Προς κατάργηση οδεύει η εισφορά του 4% υπέρ του εφάπαξ για τους νέους ασφαλισμένους

Την κατάργηση της εισφοράς 4% υπέρ του εφάπαξ για τους νέους ασφαλισμένους από το 2021 μελετάει ο υφυπουργός Εργασίας Νότης Μηταράκης, στο πλαίσιο της γενικότερης  αναδιοργάνωσης της επικουρικής ασφάλισης.

Συγκεκριμένα, το σενάριο το οποίο εξετάζουν στην κυβέρνηση προβλέπει ότι οι ασφαλισμένοι που θα ενταχθούν για πρώτη φορά στην ασφάλιση από την 1/1/2021 δεν θα καταβάλλουν κράτηση 4% επί των μεικτών αποδοχών τους.

Η κατάργηση της εισφοράς θα αφορά όλους τους νέους δημοσίους υπαλλήλους, μερίδα των νέων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα αλλά και των νέων αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι υποχρεούνται –με βάση το σημερινό νόμο- να πληρώνουν  τη σχετική κράτηση.

Μια τέτοια κατάργηση θα ισοδυναμεί με ισόποση αύξηση στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών και αντίστοιχη ελάφρυνση στο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων.

Το συγκεκριμένο σενάριο εντάσσεται στον όλο σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας για την ίδρυση ενός κλάδου επαγγελματικής επικουρικής ασφάλισης στα πλαίσια του υφισταμένου Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών.

Σύμφωνα με τον ίδιο σχεδιασμό όσοι ασφαλισθούν για πρώτη φορά από την 1/1/2021 θα καλούνται υποχρεωτικά να επιλέξουν το αν θα ασφαλισθούν στον επαγγελματικό ή τον δημόσιο επικουρικό κλάδο.

Οι εισφορές που θα καταβάλλονται θα ανέρχονται στο 6,5% είτε εντάσσονται στον επαγγελματικό, είτε στο δημόσιο κλάδο της επικουρικής ασφάλισης.

Όσον αφορά στους μισθωτούς, εισφορές 3,25% θα καταβάλλονται από τους ίδιους και εισφορές 3,25% θα πληρώνουν οι εργοδότες τους.

Εισφορές 6,5% θα κληθούν να πληρώνουν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, και όλοι οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι και οι νέοι αγρότες.

Ωστόσο, καμία από τις παραπάνω κατηγορίες νέων -από το 2021- μισθωτών και μη μισθωτών δε θα πρέπει να καταβάλλει εισφορές υπέρ του εφάπαξ, δηλαδή υπέρ του κλάδου προνοίας.

Στον αντίποδα, οι παλιοί -δηλαδή οι προ του 2021- ασφαλισμένοι θα παραμείνουν ενταγμένοι και μετά το 2021 στο δημόσιο κλάδο του ΕΤΕΑΕΠ και  θα συνεχίσουν να καταβάλλουν εισφορά σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Από το newsroom του economico.gr

Περισσότερα νέα, ρεπορτάζ και αναλύσεις:ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Καμία δημοσίευση για προβολή