Πρόδρομος για αναθεώρηση του ρυθμού ανάπτυξης για το 2021 τα φορολογικά έσοδα. Οι αναθεωρημένες εκτιμήσεις για το ύψος της ανάπτυξης

φορολογικά έσοδα

Πρόδρομος  για την αναθεώρηση προς τα πάνω της ανάπτυξης για το 2021 αλλά και για το 2022, αποτελεί η καλή πορεία των φορολογικών εσόδων του περασμένου χρόνου που αποτυπώνουν τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Με βάση την ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τα έσοδα από φόρους ήταν αυξημένα κατά 1,266 δισ. ευρώ από τον –ήδη αναθεωρημένο προς τα πάνω– στόχο του προϋπολογισμού του 2022 .

Και αυτό, χωρίς να υπολογίζονται και οι βεβαιωμένες οφειλές ύψους 300 εκατ. ευρώ, από τέλη κυκλοφορίας τα οποία δεν καταβλήθηκαν μέσα στο 2021 λόγω της δίμηνης παράτασης στην προθεσμία πληρωμής, μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου. Μαζί με αυτά τα πρόσθετα έσοδα, η υπέρβαση των εσόδων για το 2021 αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,5 δισ. ευρώ.

Με την αίρεση του υψηλού πληθωρισμού

Με την αίρεση του υψηλού πληθωρισμού που επηρεάζει την πραγματική ανάπτυξη, κυρίως του τέταρτου τριμήνου, η υπέρβαση αυτή προμηνύει μεγαλύτερη ανάπτυξη περίπου 1,5- 2% για το 2021, έναντι της επίσημης πρόβλεψης του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 6,9%.

Το υπουργείο Οικονομικών περιμένει αυτήν την πρόβλεψη να πιστοποιηθεί τον Μάρτιο όταν η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου του 2021, αλλά και για το σύνολο του χρόνου.

Πληροφορίες από πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση για την 13η αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, θέλουν τη νέα αναθεώρηση της ανάπτυξης για τον περασμένο χρόνο να αποτυπώνεται και στις χειμερινές προβλέψεις της Κομισιόν, οι οποίες θα δημοσιοποιηθούν τον επόμενο μήνα.

Ο διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας

Ο διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε χθεσινή του συνέντευξη τόνισε ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, δείχνουν ότι η ανάπτυξη για το 2021 θα είναι γύρω στο 8,5 με 9%, ενώ για το 2022 τα υποδείγματα της ΤτΕ δείχνουν ότι μια ανάπτυξη στο 4,5% με 5% είναι εφικτή.

Δεδομένο είναι ότι η μεγαλύτερη ανάπτυξη του 2021 αλλάζει τη βάση και για το 2022 λόγω της θετικής επίδρασης (Carry over) και για το τρέχον έτος. Αυτό σημαίνει ότι αν ο προϋπολογισμός εφαρμοστεί χωρίς αποκλίσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω σε έσοδα και δαπάνες, η ανάπτυξη θα ξεπεράσει την επίσημη πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,5% για το σύνολο του έτους.

Τούτο βέβαια, συνυπολογίζοντας και τον υψηλό πληθωρισμό, ο οποίος θα είναι “παρών” τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, “ροκανίζοντας” μέρος της πραγματικής ανάπτυξης. Και για φέτος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παραμείνει πιο αισιόδοξη από το ΥΠΟΙΚ, συνεχίζοντας να προβλέπει για το 2022 ανάπτυξη πάνω από 5%.

Το δημοσιονομικό κέρδος

Το ίδιο σημαντικό είναι και το κέρδος από την υψηλότερη ανάπτυξη που θα υπάρξει και για τα δημοσιονομικά μεγέθη σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο. Το πρωτογενές έλλειμμα για το 2021 θα κλείσει πάνω από το 6% του ΑΕΠ αλλά θα είναι μικρότερο από το 7,3% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός. Ξεκινώντας από χαμηλότερη βάση είναι ευκολότερο να επιτευχθεί και ο στόχος για πρωτογενές έλλειμμα 1,4% στο τέλος του 2022.

Μεγάλο θα είναι και το κέρδος στην αποκλιμάκωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ. Από το 206,3% το 2020 αναμένεται να υποχωρήσει περισσότερο από 10% το 2021, φτάνοντας το 196% του ΑΕΠ, ενώ για το 2022 θα μειωθεί περαιτέρω κατά 8,5-9% στο 187- 187,5% αποδεικνύοντας σε μεγάλο βαθμό, ότι η αύξηση κατά περίπου 20% του ΑΕΠ το 2020, ήταν αποτέλεσμα των αναγκών που δημιούργησε η πανδημία του κοροναϊού.

Καμία δημοσίευση για προβολή