Προεκλογική παράσταση Τσίπρα στο εθνικό θέατρο της ελληνοτουρκικής κρίσης

Σε μια προεκλογική παράσταση στο εθνικό «θέατρο» της διαρκούς  ελληνοτουρκικής κρίσης, ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε ξαφνικά χθες το ΚΥΣΕΑ, «για να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα».

Δημιούργησε έτσι κλίμα ανησυχίας, το οποίο στη συνέχεια «διασκέδασε» καθησυχάζοντας, με τηλεοπτικές δηλώσεις του, τους πολίτες. Επιχείρησε να δώσει την αίσθηση ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση αλλά και να διαβεβαιώσει ότι «είναι πιο ισχυρή από ποτέ» και σε … δυνατά χέρια που μεριμνούν για την ασφάλεια των δικαιωμάτων της.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός έδωσε δραματικό τόνο στην όλη διαδικασία, αφού εμφανίστηκε να «θυσιάζει» την προεκλογική του δραστηριότητα στην Κω και τη Νίσυρο για να πάρει «πάνω του» ως «υπεύθυνος κυβερνήτης» τα κρίσιμα ζητήματα που δημιουργούν οι τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και ναι μεν η Τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απαιτεί υπεύθυνους χειρισμούς, η όλη όμως χθεσινή εκμετάλλευσή που επιχείρησε ο κ. Τσίπρας εντάσσει τα ελληνοτουρκικά στο προεκλογικό παιχνίδι του, δημιουργώντας εντάσεις και περιπλοκές που δεν χρειάζεται η διπλωματία της χώρας τη στιγμή αυτή. Και επίσης δείχνει ότι δεν θα πάψει να «αξιοποιεί» ό,τι μπορεί – ακόμα και τα λεπτά ανοιχτά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής – προκειμένου να «σταθεί στα πόδια του» μέχρι τις εκλογές.

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί παρατηρητές, η χθεσινή παράσταση «προήλθε χωρίς να έχει αλλάξει δραματικά η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και η ούτως ή άλλως προκλητική στάση της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Η έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε μέσα σε μια κατάσταση ίδια με εκείνη του προηγούμενου διαστήματος, όταν η ίδια κυβέρνηση απέρριπτε, με υπεροπτικό ύφος,  την κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της στα Ελληνοτουρκικά. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, μόλις πριν λίγες μέρες, σε ένα ρεσιτάλ ανευθυνότητας, έκανε λόγο για «τζούφιες γεωτρήσεις» της Τουρκίας, “κινδυνολογία της αντιπολίτευσης” και για “θετική ατζέντα” στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Απευθυνόμενος στους πολίτες ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είναι – και πρέπει να το γνωρίζουν και να το αισθάνονται – «απόλυτα ασφαλείς». Όπως επισήμανε, η ισχυρή θέση της Ελλάδας και της Κύπρου εδράζεται σε συμμαχίες και ερείσματα και έχει επιβεβαιωθεί από τις διαδοχικές αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ, που καταδικάζουν τις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου και την τουρκική προκλητικότητα, έχει επιβεβαιωθεί από την αναβάθμιση του κύρους και του στρατηγικού ρόλου της Ελλάδας και της Κύπρου, και που έγινε δυνατή μέσα από τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Και βέβαια, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι ο ίδιος «αναβάθμισε το διεθνή ρόλο τής χώρας» με το «τολμηρό και ιστορικό βήμα» (του) της επίλυσης της χρόνιας διαφοράς με τα Σκόπια.

Ο ξεκάθαρα επικοινωνιακός χαρακτήρας της «έκτακτης» συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ φάνηκε τόσο από τη διάρκειά της, όσο και από τα συμπεράσματα που εξήχθησαν. Μέσα σε μόλις δύο ώρες το μόνο που προέκυψε ήταν η απόφαση της Ελλάδας και της Κύπρου να προχωρήσουν σε εκείνες τις διπλωματικές επαφές που θα οδηγήσουν σε διεθνείς κυρώσεις κατά της Τουρκίας εφόσον έχει πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

 Πρόκειται για ένα συμπέρασμα που σε καμία περίπτωση δεν χρειαζόταν η παράσταση του «έκτακτου ΚΥΣΕΑ», αφού θα αρκούσε μια απλή τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Νίκου Αναστασιάδη για να αποφασιστεί.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ