Προηγούνται Μπάιντεν-Γουόρεν, για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ – Το σκέφτεται ο Μπλούμπεργκ

Μάχη μεταξύ τριών υποψηφίων δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις στις ΗΠΑ για το προεδρικό χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος με τους Τζο Μπάιντεν, Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Μπέρνι Σάντερς να έχουν ξεκάθαρο προβάδισμα έναντι των υπόλοιπων δεκαέξι υποψηφίων.

Την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του ο Ντεβάλ Πάτρικ, πρωην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης ανεβάζοντας και πάλι τον αριθμό των υποψηφίων στους 19 μετά την απόσυρση του τεξανού Μπέτο Ο’ Ρουρκ από την κούρσα. Και τώρα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στον δισσεκατομμυριούχο, πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος σύμφωνα με τα περισσότερα μεγάλα διεθνή μέσα αναμένεται να αποφασίσει μέσα στις επόμενες ημέρες εάν θα είναι υποψήφιος πρόεδρος.

Ο Μπλούμπεργκ δέχεται πιέσεις, κυρίως από μετριοπαθείς Δημοκρατικούς για να θέσει υποψηφιότητα καθώς υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την εκλογιμότητα των υπολοίπων απέναντι στον πληθωρικό Ντόναλντ Τραμπ. Πολύ απλά οι Δημοκρατικοί φοβούνται ότι κανένας από όσους κατεβαίνουν αυτήν τη στιγμή υποψήφιοι για την προεδρία της χώρας δεν θα καταφέρουν να κερδίσουν τον Τραμπ και έτσι επενδύουν όλες τους τις ελπίδες στον Μπλούμπεργκ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Μπάιντεν -που θεωρείτο ξεκάθαρο φαβορί- τα βρίσκει πλέον σκούρα απέναντι στην Ελίζαμπεθ Γουόρεν, της οποίας η πολιτική ατζέντα είναι πανομοιότυπη με εκείνη του 3ου Σάντερς, ατζέντες που θεωρούνται αρκετα αριστερές για τα δεδομένα των Δημοκρατικών. Ηδη ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε πρόσφατη παρέμβασή του, προέτρεψε τους υποψηφίους να μην παρεκλίνουν από τις σταθερές αξίες του κόμματος.

Σκεφτείτε λοιπόν το εξής σενάριο: Ο 79χρονος Σάντερς -που υπέστη έμφραγμα πριν από μερικές εβδομάδες- αποφασίζει να αποσυρθεί, πράγμα που δεν είναι διόλου απίθανο ειδικά αν δεν τα πάει καλά στις πρώτες αναμετρήσεις. Τι ακριβώς θα γίνει τότε; Το πιθανότερο έιναι να στηρίξει την Γουόρεν, μιας και συμφωνούν σε πολλά. Και τι σημαίνει αυτό; Οτι η Γουόρεν θα έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει το χρίσμα μιας και ήδη έχει εδραιωθεί στην δεύτερη θέση.

Βρισκόμαστε λοιπόν εν αναμονή σημαντικών πολιτικών εξελίξεων. Εξελίξεων που αναμένεται να επηρεάσουν όχι μόνο την Αμερική αλλά και όλο τον πλανήτη.

Οπως μπορείτε να δείτε και στο γράφημα του RealClearPolitics, η άνοδος στα ποσοστά της Ελίζαμπεθ Γουόρεν τους τελευταίους πέντε μήνες είναι εντυπωσιακή.

Καμία δημοσίευση για προβολή