Πρόγραμμα SURE: Φθάνουν στην Ελλάδα «ζεστά» δύο δισ. ευρώ – Πώς θα αξιοποιηθούν

Με τη συνήθη καθυστέρηση που «σφραγίζει» σχεδόν όλα τα projects της Ε.Ε., από χθες η Ελλάδα κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα κονδύλια του προγράμματος SURE το οποίο δημιουργήθηκε πριν από επτά μήνες από το Eurogroup, με στόχο τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κοροναϊού, ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.

Δύο δισ. για την εργασία

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα μπορεί πλέον να εκταμιεύσει τα 2 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 2,72 δισ. που της αντιστοιχούν από το πρόγραμμα, προκειμένου να καλύψει τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού που χορηγούνται στους εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας των οποίων οι συμβάσεις έχουν ανασταλεί, τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων των οποίων η σύμβαση έχει ανασταλεί, την αποζημίωση ειδικού σκοπού που χορηγείται στους ελεύθερους επαγγελματίες, τις εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές μισθωτών σε επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα και την υλοποίηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ».

Σύντομα άλλα 700 δισ.

Όπως, άλλωστε, τόνισε και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στον Alpha, «τα χρήματα αυτά χρηματοδοτούν δράσεις που κατά κύριο λόγο έχουν προηγηθεί, αλλά βελτιώνουν τα ταμειακά μας διαθέσιμα και μας επιτρέπουν με ασφάλεια να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της κοινωνίας τους επόμενους μήνες ενώσω θα συνεχίζει η πανδημία και μέχρι τα εμβόλια να θέσουν τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη», ενώ η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε νωρίτερα επισημάνει μέσω Twitter, ότι «η Ελλάδα σύντομα θα λάβει άλλα 700 εκατ. ευρώ» από το πρόγραμμα SURE.

Δάνεια με χαμηλό ή και μηδενικό επιτόκιο

Tα χρήματα από το πρόγραμμα SURE αποτελούν δάνεια προς τις χώρες που τα λαμβάνουν (συνολικά εννέα κράτη-μέλη), καθώς προκύπτουν μέσω της έκδοσης ομολόγων. Η πρώτη έκδοση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο, οπότε και τα 17 δισ. ευρώ που είχε αντλήσει κατευθύνθηκαν στην Ιταλία (10 δισ. ευρώ), στην Πολωνία (1 δισ. ευρώ) και στην Ισπανία (6 δισ. ευρώ). Ωστόσο, το επιτόκιο των δανείων είναι ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς από τα δύο δισ. που θα λάβει η Ελλάδα, το ένα δισ. θα αποπληρωθεί σε 5 έτη με μηδενικό επιτόκιο, ενώ το υπόλοιπο ένα δισ. θα αποπληρωθεί σε 30 έτη με επιτόκιο 0,3%, ήτοι ακόμα πιο χαμηλά από τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται σήμερα η χώρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή