Προκηρύσσονται οι πρώτες δράσεις για εξοικονόμηση ενέργειας στις επιχειρήσεις

Με μέση επιχορήγηση της τάξης του 50% προκηρύσσονται οι δύο δράσεις του ΕΣΠΑ για την εξοικονόμηση ενέργειας και αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Εντός του Μαρτίου προκηρύσσονται, με μέση επιχορήγηση της τάξης του 50%, οι πρώτες δύο εξειδικευμένες δράσεις του ΕΣΠΑ για την εξοικονόμηση ενέργειας και την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη βιομηχανία αλλά και στις επιχειρήσεις συνολικότερα.

Ειδικότερα, θα επιχορηγηθούν η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, η προώθηση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης από ΑΠΕ και η συμπαραγωγή ηλεκτρισμού θερμότητας για ιδιοκατανάλωση. Ανάμεσα στις επιλέξιμες ενέργειες περιλαμβάνονται η ενεργειακή αναβάθμιση κτιριακών υποδομών, συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας, τόσο για χρήση ψύξης-θέρμανσης χώρων όσο και για την παραγωγική διαδικασία, ο εξοπλισμός καλύτερης απόδοσης, αλλά και οι υπηρεσίες ενεργειακών συμβούλων-ελέγχων-επιθεωρήσεων και εφαρμογής και πιστοποίησης συστημάτων ενεργειακής απόδοσης και διαχείρισης.

Αυτές τις νέες δράσεις παρουσίασαν στο επενδυτικό φόρουμ «Εξοικονόμηση ενέργειας, Βιομηχανία και Ανταγωνιστικότητα» η προϊσταμένη Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στον Τομέα Ενέργειας, Γιάννα Νίκου και ο Γεώργιος Μάρκου, σύμβουλος του γγ Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Μ. Βερροιόπουλου.

Ειδική αναφορά έγινε και στο επίκαιρο θέμα των ενεργειακών ελέγχων που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο υποχρεωτικά σε περίπου 900 μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και βιομηχανίες. Η Μαργαρίτα Πετρολιάγκη, προϊσταμένη Τμήματος Επιθεώρησης Ενέργειας Νοτίου Ελλάδας, του ΥΠΕΝ, παρουσίασε τα συμπεράσματα από τους πρώτους περίπου 200 ελέγχους που έχουν διενεργηθεί, τονίζοντας ότι αποτελούν μία πρώτης τάξης ευκαιρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις να διαχειριστούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο την καταναλισκόμενη ενέργεια.

Ο Κώστας Σκρέκας, υπεύθυνος Τομέα Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της ΝΔ-πρώην υπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος μίλησε, μεταξύ άλλων, για την πρόσφατη μελέτη της PWC, σύμφωνα με την οποία η ελληνική βιομηχανία αγοράζει πολύ ακριβότερα την ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρότεινε τη μείωση των φόρων που την επιβαρύνουν, καθώς επίσης και τη μείωση του κόστους δανεισμού.

[more]

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Μανιάτης, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης-πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, επέμεινε ιδιαίτερα στην επίσπευση της απορρόφησης των διατιθέμενων για την εξοικονόμηση ενέργειας πόρων του ΣΕΣ-ΕΣΠΑ για να μη χαθούν πολύτιμοι πόροι.

Ο αντιπρόεδρος του Ομίλου ΔΕΗ, Γιώργος Ανδριώτης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, υποστήριξε ότι η ΔΕΗ ήταν, είναι και παραμένει διαχρονικά από τα μεγαλύτερα στηρίγματα για την ελληνική βιομηχανία, κάτι που αποδεικνύεται και από το ελάχιστο μερίδιο που έχουν οι άλλοι πάροχοι ενέργειας στην υψηλή τάση, δηλαδή στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Ταυτόχρονα, δήλωσε αισιόδοξος σε σχέση με την εντατική στροφή προς τις ΑΠΕ, που υλοποιεί στην παρούσα φάση με επιτυχία η ΔΕΗ, αλλά και για την προοπτική της επιχείρησης συνολικότερα.

Για τα «κακά» νέα που αφορούν τον βιομηχανικό τομέα έκανε λόγο ο Στέλιος Λουμάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά-ΣΠΕΦ, σημειώνοντας ότι η απόσταση της ενεργειακής απόδοσής του από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο είναι πολλαπλάσια. Έτσι, ενώ στην Ελλάδα ο βιομηχανικός τομέας καταναλώνει 132 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου για κάθε εκατομμύριο ΑΕΠ που παράγει, στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι μόλις 92 τόνοι. Δηλαδή, η ελληνική βιομηχανία καταναλώνει 43% περισσότερη ενέργεια για να παράξει την ίδια ποσότητα ΑΕΠ σε σχέση με την ΕΕ.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή