Που θα “τα βρουν” Τραμπ και Πούτιν. Η Κίνα, οι αγωγοί φυσικού αερίου και η Ελλάδα

Ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται “τα βρίσκει” πιο εύκολα με τη Ρωσία παρά με τους φίλους και σύμμαχους του στην Ευρώπη. Ίσως είναι θέμα κουλτούρας. Πιθανόν και γιατί Τραμπ και Πούτιν γνωρίζουν καλά το παιχνίδι “πολιτική και business”…

Έτσι, δεν είναι τυχαίο που η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Ελσίνκι τη Δευτέρα, προαναγγέλλεται ως «η ευκολότερη» που θα έχει ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατά την επίσκεψή του στην Ευρώπη.

Η «κρυφή ατζέντα”

Κι αυτό, γιατί -πέραν της γνωστής ατζέντας, η οποία περιλαμβάνει την περίφημη εμπλοκή Ρώσων αξιωματούχων στις τελευταίες εκλογές των ΗΠΑ- αναλυτές που γνωρίζουν τις ενδότερες προθέσεις της Ουάσιγκτον, κάνουν λόγο για μια «κρυφή ατζέντα”. Αυτή θα περιλαμβάνει κοινή στάση σε μια σειρά ζητημάτων έναντι της Κίνας, αλλά και προσπάθεια συμφωνίας πάνω στο ρόλο της Ρωσίας σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας

Η κλιμακούμενη επιβολή δασμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ουσιαστικά υποχρεώνει τις υπόλοιπες συνιστώσες του διεθνούς συστήματος να επιλέξουν στρατόπεδο, έναντι ανταλλαγμάτων. Αναλυτές από διεθνή ινστιτούτα όπως το Bruegel, αλλά και αρθρογράφοι μεγάλων διεθνών ενημερωτικών μέσων, υποστηρίζουν ότι έχει γίνει αρκετή προεργασία, ώστε Ουάσιγκτον και Μόσχα να έλθουν κοντύτερα σε ό,τι αφορά στον εμπορικό πόλεμο που κλιμακώνεται μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Από την άλλη πλευρά, ο Πούιν θα επιδιώξει να κερδίσει πόντους στο ζήτημα των αγωγών φυσικού αερίου, με κύρια επιδίωξη είναι να μειώσει τον όγκο των 90 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου που διέρχονται ετησίως μέσω Ουκρανίας και να τον περιορίσει στα 10 έως 15 δισεκατομμύρια από το 2020 και μετά. Μια από τις βασικές επιλογές Πούτιν είναι ο αγωγός Turk Stream που από τη Ρωσία μέσω Μαύρης Θάλασσας θα φτάνει στην Ανατολική Θράκη, θα περνά μέσα από την Ελλάδα και θα φτάνει στην Ιταλία.

Ουκρανία και αγωγοί

Στην ατζέντα της συνάντησης Τραμπ- Πούτιν βρίσκεται και η Ουκρανία, όπου κι αναμένεται να συζητηθεί το ζήτημα των αγωγών, το οποίο εξ αντικειμένου έχει αυξημένο ενδιαφέρον και για την Ελλάδα.o

Από τo newsroom του economico.gr με τη συνεργασία του newmoney.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΥΤΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ