Πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων εξετάζει το ΥΠΟΙΚ μετά τη νέα, επιτυχημένη διπλή έξοδο στις αγορές. Γιατί στρέφεται η Αθήνα στα διμερή δάνεια

Πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων εξετάζει το ΥΠΟΙΚ

Μέρος των διμερών δανείων, που είχε πάρει η Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο πλαίσιο του πρώτου μνημονίου, εξετάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποπληρώσει πρόωρα το υπουργείο Οικονομικών.

Το σχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες (Καθημερινή ), βρίσκεται ακόμη σε πρόωρο στάδιο, αλλά επανήλθε στο προσκήνιο μετά τη νέα, επιτυχημένη, διπλή έξοδο στις αγορές, προχθές, με το 5ετές και το 30ετές ομόλογο.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας να μειώσει το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της αλλά και να βελτιώσει το προφίλ της, η Ελλάδα έχει ήδη αποπληρώσει μεγάλο μέρος των δανείων του ΔΝΤ, που ήταν και τα πιο ακριβά.

Γιατί στρέφεται στα διμερή δάνεια 

Τώρα, όμως, στρέφεται στα διμερή δάνεια, τα GLF, για μια ανάλογη κίνηση, καθώς το ΔΝΤ θεωρείται ότι πρέπει να παραμείνει ως δανειστής για να έχει ένα «μάτι» στην ελληνική οικονομία, τουλάχιστον μέχρις ότου βγει η χώρα από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας της Ε.Ε., το 2022.

Αυτό σημαίνει ότι για τον επόμενο χρόνο δεν προκρίνεται η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, αλλά αυτών του GLF.

Συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός προβλέπει να επιχειρηθεί η πρόωρη εξόφληση των δανείων του 2022, που είναι συνολικά 2,6 δισ. ευρώ περίπου, σχεδόν όσα άντλησε ο ΟΔΔΗΧ προχθές με τα δύο ομόλογα.

Το όφελος από την πρόωρη αποπληρωμή

Οι πληρωμές των δανείων του GLF είναι 2,6 δισ. ευρώ κάθε χρόνο έως το 2042, συνολικά 52 δισ. ευρώ.

Το επιτόκιο είναι τρίμηνο Euribor συν 50 μονάδες βάσης, δηλαδή αυτήν τη στιγμή -0,25% περίπου, ενώ τα αντίστοιχης διάρκειας έντοκα γραμμάτια (με αυτά πρέπει να γίνει η σύγκριση, υποστηρίζουν πηγές της αγοράς ομολόγων) είναι τρίμηνο Euribor συν 10 μονάδες βάσης (+0,15% περίπου).

Υπάρχει, επομένως, ένα όφελος 0,4% περίπου ή 10 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά και μια χρονική μετάθεση των υποχρεώσεων του ελληνικού Δημοσίου, που θεωρείται θετική.

Το θέμα δεν είναι εντελώς απλό

Πρέπει να συμφωνήσουν κατ’ αρχάς τα κράτη-μέλη στα οποία θα εξοφληθούν τα δάνεια και στη συνέχεια να εξασφαλισθεί η συναίνεση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να επιτρέψει στην Ελλάδα να εξοφλήσει πρόωρα άλλον πιστωτή και όχι τον ίδιο, όπως έχει υποχρέωση η χώρα, με βάση τους όρους δανεισμού της από τον ΕSM.

H ίδια διαδικασία είχε ακολουθηθεί και με το ΔΝΤ, προς το οποίο η Ελλάδα έχει αποπληρώσει πρόωρα περίπου 6 δισ. ευρώ, σε δύο δόσεις, με την τελευταία, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, να πραγματοποιείται τον περασμένο Μάρτιο.

Η τελευταία αυτή δόση διέγραψε τις αποπληρωμές που θα γίνονταν κανονικά έως τις 2 Δεκεμβρίου 2022. Μετά την προεξόφληση του περασμένου Μαρτίου, το υπόλοιπο του δανείου προς το ΔΝΤ είναι περίπου 1,7 δισ. ευρώ, όσο περίπου απαιτείται από το Ταμείο για να συνεχίσει να ασκεί τη μεταπρογραμματική του εποπτεία.

Το ποσό αυτό προβλέπεται να πληρωθεί το 2023 και το 2024.

Αποπληρωμή του υπόλοιπου του δανείου του ΔΝΤ

Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να επιχειρήσει η κυβέρνηση να αποπληρώσει πρόωρα και αυτό το υπόλοιπο του δανείου του ΔΝΤ, εφόσον η χώρα βγει κανονικά από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας το 2022. Προς το παρόν, πάντως, προτεραιότητα δίνεται στα δάνεια του GLF, αν και ακόμη όλα βρίσκονται στο στάδιο των πρώτων διερευνητικών συζητήσεων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή