Πράσινο φως από EWG για πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ και τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους

Το αίτημα για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του ΔΝΤ παρουσίασε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη στο συμβούλιο διευθυντών (Board of Directors) του ESM – που ουσιαστικά απαρτίζεται από τα μέλη του EWG.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι θα ξεκινήσει επισήμως η διαδικασία έγκρισης του ελληνικού αιτήματος με χρονοδιάγραμμα έως τον Ιούλιο, στο πρότυπο όσων έχουν ήδη γίνει στην περίπτωση της Πορτογαλίας, της Κύπρου και της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την κυβέρνηση σήμερα εστάλη προς τα αρμόδια όργανα (ESM/EWG) και το επίσημο αίτημα πρόωρης αποπληρωμής.  Το αίτημα αφορά στη μερική αποπληρωμή του δανείου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το οποίο αρχικά εξετάζεται σε επίπεδο ESM . Μετά από την πρώτη έγκριση αλλά και από την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που θα συνταχθεί, το αίτημα θα πρέπει να επικυρωθεί από τα κοινοβούλια κρατών-μελών που προβλέπουν αυτή τη διαδικασία.

Η πρώτη συζήτηση γίνεται στο σημερινό, 02/05, Euroworking Group. Μετά την επικύρωση από τα κοινοβούλια, θα πρέπει να έρθει η τελική έγκριση από τον ESM και ακολούθως το επίσημο αίτημα προς το Ταμείο.

Σημειώνεται ότι δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τους όρους του Αιτήματος. Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε προ ημερών σε αίτημα αποπληρωμής μέρους του δανείου του ΔΝΤ, αξίας 3,7 δισ. ευρώ.

H Αθήνα θέλει να προχωρήσει στη συμβολική προεξόφληση των δύο πρώτων ετών του δανείου το οποίο λήγει το 2024, προκειμένου σε πρώτη φάση να ελαφρύνει τις υποχρεώσεις την τρέχουσα διετία ακόμα περισσότερο. Στόχος είναι η εξόφληση των υποχρεώσεων του 2019 – 2020 που αφορά δόσεις αποπληρωμής συνολικά 3,7 δισ. (1,5 δισ. ευρώ που λήγουν εφέτος και 2,2 δισ. ευρώ που λήγουν το 2020). Πρόκειται για τμήμα του δανείου με πολύ υψηλό επιτόκιο 5,13%.

Εγκρίθηκαν από τον ESM τα μέτρα για το χρέος και η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα

Περισσότερα σε λέξεις

Εν τω μεταξύ, σειρά μέτρων για το χρέος καθώς και την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) ενέκρινε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) σε συνέχεια των πρόσφατων αποφάσεων του Eurogroup.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο ESM, το Δ.Σ. του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποφάσισε την επιστροφή των €103 εκατ. από την ενίσχυση του επιτοκιακού περιθωρίου (step-up margin) που πλήρωσε η Ελλάδα για την περίοδο μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 17 Ιουνίου 2018.

Αποφάσισε επίσης, για την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2018 και 17 Ιουνίου 2019, να μειώσει στο μηδέν το 2% από την ενίσχυση του περιθωρίου το οποίο θα έπρεπε διαφορετικά να καταβληθεί σε ορισμένα δάνεια του EFSF. Με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περίπου €226 εκατ., ενώ το συνολικό όφελος για την Ελλάδα από τις εν λόγω αποφάσεις αναμένεται να φτάσει τα €329 εκατ.

Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πραγματοποιήσει μεταφορά ποσών που θα φτάνουν τα έσοδα που προήλθαν από τα SMP/ANFA, ύψους €644,42 εκατ.

Μετά το τέλος του προγράμματος του ESM, η  Ελλάδα ανέλαβε τη δέσμευση να συνεχίζει να εφαρμόζει όλες τις βασικές μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε στο πλαίσιο του προγράμματος”, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο επικεφαλής του ESM, Klaus Regling.

Η σημερινή απόφαση του EFSF να μην αλλάξει το step-up margin δείχνει ότι η ελληνική κυβέρνηση τηρεί της δεσμεύσεις της για τις μεταρρυθμίσει. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον EFSF/ESM, καθώς έχουμε εκταμιεύσει πάνω από €200 δισ. σε δάνεια προς την Ελλάδα. Η συνέχιση στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας και την οικονομία της χώρας, ενώ  θα διευκολύνει επίσης την αποπληρωμή των δανείων”, προσθέτει.

Διευκρινίζει τέλος ότι η μεταφορά των κερδών από τα SMP/ANFA δεν είναι δάνειο, ενώ μαζί με τη μείωση του περιθωρίου και τις τρέχουσες επιστροφές, το τελευταίο “πακέτο αντιπροσωπεύει κοντά στο €1 δισ. για την Ελλάδα”.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ