Προάγγελος μελλοντικών αλλαγών οι θέσεις της ΝΔ για τις 120 δόσεις : “Ακριβή, ετεροβαρής και άδικη η ρύθμιση, γιατί αφορά λίγους”

 

“Αδυναμίες” στη ρύθμιση των 120 δόσεων που και η ίδια ψήφισε ση Βουλή βδιαπιστώνει η Νέα Δημοκρατία, ανοίγοντας παράθυρο για ουσιώδεις βελτιώσεις εφόσον αναλάβει τη διακυβέρνηση. Όπως τονίζεται από κύκλους της:

Η ρύθμιση των 120 δόσεων ήταν απολύτως αναγκαία εξαιτίας της υπερφορολόγησης και των εξοντωτικών ασφαλιστικών εισφορών που επέβαλε η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πολιτών προς το Δημόσιο.

Από την αρχή,η ΝΔ είχε ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ των 120 δόσεων και γι’ αυτό υπερψήφισε τη ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση. Επισημάνθηκε, ωστόσο,  ότι η ρύθμιση  αυτή έχει αδυναμίες. Ειδικότερα:

-Προβλέπει δαιδαλώδεις προϋποθέσεις, ενώ οι όροι και η γραφειοκρατία για την ένταξη σε αυτήν είναι υπερβολικοί.

-Έχει πολύ αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και αντιμετωπίζει τους Έλληνες ως φοροφυγάδες, όχι σαν ανθρώπους που λύγισαν από την κρίση και την υπερφορολόγηση.

-Είναι ακριβή, με επιτόκιο μεγαλύτερο από αυτό που πληρώνει το Δημόσιο στους πολίτες όταν τους χρωστάει αυτό.

-Δεν ισχύει για επιχειρήσεις, στις οποίες επιτρέπει μόλις μέχρι 36 δόσεις.

-Αφορά λίγους, όχι όλους.

Αναλυτικότερα:

-Η ρύθμιση δεν είναι «συνολική», καθώς δεν αντιμετωπίζει με ομοιόμορφο τρόπο το ζήτημα των «κόκκινων δανείων», σε αντίθεση με την πρόταση της Ν.Δ., που περιλαμβάνει και τη θέσπιση μιας «δεύτερης ευκαιρίας».

-Είναι «περιπτωσιολογική», καθώς βάζει εισοδηματικά κριτήρια και εξαρτά το ύψος των δόσεων από τα δηλωθέντα εισοδήματα, ακόμη και για μικρές σχετικά οφειλές. Αντίθετα, η πρόταση της Ν.Δ. δεν θέτει προϋποθέσεις υπαγωγής για οφειλές μέχρι 20.000 ευρώ, δηλαδή για τη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών.

-Είναι «ακριβή», καθώς οι οφειλέτες επιβαρύνονται με επιτόκιο τουλάχιστον 5%, όταν το Δημόσιο -με διάταξη που πέρασε πρόσφατα η κυβέρνηση- επιβαρύνεται με επιτόκιο 3% για τις δικές του οφειλές προς του ιδιώτες που ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ.

-Είναι «ετεροβαρής», υπό την έννοια ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν τον ίδιο αριθμό δόσεων (από 18-30, αντί μέχρι 120) και επιπλέον έχουν αυστηρότερες προϋποθέσεις από τα φυσικά πρόσωπα.

-Είναι «άδικη», καθώς δεν επιφυλάσσει καμία επιβράβευση για όσους ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους μέχρι σήμερα κρατώντας όρθιο το Δημόσιο Ταμείο και τα ασφαλιστικά ταμεία («λευκό μητρώο»). Αντίθετα, η Ν.Δ. έχει ζητήσει, ακόμη και από τις τράπεζες, να επιβραβευθούν οι συνεπείς για να μην αυξηθεί ο «ηθικός κίνδυνος» (moral hazard) που συνδέεται με οποιαδήποτε ρύθμιση.

Η ΝΔ επισημαίνει, τέλος, ότι “οι οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, από τα περίπου 85 δισ. ευρώ που ήταν το Δεκέμβριο του 2014, ξεπέρασαν τα 140 δισ. ευρώ το Μάρτιο 2019. Αυξήθηκαν, δηλαδή, κατά 64%. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα από αυτά, τα 104 από τα 140 δισ., είναι χρέη που έχουν οι  μισοί φορολογούμενοι στην εφορία. Σημειώνεται ακόμη ότι περίπου οι 4 στους 5 οφειλέτες οφείλουν ποσά μέχρι 3.000 ευρώ. Ήδη, μάλιστα, πάνω από 1,1 εκατομμύρια Έλληνες έχουν υποστεί κατασχέσεις ποσών από τους τραπεζικούς  λογαριασμούς τους.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή