τα ελληνικά νοικοκυριά μπορούν να καταναλώσουν έξτρα χρήμα 12 δις ευρώ από τον “κουμπαρά” της πανδημίας – Δυνατότητα διπλασιασμού και των επιχειρηματικών επενδύσεων

καταθέσεις πανδημίας

Η εντυπωσιακή «εξ ανάγκης», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η Τράπεζα της Ελλάδος, αύξηση των καταθεσεων της περιόδου της πανδημίας ίσως λειτουργήσει ως η φλόγα που θα οδηγήσει στην αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα το τελευταίο δωδεκάμηνο της πανδημίας συσωρεύθηκαν πάνω από 25 δισεκατομμύρια ευρώ ως αποτέλεσμα της αύξησης των καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι η εξ ανάγκης άνοδος των καταθέσεων, φαινόμενο που δεν παρουσιάστηκε στην προηγούμενη οικονομική κρίση, θα συνεχίσει να υφίσταται μέχρι να εμβολιαστεί σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, ώστε να αρθούν πλήρως τα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας της πανδημίας και να βελτιωθεί η χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα των νοικοκυριών.

Που θα πάνε τα 12 δις καταθέσεων των νοικοκυριών

Η αύξηση των καταθέσεων  αναμένεται να τροφοδοτήσει σημαντικό μέρος της ανάκαμψης της οικονομίας, μέσω της ενίσχυσης των καταναλωτικών και επενδυτικών δαπανών, μόλις υποχωρήσει η εν εξελίξει πανδημία, αναφέρει η κεντρική τράπεζα.

Η αύξηση των καταθέσεων των νοικοκυριών κατά την περίοδο της πανδημίας αγγίζει τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ και όπως επισημαίνει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος η εφαρμογή των προγραμμάτων εμβολιασμού αναμένεται να δημιουργήσει κλίμα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης στα νοικοκυριά, προϋπόθεση απαραίτητη ώστε να μετατραπεί μέρος της παρατηρούμενης αύξησης των καταθέσεων σε καταναλωτική ή επενδυτική δαπάνη, τουλάχιστον για τα πιο οικονομικά εύρωστα νοικοκυριά.

Παράλληλα, μέρος αυτών ενδεχομένως να κατευθυνθεί και στην αποπληρωμή των υποχρεώσεων, όταν αρθεί η αναστολή πληρωμών των ευάλωτων νοικοκυριών προς το Δημόσιο και τις τράπεζες.

Οι έξτρα καταθέσεις φθάνουν στο 9% των ετήσιων καταναλωτικών δαπανών

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι έξτρα καταθέσεις που συσσώρευσαν τα ελληνικά νοικοκυριά κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανέρχονται σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ ευρώ και αντιστοιχούν στο 9% της κατανάλωσης μίας «κανονικής» χρονιάς. Αυτό σημαίνει ότι το έξτρα χρήμα που μαζεύτηκε το 2020 και θα μπορούσε να πέσει στην ελληνική οικονομία αντιστοιχεί στο 12% του ΑΕΠ (έναντι 10% του ΑΕΠ που είναι ο μέσος όρος στην Ευρωζώνη).

Την ίδια ώρα η αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων ξεπερνά τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο από τα κεφάλαια που επένδυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις το 2019 και τα οποία είχαν ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο “κουμπαράς” των επιχειρήσεων μπορεί να διπλασιάσει τις επενδύσεις

Ο αμερικανικός επενδυτικός  οίκος Jefferies εκτιμά ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να πραγματοποιήσουν μέσα στους επόμενους μήνες διπλάσιες επενδύσεις από εκείνες που πραγματοποίησαν το 2019 εάν αποφασίσουν να αξιοποιήσουν τις καταθέσεις που συσσώρευσαν στις τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις συσσώρευσαν στην πανδημία πρόσθετες  καταθέσεις ύψους 188 δισ. ευρώ, δηλαδή το 60% των επενδύσεων που κάνουν σε μία κανονική χρονιά, ενώ οι έξτρα αποταμιεύσεις για τις ιταλικές επιχειρήσεις ανήλθαν στα 93 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 51% των επενδύσεων μία τυπικής χρονιάς.

Τα νούμερα –αναλογικά με τα μεγέθη της οικονομίας, βέβαια- είναι  πολύ μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές επιχειρήσεις συσσώρευσαν στην πανδημία πρόσθετες καταθέσεις 10 δισ. ευρώ, την ώρα που οι συνολικές επενδύσεις που έκαναν το 2019 ανέρχονταν στα 10 δισ. ευρώ. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, ότι υπάρχουν περιθώρια για διπλασιασμό των επιχειρηματικών επενδύσεων σε σχέση με μία «κανονική» χρονιά.

Το “κλειδί” των χαμηλών επιτοκίων

Οπως σημειώνουν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου «αυτό που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο εάν θα έχουμε μία αξιοπρεπή ή μία ισχυρή ανάκαμψη κατά τα επόμενα  δύο χρόνια, είναι εάν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά θα επενδύσουν και θα καταναλώσουν από τα τρέχοντα εισοδήματά τους ή θα αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν κάποια από τα αποθέματα που συσσώρευσαν το 2020».

Εγκυροι οικονομολόγοι τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαική Ενωση εκτιμούν ότι η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων που ακολουθεί και η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα λειτουργεί ως αντικίνητρο για την αύξηση των αποταμιεύσεων και ενδεχομένως τους επόμενους μήνες δούμε μιά «έκρηξη» στις επενδυτικές και καταναλωτικές δαπάνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή