Προειδοποίηση ΗΠΑ: Αναπόφευκτη η πανδημία του κοροναϊού.Κρούσμα στη Λατινική Αμερική. Στην αρχή επιδημίας η Γερμανία

Για αναπόφευκτη πανδημία προειδοποιούν πλέον οι ΗΠΑ, την ώρα που ο ιός του κοροναϊού εξαπλώνεται ραγδαία, από την Ιταλία μέχρι το Ιράν και την Ασία.

Χθες, κορυφαίο στέλεχος του ΠΟΥ ζήτησε να γίνουν προετοιμασίες, ενώ στις ΗΠΑ το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) ζήτησε από τους Αμερικανούς να προετοιμαστούν, σημειώνοντας πως αν και ο άμεσος κίνδυνος εκεί φαίνεται χαμηλός, η διεθνής κατάσταση υποδεικνύει πως μια πανδημία είναι πιθανή. «Δεν τίθεται ερώτημα “αν”. Τίθεται ερώτημα “πότε” και “πόσοι” θα μολυνθούν» ανέφερε η Αν Σούχατ, κορυφαίο στέλεχος του CDC.

Από την πλευρά του, ο  Μπρους Έιλγουορντ, επικεφαλής κοινής αποστολής ΠΟΥ δήλωσε σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του στη Γενεύη ότι οι προετοιμασίες δεν μπορούν να περιμένουν. «Σκεφτείτε πως ο ιός θα εμφανιστεί αύριο. Αν δεν σκέφτεστε έτσι, δεν θα είστε έτοιμοι» είπε. «Πρόκειται για επιδημία που κλιμακώνεται ταχύτατα, σε διαφορετικά μέρη, και πρέπει να ενεργήσουμε πολύ γρήγορα για να αποτρέψουμε μια πανδημία».

Ο Έιλγουορντ είπε πως η «εντυπωσιακή κινητοποίηση» της Κίνας έδειξε πώς μια επιθετική πολιτική δημόσιας υγείας θα μπορούσε να περιορίσει την εξάπλωση.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως ένας 23χρονος στρατιώτης στο Καμπ Κάρολ, περίπου 20 χλμ από το Νταεγκού της Νότιας Κορέας, έχει μολυνθεί και βρίσκεται σε αυτοπεριορισμό στο σπίτι του.

Στην Ευρώπη η Ιταλία μετράει 322 κρούσματα, με τους νεκρούς πλέον να ανέρχονται σε 12. Ιταλοί ή άτομα που επισκέφθηκαν πρόσφατα τη χώρα έχουν βρεθεί θετικά στον ιό σε Αλγερία, Αυστρία, Κροατία, Ρουμανία, Ισπανία και Ελβετία. Η Γαλλία, με 17 κρούσματα, ανέφερε τον δεύτερό της θάνατο, ενώ το πρώτο κρούσμα αναφέρθηκε χθες  και στη χώρα μας.

Στην Ιταλία ειδικότερα, όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη, οι περιφέρειες Μάρκε της κεντρικής Ιταλίας και Καμπανία στον νότο αποφάσισαν να κλείσουν προσωρινά τα σχολεία τους, έστω κι αν στις περιοχές τους δεν υπάρχουν κρούσματα. Στην Καμπανία, με πρωτεύουσα την Νάπολη, τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το Σάββατο, για έκτακτες παρεμβάσεις καθαρισμού. Το ίδιο θα ισχύσει και στην περιφέρεια Μάρκε.

Η Γερμανία βρίσκεται στην αρχή επιδημίας», σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Υγείας.

[more]

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Γιενς Σπαν «η Γερμανία βρίσκεται στην αρχή επιδημίας κοροναϊού. Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που έχουν έρθει σε επαφή με τους ασθενείς και αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή σε σχέση με τους 16 ασθενείς που είχαμε μέχρι τώρα, η αρχή της αλυσίδας των μολύνσεων των οποίων μπορεί να αναχθεί στην Κίνα», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο.

«Σε αυτό το πλαίσιο, είναι αμφίβολο εάν η τρέχουσα στρατηγική μας να περιορίσουμε τον ιό και να σπάσουμε την αλυσίδα της μόλυνσης θα συνεχίσει να λειτουργεί», πρόσθεσε. Γι αυτό και ζήτησε από τους υπουργούς Υγείας των κρατιδίων να επικαιροποιήσουν τα σχέδια τους για πανδημία και να προετοιμαστούν για την πιθανή έναρξη ισχύος τους. Ο Σπαν τάχθηκε επίσης «υπέρ συχνότερων ελέγχων εάν υπάρχουν συμπτώματα. Λόγω χρημάτων, δεν επιτρέπεται να αποτύχει κάτι τέτοιο», τόνισε.

Mεγάλη η πιθανότητα πρόκλησης μόνιμων ζημιών στην οικονομία

Ο πρόεδρος του έγκριτου Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW) του Βερολίνου, Μάτρσελ Φράτσερ ανησυχεί όλο και περισσότερο για την εξάπλωση του κορονοϊού στην Ευρώπη. «Γίνομαι κάθε μέρα και πιο ανήσυχος ότι ο ιός δεν μπορεί να περιοριστεί, αλλά ότι μάλλον εξαπλώνεται στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ιταλία. Δεδομένου ότι η οικονομία μας είναι ήδη εξασθενημένη, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκληθούν μόνιμες ζημίες στη γερμανική οικονομία», είπε σε σνέντευξή του στα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα RTL / n-tv.

«Ο κοροναϊός πλήττει τη γερμανική οικονομία στο χειρότερο δυνατό χρονικό διάστημα, επειδή είναι ήδη στάσιμη. Πέρυσι, είχε ανάπτυξη 0.5% που είναι μια από τις ασθενέστερες στην Ευρώπη. Το παγκόσμιο εμπόριο υποφέρει λόγω των εμπορικών συγκρούσεων και του Brexit. Τώρα έρχεται ένας πρόσθετος κίνδυνος. Αυτό επηρεάζει κυρίως τους εξαγωγείς, τους κατασκευαστές αυτοκινήτων, αλλά και τις αεροπορικές εταιρείες όπως η Lufthansa. Γι’ αυτό και ανησυχώ πάρα πολύ», δήλωσε ο πρόεδρος του DIW.

Τέλος, σύμφωνα με το Reuters, η κυβέρνηση της Βραζιλίας έχει επιβεβαιώσει το πρώτο κρούσμα στη Λατινική Αμερική, αφού νοσοκομείο στο Σάο Πάολο είχε υποδείξει πιθανή μόλυνση ενός 61χρονου που είχε επισκεφθεί την Ιταλία.

[/more]

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις: ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή