Προγραμματισμός, αξιολόγηση, λογοδοσία – Ο Μητσοτάκης επιχειρεί να αξιοποιήσει τα νέα εργαλεία διακυβέρνησης

Προγραμματισμός-αξιολόγηση-λογοδοσία είναι το μοντέλο διακυβέρνησης που θέλει να περάσει σε όλο τον κυβερνητικό και δημόσιο μηχανισμό ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας από τους υπουργούς του.

Ένα μοντέλο που έχει στόχο να εκσυγχρονίσει τον τρόπο που η κυβέρνηση και οι υπεύθυνοι φορείς διαχειρίζονται τις τύχες της χώρας και διεκπεραιώνουν τα καθήκοντά τους.

Ήδη από χθες, στο Υπουργικό Συμβούλιο, οι υπουργοί του Κυριάκου Μητσοτάκη έλαβαν από ένα φάκελο με αναλυτικές οδηγίες για τις προτεραιότητες και τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να έχουν μπροστά τους συγκεκριμένο ορίζοντα για την παραγωγή απτών αποτελεσμάτων.

Ο πρωθυπουργός φρόντισε δε να καταστήσει σαφές στους συνεργάτες του υπουργούς, αλλά και προς κάθε κατεύθυνση στο δημόσιο, ότι θα υπάρχει προγραμματισμός και στενή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου, με συνεχή αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των υπουργείων ως προς τους στόχους και τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να εισάγει στο κράτος – ξεκινώντας από την κυβέρνησή του –  ένα σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας, αξιοποιώντας τις διεθνείς εξελίξεις και νέα αποτελεσματικά εργαλεία στην δημόσια και εταιρική διακυβέρνηση.

Ηλεκτρονική εταιρική διακυβέρνηση στην… κυβέρνηση

Στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο οι υπουργοί και υφυπουργοί ενημερώθηκαν – με πλήρη ηλεκτρονική παρουσίαση – την άμεση εφαρμογή στα υπουργεία τους του προγράμματος «Μαζί», που είναι ένα εξελιγμένο πληροφοριακό σύστημα , με το οποίο θα μπορεί ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του Μαξίμου να ελέγχει την πορεία του έργου των υπουργείων ανά τομέα και συνολικά. Αλλά και τα επιτελεία των υπουργείων να συντονίζουν τη συνεργασία τους σε κοινά προγράμματα.

Με το πρόγραμμα «Μαζί» θα ελέγχεται η τήρηση του προγραμματισμού και των χρονοδιαγραμμάτων που τίθενται ανά υπουργείο,  αλλά και η εκτέλεση του έργου του, ώστε να επιτευχθεί και ο στόχος της υλοποίησης των προγραμματισμένων στόχων που περιλαμβάνεται στους φακέλους που παρέλαβαν χθες τα στελέχη της Κυβέρνησης.

Η όλη διαδικασία δείχνει την προετοιμασία του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη να αναλάβει η ΝΔ κυβερνητικές ευθύνες, βασισμένη σε σύγχρονες μεθόδους διακυβέρνησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης του κυβερνητικού έργου.