Προειδοποίηση ΤτΕ: Οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια θα συνεχιστούν και το χειμώνα. Τάσσεται υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών

ΤτΕ: Οι αυξημένες τιμές στην ενέργεια θα συνεχιστούν και το χειμώνα

Προειδοποιήσεις για δύσκολο χειμώνα λόγω αυξημένων ενεργειακών τιμών περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση για τη νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδας.

Παραμένουν οι υψηλές τιμές

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι μία από τις τέσσερις πρώτες χώρες της Ε.Ε. με την ακριβότερη λιανική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, αναφέροντας ότι οι αυξήσεις που καταγράφηκαν στην Ολλανδία (181,9%), την Ισπανία (107,8%), την Ιταλία (82,3%) και την Ελλάδα (79,3%) είναι υπερδιπλάσιες από τον μέσο όρο της Ε.Ε., που κινείται στο 34,6%. Παράλληλα, εκτιμά ότι οι τιμές ενέργειας θα παραμείνουν υψηλές και στη διάρκεια του χειμώνα, καθώς οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου από το β’ εξάμηνο του 2021 αναμένεται να εξακολουθήσουν να επιδρούν επιβαρυντικά για τους καταναλωτές ως και τις αρχές του επόμενου έτους.

Κατακερματισμός των αγορών

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι η Ελλάδα παρουσίασε τον Μάρτιο τον 7ο υψηλότερο στην Ε.Ε. ετήσιο πληθωρισμό ενέργειας, στο 51,2%, πάνω από τον μέσο όρο τόσο της Ε.Ε. (40,2%) όσο και της ευρωζώνης (44,3%), υπογραμμίζοντας ότι ότι οι χονδρικές και λιανικές τιμές της ενέργειας επηρεάζονται από μια σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται οι φόροι, οι επιδοτήσεις και οι Ρήτρες Αναπροσαρμογής. Οι φόροι ευθύνονται για τις διαφορετικές τιμές λιανικής των πετρελαιοειδών σε κάθε χώρα, ενώ το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και ο βαθμός ρύθμισης των αγορών διαμορφώνουν με διαφορετικό τρόπο τις τιμές λιανικής στο ρεύμα και το αέριο, με συνέπεια να καταγράφεται κατακερματισμός των αγορών.

Αποεπένδυση στα ορυκτά καύσιμα

Στην Ε.Ε., το μεγαλύτερο μερίδιο στον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ενέργειας έχουν τα καύσιμα κίνησης (45%) και ακολουθούν η ηλεκτρική ενέργεια (28%) και το φυσικό αέριο (18%). Η Ελλάδα είναι ανάμεσα στις έξι χώρες της Ε.Ε. στις οποίες η ηλεκτρική ενέργεια ξεπερνά το 35% σε ό,τι έχει να κάνει με την επίδρασή της στον συγκεκριμένο δείκτη, ενώ η TτΕ επισημαίνει ότι η πράσινη μετάβαση και οι πολιτικές ESG μπορούν να ασκήσουν επίμονες πληθωριστικές πιέσεις στις τιμές ενέργειας τα επόμενα χρόνια, καθώς εκτιμάται ότι θα περιοριστούν οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα, διατηρώντας τις τιμές της συμβατικής ενέργειας σε υψηλά επίπεδα.

Υπέρ της φορολόγησης των υπερκερδών

Στο πλαίσιο αυτό, η ΤτΕ τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής συνεργασίας, όπως, για παράδειγμα, κοινή αγορά φυσικού αερίου, με στόχο να διασφαλιστούν χαμηλότερες τιμές ενέργειας και να αποκλειστούν αποκλίσεις στις τιμές. Επίσης, τάσσεται υπέρ της συνέχισης έκτακτων μέτρων στήριξης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ιδίως σε κράτη με δημοσιονομικό χώρο, συμφωνεί με τη φορολόγηση των επιπλέον εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών για αναδιανομή σε ευάλωτα νοικοκυριά και υποδεικνύει τον εξορθολογισμό της χρήσης της ενέργειας για την εξοικονόμηση πόρων.

Στήριξη επενδύσεων σε ΑΠΕ

Μεσοπρόθεσμα, προτείνει τη στήριξη επενδύσεων για πράσινα έργα, που μπορεί να μην είναι προσοδοφόρα επί του παρόντος, με πρόσθετα δημοσιονομικά κονδύλια και κίνητρα. Ο ρυθμός ανάπτυξης και χρήσης των ΑΠΕ θα πρέπει να είναι, επισημαίνει, τουλάχιστον ανάλογος με την αποεπένδυση σε ορυκτά καύσιμα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος υψηλών και ασταθών τιμών ενέργειας, υπογραμμίζοντας, επίσης, ότι «ένα σαφές και σταθερό θεσμικό πλαίσιο για την κλιματική αλλαγή και την πράσινη ενεργειακή μετάβαση θα βοηθούσε τις χώρες να προωθήσουν τις απαραίτητες προσαρμογές τόσο από την πλευρά της προσφοράς όσο και από την πλευρά της ζήτησης».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή