Προκλητική υποκρισία από τον Ερντογάν μετά την τηλεδιάσκεψη με φον ντερ Λάιεν και Μισέλ: “Η Τουρκία προσφέρει ειρήνη και σταθερότητα, η Ελλάδα προκαλεί με επιθετικές ενέργειες”

Ερντογάν φον ντερ Λάιεν

Ζήτησε “θετική ατζέντα” από την Ευρώπη, παρουσίασε την Τουρκία ως πυλώνα “σταθερότητας και ειρήνης” στην Μεσόγειο και, με διπλωματική… γενναιοδωρία, δεσμεύτηκε ότι θα διατηρήσει αυτή την στάση “παρά τις προκλήσεις και την επιθετικότητα της Ελλάδας και της Κύπρου“:

Ο Ταγίπ Ερντογάν ήταν για μια ακόμη φορά προκλητικά υποκριτικός μετά την τηλεδιάσεκψη που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, εν όψει της συνόδου κορυφής της 25ης Μαρτίου.

“Προκλήσεις και επιθετικές ενέργειες από την Ελλάδα και την Κύπρο”

Ο τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει το Anadolu, δήλωσε προς τους ευρωπαίους αξιωματούχους πως «η Τουρκία είναι υπέρ της σταθερότητας και της ειρήνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και κάνει εποικοδομητικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή”. “Παρά τις προκλήσεις”, πρόσθεσε, “και επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας και της Κύπρου θα συνεχίσουμε να τηρούμε αυτή τη στάση».

Το Anadolu μεταδίδει επίσης ότι στην συνάντηση εξετάστηκε ο τρόπος ανάπτυξης των σχέσεων Τουρκίας – E.E., ενώ ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να θυμίσει στους ευρωπαίους οτι πρέπει να εστιάσουν στην “θετική ατζέντα“: « Ελπίζω η έκθεση που θα παρουσιαστεί στη σύνοδο να εστιάσει την προσοχή της στην θετική ατζέντα και να περιλαμβάνει προτάσεις για την ανάπτυξη των σχέσεων Τουρκίας-E.E και να έχει αντικειμενική και εποικοδομητική στάση για τις σχέσεις» δήλωσε, επαναφέροντας και την πρόταση του για την διοργάνωση Διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Στην τηλεδιάσκεψη μαζί με τον Ερντογάν από την τουρκική πλευρά συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν.

Στον “πάγο” οι κυρώσεις

Από την πλευρά του, ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε μετά το τέλος της τηλεδιάσεκψης ότι «μας ενδιαφέρει πολύ μια καλύτερη σχέση με την Τουρκία, όμως σε αυτό πρέπει να συνδράμει και η ίδια».

Ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η έκθεση Μπορέλ περιλαμβάνει μία θετική ατζέντα, ωστόσο «περιλαμβάνει και αρνητική σε περίπτωση που η σχέση χειροτερέψει».

Την ίδια ώρα, ευρωπαϊκή πηγή επισημαίνει σχετικά με τη συμπεριφορά της Τουρκίας ότι «είναι δύσκολο να κάνουμε εικασίες για το πώς θα εξελιχθεί» .

Παράλληλα, σημειώνει ότι «οι κυρώσεις είναι εκεί, αλλά από μόνες τους δεν είναι στόχος και δεν είναι ικανές να φέρουν λύση».

Πιθανή εππισκεψη της ηγεσίας της Ε.Ε. στην Τουρκία

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, αναφέρουν ότι «συζήτησαν για το τι ακολούθησε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των επικείμενων συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού, καθώς και την πορεία των σχέσεων ΕΕ – Τουρκίας».

Παράλληλα, «η πλευρά της ΕΕ υπογράμμισε τη σημασία της διαρκούς αποκλιμάκωσης και της περαιτέρω ενίσχυσης της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ώστε να καταστεί δυνατή μια πιο θετική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας».

«Οι πρόεδροι αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την κατάσταση των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, καθώς και για την ευρύτερη περιφερειακή κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης και της Συρίας» σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Τέλος, «συζήτησαν επίσης μια πιθανή επίσκεψη στην Τουρκία μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή