Πούτιν και Ερντογάν στην Τεχεράνη. Το Ιράν θα προμηθεύσει τη Ρωσία με drones για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Όπως ήδη έγραψε το economico.gr, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο Τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Τεχεράνη, όπου θα έχουν επίσημες συνομιλίες με τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραΐσι.

Πέραν του ότι η προσέγγιση των τριών χωρών προκαλεί νέους «πονοκεφάλους» στη Δύση, φαίνεται ότι η Μόσχα και η Τεχεράνη βρίσκονται σε συνομιλίες και για στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, σε μια στιγμή, μάλιστα, που η Ρωσία μοιάζει να αντιμετωπίζει προβλήματα με την «ειδική επιχείρηση» που έχει εξαπολύσει εδώ και σχεδόν πέντε μήνες στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το BBC, το Ιράν σχεδιάζει να προμηθεύσει τη Ρωσία με -ακόμα και εκατοντάδες- στρατιωτικά drones, προκειμένου να την ενισχύσει στις επιχειρήσεις της στην Ουκρανία, με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, να αναφέρει ότι η συμφωνία θα περιλαμβάνει και εκπαίδευση Ρώσων στρατιωτών στη χρήση των μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων.

Σοβαρές ανησυχίες

Το Ιράν παραδέχθηκε ότι η συνεργασία του με τη Ρωσία σε ζητήματα τεχνολογίας προϋπήρχε της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ωστόσο, εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «δεν έχει υπάρξει κάποια αξιόλογη εξέλιξη σε αυτή τη συνεργασία πρόσφατα», ενώ πηγές των ΗΠΑ ακόμα δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι τα ιρανικά drones δεν έχουν αρχίσει να παραδίδονται στη Μόσχα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στη Δύση, καθώς τα drones έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία, με το Κίεβο να έχει κάνει εκτεταμένη και άκρως αποτελεσματική χρήση (τουλάχιστον όπως φαίνεται από βίντεο που έχουν δει το φως της δημοσιότητας) των τουρκικών UAVs Bayraktar TB20 κατά ρωσικών δυνάμεων, ενώ η Ρωσία φαίνεται ότι υστερούσε σε αυτό τον τομέα.

Ο Σάλιβαν εκτίμησε ότι η προσφυγή της Ρωσίας στα ιρανικά drones αποδεικνύει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Μόσχας έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες στα μέτωπα του Κιέβου και της ανατολικής Ουκρανίας και δυσκολεύονται να αντικαταστήσουν το πολεμικό υλικό που έχουν χάσει, συμπληρώνοντας ότι ιρανικά drones έχουν χρησιμοποιηθεί και από Χούθι για επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία.

Φωνές που συνιστούν προσοχή

Από την άλλη, ο Σάλιβαν επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης Μπάιντεν, ότι η Αμερική θα συνεχίσει να παρέχει -και στρατιωτική- βοήθεια στην Ουκρανία. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να ακούγονται φωνές που ζητούν από την κυβέρνηση να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και πιο φειδωλή σχετικά με τα οπλικά συστήματα που στέλνει στην Ουκρανία για να ενισχύσει την άμυνά της έναντι των Ρώσων.

Στρατιωτικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η τακτική της Ουάσινγκτον εμπεριέχει δύο βασικούς κινδύνους:

  • ο πρώτος είναι ότι η Ουκρανία κινδυνεύει να χάσει έμπειρους στρατιωτικούς για σημαντικό χρονικό διάστημα, προκειμένου αυτοί να εκπαιδευτούν στα νέα οπλικά συστήματα. Αυτό ενδεχομένως επιτρέψει στη Ρωσία να αυξήσει τα εδάφη που κατακτά στη χώρα.
  • ο δεύτερος είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ μπορεί να βρεθούν με… ελλείψεις σε κρίσιμα οπλικά συστήματα, όπως τα συστήματα πυροβολικού HIMARS, αλλά και άλλα, πιο απλά, όπως τα αντιαρματικά τύπου Javelin.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ειδικοί συνιστούν μια πιο «μετρημένη» πολιτική από πλευράς Ουάσινγκτον, όσον αφορά στα όπλα που στέλνει στην Ουκρανία, ώστε και αυτά να είναι αποτελεσματικά για την άμυνα της χώρας, αλλά και οι ίδιες οι ΗΠΑ να μην τα δίνουν με κίνδυνο να λείψουν από τις δικές τους Ένοπλες Δυνάμεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή