Πρίγκιπας Κάρολος: «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!» – Η συγκινητική ομιλία στο Προεδρικό Μέγαρο για το 200 χρόνια από το 1821 (video)

πρίγκιπας Κάρολος

Με μια συγκινητική ομιλία, την οποία έκλεισε στα ελληνικά με την φράση «Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!» ο πρίγκιπας Κάρολος τίμησε τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, στο επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρίγκιπας Κάορολος, παίρνοντας τον λόγο ως επίτιμος προσκεκλημένος για την ιστορική επέτειο των 200 χρόνων υπενθύμισε ότι η Ελλάδα είναι πατρίδα των προγόνων του.

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για τη σύζυγό μου και μένα το γεγονός ότι επιστρέφουμε στην Ελλάδα, που έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Άλλωστε, η Ελλάδα είναι η πατρίδα του παππού μου και ο τόπος γέννησης του πατέρα μου, πριν από σχεδόν εκατό χρόνια, στην εκατονταετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης» είπε,

Συνέχισε δε, λέγοντας πως «αργότερα, στην Αθήνα, η αγαπητή γιαγιά μου, η πριγκίπισσα Αλίκη, κατά τη διάρκεια των σκοτεινών χρόνων της ναζιστικής κατοχής, έσωσε μια οικογένεια Εβραίων – μια πράξη για την οποία της απονεμήθηκε ο τίτλος ‘Δικαία των Εθνών’ από το Ισραήλ».

“Η ιστορία και το μέλλον μας είναι συνδεδεμένο”

Τόνισε ότι οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών είναι ισχυροί και ζωτικοί. «Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας» επισήμανε.

«Νιώθω μια βαθιά σύνδεση με την Ελλάδα – τα τοπία της, την ιστορία της και τον πολιτισμό της – και σε αυτό δεν είμαι μόνος: ένα κομμάτι της ουσίας της Ελλάδας βρίσκεται μέσα σε όλους μας. Ως πηγή του δυτικού πολιτισμού, το πνεύμα της Ελλάδας διαπερνά τις κοινωνίες και τις δημοκρατίες μας. Χωρίς την Ελλάδα, οι νόμοι μας, η τέχνη μας, ο τρόπος ζωής μας, δεν θα είχαν ακμάσει”, τόνισε.

Και πρόσθεσε: “Ίσως αυτός να είναι ο λόγος που το 1812 το ποίημα του Λόρδου Μπάιρον, “Το Προσκύνημα του Τσάιλντ Χάρολντ”, όπου για πρώτη φορά υπερασπίσθηκε τον αγώνα για την αυτοδιάθεση των Ελλήνων, είχε τόση απήχηση στο ευρωπαϊκό κοινό. Ο ελληνικός αγώνας εκλήφθηκε, όχι ως η επιδίωξη ενός ξένου λαού, αλλά ως ο κοινός μας αγώνας. Όπως δήλωσε, ο Πέρσι Σέλεϊ, φίλος του Μπάιρον, στον πρόλογο του ποιήματος “Ελλάς”: “Είμαστε όλοι Έλληνες”».

Στο κλείσιμο της αντιφώνησης, ο πρίγκιπας Κάρολος είπε: «Εξοχότατη σήμερα, όπως και το 1821, η Ελλάδα μπορεί να υπολογίζει στους φίλους της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δεσμοί μεταξύ μας είναι ισχυροί και ζωτικοί και κάνουν τεράστια διαφορά στην κοινή μας ευημερία και ασφάλεια. Όπως ακριβώς οι ιστορίες μας είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους, έτσι είναι και το μέλλον μας. Με αυτό το πνεύμα, αύριο, οι Βρετανοί φίλοι σας θα σταθούμε δίπλα σας για άλλη μια φορά και θα αισθανθούμε μεγάλη υπερηφάνεια με την αφυπνιστική προτροπή του Διονύσιου Σολωμού: Χαίρε, ω χαίρε, ελευθεριά! Ζήτω η Ελλάς!».

Καμία δημοσίευση για προβολή