Που συμφώνησαν και που διαφώνησαν οι G7 – Τα πήγαν καλύτερα στη διευθέτηση διμερών ζητημάτων

 

Δεν κατέληξαν σε κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες των G7, στο Μπιαρίτζ της Γαλλίας, αλλά υπήρξε πρόοδος σε μια σειρά κρίσιμα “διμερή ζητήματα” που απασχολούν ή διχάζουν τους ισχυρούς του κόσμου.

Έτσι, υπάρχει μια διευθέτηση μεταξύ Γαλλίας και ΗΠΑ για τη φορολόγηση των τεχνολογικών κολοσσών, ανακοινώθηκε μια εμποιρική συμφωνία ΗΠΑ-Ιαπωνίας και γίνεται προσπάθεια διευθέτησης μεταξύ ΗΠΑ-Γερμανίας για τη φορολόγηση των αυτοκινήτων.

Επίσης , από τις συνομιλίες του Μπιαριτζ προέκυψε ένα “μήνυμα ενότητας”, μολονότι πριν τη σύνοδο κορυφής υπήρχε μεγάλη ένταση, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με το τέλος της συνόδου, τόνισε ότι οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ Κίνα και ΗΠΑ δημιουργούν αβεβαιότητα. Σημείωσε όμως ότι ο Αμερικανός ομόλογός του, Ντόναλντ Τραμπ, διαβεβαίωσε τους ηγέτες ότι θέλει να συνάψει μια συμφωνία με το Πεκίνο.

Η φορολόγηση των κολοσσών του διαδικτύου (Gafa)

Αναφερόμενος στο θέμα της φορολόγησης των κολοσσών του διαδικτύου (Gafa), που αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ της Γαλλίας και των ΗΠΑ, ο Μακρόν ανακοίνωσε ότι βρέθηκε “μια πολύ καλή συμφωνία στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ”. Όπως είπε, Παρίσι και Ουάσινγκτον συμφώνησαν ότι θα καταλήξουν σε μια λύση για την εφαρμογή ενός διεθνούς φόρου το 2020 και, όταν γίνει αυτό, η Γαλλία θα καταργήσει τον δικό της, ύψους 3%.

Ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς σε γαλλικά προϊόντα, μετά την απόφαση της Γαλλίας να φορολογήσει τα κέρδη των μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών (Google, Amazon, Facebook κ.α.) για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε γαλλικό έδαφος.

“Επιθυμία για μια διπλωματική λύση για το Ιράν”

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, μιλώντας για τις συνομιλίες που είχε με τον Τραμπ, είπε ότι του επανέλαβε την πρότασή της, να συμμετάσχουν αμερικανικές εταιρείες σε ένα συνέδριο που θα διεξαχθεί στη Γερμανία, ώστε “να παρουσιάσουμε καλύτερα τη γερμανική αγορά στους Αμερικανούς” και πρόσθεσε ότι αυτή η ιδέα “επιδοκιμάστηκε”.

Για το θέμα του Ιράν, η καγκελάριος είπε ότι “αυτό που μας ενώνει είναι ότι όχι μόνο δεν θέλουμε να αποκτήσει (η Τεχεράνη) πυρηνικά όπλα αλλά επίσης θέλουμε να βρούμε μια λύση μέσω πολιτικών μέσων”.

Σε δηλώσεις της για το Brexit, η Μέρκελ επανέλαβε ότι η Ευρώπη είναι “ενωμένη” στον τρόπο που αντιμετωπίζει το ζήτημα. “Θα έχουμε δουλειά να κάνουμε το φθινόπωρο για την αποχώρηση της Βρετανίας (από την ΕΕ) και επομένως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι γεμάτες”, πρόσθεσε.

Το Ιράν, το Χονγκ Κονγκ, το εμπόριο και η μεταρρύθμιση του ΠΟΕ 

Η Γαλλία έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα μια σύντομη ανακοίνωση, με τη λήξη της συνόδου κορυφής των G7 στο Μπιαρίτς, που καλύπτει διάφορα θέματα αλλά δεν ακολουθεί τους κανόνες των ανακοινωθέντων που εκδίδονται συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις διαφορετικές απόψεις των χωρών σε μια σειρά θεμάτων.

Στην ανακοίνωση αυτή αναφέρεται ότι συζητήθηκαν τα θέματα του εμπορίου, του Ιράν, της Λιβύης, της Ουκρανίας και του Χονγκ Κονγκ.

Οι επτά πιο βιομηχανοποιημένες χώρες του κόσμου δεσμεύτηκαν σε ένα ανοιχτό και δίκαιο εμπόριο, καθώς και στη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Ζητούν επίσης σημαντικές αλλαγές στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματικός σε ό,τι αφορά την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, τη γρηγορότερη επίλυση των διαφορών και την εξάλειψη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Για το Χονγκ Κονγκ, οι ηγέτες ζήτησαν να γίνει σεβαστό το καθεστώς της αυτονομίας του και “να αποφευχθεί η βία”, καθώς οι διαδηλώσεις με αίτημα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται εδώ και περισσότερους από δύο μήνες.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή