Πράσινη Ανάπτυξη: Προϋπόθεση η  τεχνολογική εξέλιξη – Συζητείται η φορολόγηση της κατοικίας με βάση την ενεργειακή της απόδοση

     

     

    Στο επίκεντρο της συνάντησης  Μητσοτάκη- Λαγκάρντ: Eκτός από τα δημόσια οικονομικά συζητήθηκαν και οι προοπτικές της  πράσινης ανάπτυξης . Η συζήτηση αυτή δεν έγινε τυχαία τώρα, καθώς η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί κομμάτι του Προϋπολογισμού.  Οι  δυο πυλώνες του οι οποίοι είναι το αναπτυξιακό και το φορολογικό νομοσχέδιο -πάνω στα οποία βασίζονται οι παραδοχές του- κάνουν λόγω για βιώσιμη ανάπτυξη, δηλαδή για το τρίπτυχο περιβάλλον, κοινωνία, εταιρική διακυβέρνηση.

    Η πράσινη ανάπτυξη στον 21ο αιώνα: Είναι μια έννοια κλειδί που οδηγεί σε οικονομική μεγέθυνση για αυτό και  αποτελεί  μεγάλη πρόκληση. Tα τελευταία χρόνια είναι προτεραιότητα κυβερνήσεων, οργανισμών, επιχειρήσεων και της κοινωνίας γενικότερα.

    Στόχος μέχρι το 2030: Eίναι μια  βιώσιμη Ευρώπη. Μάλιστα η έκθεση του Ευρωπαϊκού εξαμήνου ενδέχεται να μετονομαστεί από σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης σε σύμφωνο βιώσιμης ανάπτυξης καθώς πλέον πρέπει να συνυπολογίζονται στην μέτρηση του ΑΕΠ και του χρέους όχι μόνο οικονομικοί αλλά και περιβαλλοντικοί δείκτες. Ο Dow Jones Sustainability World, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αποτελείται από το 10% των μεγαλύτερων 2.500 μετοχών του Δείκτη S&P βάση των περιβαλλοντικών πρακτικών.

    Για την διάσωση της κλιματικής αλλαγής: Δεδομένου ότι έχουμε σύντομο χρονοδιάγραμμα, είναι απαραίτητο η κοινωνία να κάνει τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

    Παγκόσμια τάση η στροφή σε πράσινες επενδύσεις

    Ο ρόλος των αγορών: Ένας τρόπος για την μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη  είναι μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών που χρηματοδοτούν έργα  που “φροντίζουν” το κλίμα.

    Μέσα στο 2019: Σημειώθηκε αύξηση 20% στην έκδοση πράσινων ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο , φτάνοντας τα 200 δις.$ φέτος έναντι 167 δις.$ πέρυσι. Οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις πράσινες επενδύσεις, και η Ευρώπη ακολουθεί.

    Στην Ελλάδα: Για να επιτευχθεί η πράσινη ανάπτυξη χρειάζεται υψηλή τεχνολογία. Η Ελλάδα και γενικότερα η Ευρώπη έχει προχωρήσει σε θεωρητικό επίπεδο την εξέλιξη της πράσινης ανάπτυξης. Γνωρίζουμε τρόπους για να μην επιβαρύνουμε το περιβάλλον και έχουμε χρησιμοποιήσει εναλλακτικά υλικά, για  παράδειγμα στην αντικατάσταση του πλαστικού, όμως  δεν έχουμε εξελίξει την τεχνολογία στο βαθμό που χρειάζεται,  για αυτό η μαζική τους παραγωγή έχει το τριπλάσιο κόστος από την παραγωγή του συμβατικού πλαστικού.

    Στο μέλλον: Στον κλάδο της οικοδομής, η ανάγκη  εξοικονόμησης ενέργειας είναι τόσο επιτακτική που τα σπίτια δε θα φορολογούνται μόνο με βάση την αντικειμενική αξία τους  αλλά και με βάση την ενεργειακή τους απόδοση. Είναι ένα πιθανό σενάριο που πηγάζει από τις Βρυξέλλες και  αν εφαρμοστεί  θα είναι για όλα τα κράτη μέλη της Ευρώπης.

    Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
    Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

    Καμία δημοσίευση για προβολή