Πρόεδροι λιβυκής και κυπριακής Βουλής: Κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου το Μνημόνιο Άγκυρας - Τρίπολης

Κοινή παρέμβαση έκαναν χθες οι πρόεδροι της κυπριακής και της λιβυκής βουλής των αντιπροσώπων, καταγγέλλοντας την  πρόσφατη υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Τουρκίας και του Προεδρικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης «Εθνικής Συμφωνίας» της Λιβύης ως  κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου που στερείται νομικής βάσης, αφού παραβλέπει τις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Μάλιστα, σε κοινή δήλωση τους, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Συλλούρης και ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης Agila Salah Essa έσπευσαν να υπογραμμίσουν ότι το μνημόνιο συνεργασίας Λιβύης Τουρκίας κδεν έχει τύχει της απαιτούμενης επικύρωσης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

Οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν, παράλληλα, την αντίθεσή τους στις κινήσεις της Κυβέρνησης της Τουρκίας και επιβεβαίωσαν τη νομιμότητα της εκλεγμένης Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

«Επαναβεβαιώσαμε την προσήλωση των δύο Κοινοβουλίων στις αρχές του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Θέτουμε ως προτεραιότητα την εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν.

«Υπογραμμίζουμε την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και σταθερότητα στη Λιβύη. Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόθεση της τουρκικής Κυβέρνησης να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη, που τυχόν υλοποίηση της θα αποτελεί απαράδεκτη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της φίλης χώρας. Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις κινήσεις της Κυβέρνησης της Τουρκίας, οι οποίες συμβάλλουν στην όξυνση των εντάσεων και στην αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου», καταλήγουν οι Πρόεδροι της Βουλής Κύπρου και Λιβύης, στην κοινή τους δήλωση.

Από το newsroom του Economico με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Καθημερινή Κύπρου

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ