Πριν στεγνώσει το μελάνι για την έγκριση της δόσης του 1 δισ. ευρώ, ο Τσακαλώτος άρχισε τις προεκλογικές εξαγγελίες 5,5 δισ. ευρώ

Πριν στεγνώσει το μελάνι για την έγκριση της δόσεως του 1 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση ξεκινάει προεκλογικό «σπριντ», με το σύνθημα να έρχεται από τα Γιάννενα και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Μετά την ανακοίνωση για την έγκριση της δόσεως του 1 δισ. ευρώ και το μήνυμα Ρέγκλινγκ πως η εκταμίευσή της δείχνει την εμπιστοσύνη των δανειστών ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος προανήγγειλε σε κομματική ομιλία του στα Ιωάννινα ότι το Σάββατο ή τη Δευτέρα θα κατατεθεί τελικά το πολύπαθο νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις χρεών με έως 120 δόσεις για Ταμεία και εφορία.

«Το είχαμε υποσχεθεί και τώρα μπορούμε να το κάνουμε», δήλωσε εννέα μήνες μετά το 3ο Μνημόνιο και λίγες ημέρες πριν τις κάλπες ο κύριος Τσακαλώτος, και συμπλήρωσε: «χτίσαμε την αξιοπιστία μας και τώρα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σημαντικά μέτρα».

Ο Τσακαλώτος έδειξε ότι στηρίζει ένα «ισορροπημένο πακέτο» εξαγγελιών

Η αναστολή μείωσης του αφορολογήτου αναδεικνύεται σε κεντρικό ζήτημα για την κυβέρνηση, μετά και την προαναγγελία κατάθεσης σχετικής τροπολογίας από τη Νέα Δημοκρατία. Στην ομιλία του στα Ιωάννινα ο κύριος Τσακαλώτος δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί όπως κινήθηκε για να αποφύγει τις περικοπές των συντάξεων και θα ανοίξει τα χαρτιά της την κατάλληλη στιγμή.

Το στίγμα των προθέσεων Τσακαλώτου αποτυπώνει και το Πρόγραμμα Σταθερότητας που υπέβαλε στις Βρυξέλλες το υπουργείο Οικονομικών και προβλέπει υπερπλεονάσματα 5,5 δισ ευρώ  σε βάθος τετραετίας, ως το 2022.

Στο Πρόγραμμα δεν διακρίνεται άμεσα η πρόθεση κατάργησης του μέτρου το 2020. Στο κείμενο η κυβέρνηση δεν λέει πουθενά ότι θα ακυρώσει την ψηφισμένη (με τον νόμο 4172 του 2017) μείωση του αφορολογήτου από τα 8.636, στα 5.600 ευρώ το 2020. Δηλώνει όμως ότι ο εκτιμώμενος δημοσιονομικός χώρος (συνολικά 5,5 δισ ευρώ στην 4ετία) θα χρησιμοποιηθεί για την τόνωση της ανάπτυξης και την προστασία των οικονομικά ασθενέστερων.

Η μη μείωση του αφορολογήτου «στοιχίζει» όχι μόλις 0,2% αλλά 1% του ΑΕΠ (δηλαδή όχι 400 εκατ. αλλά 2 δισ. ευρώ) που είναι τα πενταπλάσια από τη μείωση στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2020. Ενδεχομένως το οικονομικό επιτελείο να κρατάει «άμυνες» έναντι των Βρυξελών  για να προσφέρει περισσότερες παροχές επιδομάτων φτώχειας, εάν τελικώς επιλεγεί να μειωθούν άλλοι φόροι (πχ φοροελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ κλπ) αντί να ακυρωθούν οι επιβαρύνσεις από άμεσους φόρους σε μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

Οι εξαγγελίες θα εξαρτηθούν κι από το αν θα αντέξουν ως τότε ο Προϋπολογισμός και οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς κινούνται στις «Συμπληγάδες» των εκλογών.

Όλα αυτά πάντως θα τεθούν επί τάπητος από τη Δευτέρα και στις συσκέψεις με το «κουαρτέτο» των  θεσμών που επιστρέφει στην Αθήνα ενόψει της 3ης Αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας.

Από το newsroom του economico.gr σε συνεργασία με το newmoney

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή