Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ: Τι σημαίνει η εκλογή Μπάιντεν για την Κίνα – Σε τι ελπίζει το Πεκίνο μετά τη «θύελλα Τραμπ». Αναζητείται modus vivendi

Με επιφυλακτικό τρόπο υποδέχθηκε το Πεκίνο και τα κινεζικά ΜΜΕ την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, μετά από μια θυελλώδη τετραετία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε οικονομικό πόλεμο στην Κίνα, προκαλώντας αναταράξεις σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

«Λιγότερες αναταράξεις»

Αν υπάρχει μια φράση που να περικλείει τις προσδοκίες του Πεκίνου από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ, αυτή είναι «λιγότερες αναταράξεις» στις σχέσεις των δύο χωρών που δοκιμάστηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια, τόσο λόγω του εμπορικού πολέμου, όσο και λόγω των εντάσεων στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Για την ώρα η «Απαγορευμένη Πόλη» δεν έχει κάνει κάποιο επίσημο σχόλιο για τα αποτελέσματα των εκλογών, με το ΥΠΕΞ απλώς να σημειώνει ότι εκτιμά ότι αυτά «θα επικυρωθούν σύμφωνα με τους νόμους και διαδικασίες των ΗΠΑ», αν και οι πολίτες της Κίνας φάνηκαν ενθουσιασμένοι από την ομιλία νίκης του Μπάιντεν.

Καμία αλλαγή στα βασικά

Πηγές του Πεκίνου εκτιμούν ότι σε ζητήματα όπως το Χονγκ Κονγκ, η Νότια Σινική Θάλασσα, η Ταϊβάν και ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών, η Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να αλλάξει στρατηγική υπό την ηγεσία του Μπάιντεν, ωστόσο, προσδοκούν ότι ο νέος πρόεδρος δεν θα έχει το… ταμπεραμέντο και τις απότομες αλλαγές διάθεσης του Τραμπ.

Οι «χαίνουσες πληγές» που ο Τραμπ κληροδοτεί στον Μπάιντεν επικεντρώνονται σε ζητήματα εμπορίου, των πιέσεων που οι ΗΠΑ ασκούν σε μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις, όπως η Huawei, αλλά και η εκστρατεία κατά της Κίνας που ο Τραμπ εξαπέλυσε λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, του «κινεζικού ιού», όπως τον αποκαλούσε.

Αναζητείται modus viventi

Μια θετική πτυχή του προβλήματος είναι ότι ο Μπάιντεν και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ γνωρίζονται από την θητεία του Αμερικανού πολιτικού ως αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, όταν ΗΠΑ και Κίνα έμοιαζαν να έχουν βρει ένα modus viventi, το οποίο ο Τραμπ ανέτρεψε και που τώρα οι δύο ηγέτες καλούνται να ξαναχτίσουν.

Επίσης, ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει την Κίνα ως ανταγωνιστή και όχι ως εχθρό, όπως ο Τραμπ, αν και εκτιμάται ότι το ζήτημα των σχέσεων των δύο χωρών θα αργήσει να βρεθεί στο επίκεντρο, καθώς ο Μπάιντεν θα χρειαστεί χρόνο για να αντιμετωπίσει μείζονα εσωτερικά προβλήματα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή