Πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank: Μόνο εκτός ευρώ η Ελλάδα θα ξεφύγει από τη δίνη της κρίσης

Στην ανεπιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα αναφέρεται η κυριακάτικη FAZ φιλοξενώντας άρθρο του πρώην επικεφαλής οικονομολόγου της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι μόνο εκτός ευρώ η χώρα θα ξεφύγει από τη δίνη της κρίσης.

Ο οικονομολόγος γράφει στην εφημερίδα της Φρανκφούρτης ότι «σε σύγκριση με την κρίση στην Ελλάδα η “μεγάλη ύφεση” στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ΄30 μοιάζει σύντομο επεισόδιο. Οκτώ μόλις χρόνια μετά το ξέσπασμά της το αμερικανικό ΑΕΠ είχε επανέλθει στα επίπεδα προ κρίσης.

Στην Ελλάδα όμως δέκα χρόνια μετά το ξεκίνημα της κρίσης το πραγματικό ΑΕΠ βρίσκεται 25% χαμηλότερα από του 2008. Αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις που μιλούν για ύφεση στην ευρωζώνη τα επόμενα χρόνια οι πιθανότητες της ελληνικής οικονομίας να ανακάμψει είναι ακόμα πιο περιορισμένες.

Ελάχιστες χώρες κατάφεραν να μειώσουν το χρέος τους χωρίς υποτίμηση του εθνικού τους νομίσματος, όπως για παράδειγμα η Λετονία. Η Ελλάδα όμως δεν είναι οικονομικά ευέλικτη για να τα καταφέρει χωρίς υποτίμηση.

Παρ΄ όλα αυτά οι αρμόδιοι πολιτικοί δεν επέτρεψαν στην χώρα να αποχωρήσει από την ευρωζώνη ούτε αποδέχθηκαν ένα ριζικό κούρεμα χρέους. Για να μπορέσει να βγει η Ελλάδα από το τέλμα του χρέους θα έπρεπε να είναι ιδιαίτερα ελκυστική για κάθε είδους οικονομική δραστηριότητα. Όσο όμως η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ τόσο το οικονομικό της μέλλον θα παραμένει σκοτεινό».

Πηγή: DW

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:[home]

Καμία δημοσίευση για προβολή