Προεκλογική “αυλαία” με μέτρα στήριξης, ύψους 850 εκατ. ευρώ τον Δεκέμβριο. Οι προϋποθέσεις για τη διασφάλιση 1,6 δισ. ευρώ επιπλέον για μέτρα στήριξης το 2023

μέτρα στήριξης

Ανοίγει η προεκλογική αυλαία τον Δεκέμβριο, μέτρα στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και διάφορων ακόμα κοινωνικών ομάδων, ύψους περίπου 850 εκατ. ευρώ. Τα μέτρα θα επεκταθούν και το 2023, όπου εκτός από τα 2,4 δις ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός, θα αθροιστούν και τα κέρδη από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων.

Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) κάνουν «ταμείο»  αυτές τις τελευταίες μέρες του χρόνου, προσθέτοντας στα ήδη προγραμματισμένα μέτρα της ΔΕΘ τις νέες εξαγγελίες, όπως το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων στους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού, αλλά και τις υποχρεώσεις των νέων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης 

Αναλυτικά, τα μέτρα στήριξης, ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο και τους επόμενους μήνες περιλαμβάνουν:

  • Την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ, που θα λάβουν  τον Δεκέμβριο 2,3 εκατομμύρια δικαιούχοι, κόστους 500 εκατ. ευρώ.
  • Το επίδομα στους αγρότες για τα λιπάσματα, κόστους 60 εκατ. ευρώ.
  • Το επίδομα θέρμανσης, που θα καταβληθεί σε 1,2 εκατ. δικαιούχους, τον Δεκέμβριο  (150 εκατ. ευρώ) και σε άλλες δύο δόσεις τον επόμενο χρόνο (συνολικά 300 εκατ. ευρώ).
  • Την  επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης με 25 λεπτά το λίτρο, κόστους 60-70 εκατ. ευρώ τον μήνα. Το μέτρο, προς το παρόν, ισχύει μόνο για τον Δεκέμβριο, ίσως όμως επεκταθεί και τους επόμενους μήνες.
  • Το έκτακτο δώρο Χριστουγέννων των 600 ευρώ στους ενστόλους της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος, κόστους 37 εκατ. ευρώ.
  • Τις αυξήσεις 10% στους μισθούς των 19.900 γιατρών ΕΣΥ, με κόστος 65 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ τα αναδρομικά που θα δοθούν αυτόν τον μήνα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με 25 εκατ. ευρώ.
  • Τη ρύθμιση μισθολογικών θεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων, περιλαμβανομένης της νυχτερινής απασχόλησης, κόστους 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
  • Την  επέκταση και στον ιδιωτικό τομέα των μέτρων στήριξης της μητρότητας που ισχύουν και στο Δημόσιο, περιλαμβανομένου του σχετικού επιδόματος, κόστους 64 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
  • Το πρόγραμμα  «Εξοικονομώ – Ανακαινίζω» για τους νέους, στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματος κοινωνικής στέγασης «Σπίτι μου», που  θα διαθέσει 375 εκατ. ευρώ σε δάνεια και 350 εκατ. ευρώ σε επιχορηγήσεις.
  • Την εναρμόνιση του ποσοστού αναπηρίας για τη λήψη αναπηρικής σύνταξης, κόστους 60 εκατ. ευρώ τον χρόνο.
  • Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ Ταμείου Πρόνοιας των δημοσίων υπαλλήλων από 1.1.23, κόστους 50 εκατ. ευρώ.
  • Την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στο Δημόσιο και τους συνταξιούχους, με εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ,  μετά τον ιδιωτικό τομέα, επιπλέον κόστους 500 εκατ. ευρώ.
  • Την αύξηση των συντάξεων κατά 7,75%, που θα κοστίσει  909 εκατ. ευρώ.
  • Τη  νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που θα επιβαρύνει και τον προϋπολογισμό μέσω των επιδομάτων ανεργίας.

Τα μέτρα στήριξης του 2023

Το ερώτημα αν στα μέτρα αυτά θα προστεθούν και κάποια νέα το 2023, πέραν όσων προβλέπει ο προϋπολογισμός, είναι ανοιχτό και εξετάζονται τα περιθώρια που θα δώσει η νέα φορολόγηση των διυλιστηρίων, βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην ημερομηνία ψήφισης του προϋπολογισμού, το προσεχές Σάββατο, οπότε και θα κλείσει τη συζήτηση ο πρωθυπουργός. Προς το παρόν, πάντως, υπάρχουν αβεβαιότητες, που δυσκολεύουν τη λήψη απόφασης.

Πρώτον, είναι αβέβαιο το ποσόν που θα αποφέρει ο νέος φόρος, καθώς βασίζεται στα κέρδη του 2022 για τα οποία δεν υπάρχει ακόμη συνολική εικόνα.

Με δεδομένο το αποτέλεσμα 9μήνου για τα 2 διυλιστήρια, που πραγματοποίησαν συνολικά κέρδη περίπου 2 δισ. ευρώ, στο ΓΛΚ υπολογίζουν ότι ο φόρος του 2022 μπορεί να φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας ένα καλό «καύσιμο» για παροχές. Ομως, στην πράξη το ποσό μπορεί να αλλάξει προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Η κρίσιμη παράμετρος της τιμής του φυσικού αερίου 

Δεύτερη πηγή αβεβαιότητας είναι η τιμή του φυσικού αερίου, από την οποία εξαρτάται η τιμή του ρεύματος. Με μέση τιμή φυσικού αερίου στα 120 ευρώ η kWh, η συνέχιση της στήριξης των λογαριασμών ρεύματος των νοικοκυριών στα σημερινά επίπεδα δεν επιφέρει επιβάρυνση στον προϋπολογισμό, αλλά για κάθε αύξηση της τιμής κατά 10%, το κόστος είναι 300 εκατ. ευρώ.

Ετσι, με τη σημερινή τιμή των περίπου 150 ευρώ η kWh (η οποία προβλέπεται βάσει των μελλοντικών συμβολαίων και για το 2023) θα χρειαστούν 900 εκατ. ευρώ.

Μαζί με τις ανελαστικές ενεργειακές δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, όχι μόνο εξαντλείται το αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ που έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για επιδότηση τιμολογίων ρεύματος, αλλά θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθεί και ένα μέρος των κερδών των διυλιστηρίων.

Αντιθέτως, με τη χαμηλότερη τιμή των 120 ευρώ η kWh θα περισσέψει και μέρος από το αποθεματικό για παροχές.

Ασφαλώς η κυβέρνηση θα θελήσει να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να εξαγγείλει πρόσθετα μέτρα στήριξης.

Το μήνυμα για το πρωτογενές πλεόνασμα 

Από την άλλη πλευρά, πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,7% του ΑΕΠ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2023 θα τηρηθεί πάση θυσία.

Αλλωστε, μια ενδεχόμενη αρνητική αντίδραση  των αγορών, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η Ελλάδα ξεφεύγει από τον δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, θα επιφέρει όχι μόνο δημοσιονομικό, αλλά και εκλογικό κόστος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή