Πρόσκληση” με γενναιόδωρα φορολογικά κίνητρα σε ξένους συνταξιούχους να έρθουν στον ελληνικό …παράδεισο

Στην διαφορετική προσέγγιση που αποφάσισε να ακολουθήσει η Ελλάδα, επιλέγοντας να προσελκύσει συνταξιούχους και όχι νέους επιχειρηματίες και φοιτητές, αναφέρεται με εκτενές άρθρο του ο Guardian, το οποίο δημοσιεύτηκε χθες.

Ειδικότερα, κάνει αναφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο, που πρόκειται να κατατεθεί αύριο στη βουλή και θα περιλαμβάνει συντελεστή φόρου εισοδήματος 7% για τους αλλοδαπούς συνταξιούχους που μεταφέρουν την φορολογική τους έδρα στην χώρα μας. Το κίνητρο θα ισχύει για μία δεκαετία.

“Η λογική είναι πολύ απλή: θέλουμε τους συνταξιούχους να μετεγκατασταθούν εδώ. Έχουμε μια όμορφη χώρα, πολύ καλό κλίμα, οπότε γιατί όχι;” δήλωσε η Αθηνά Καλύβα, επικεφαλής της φορολογικής πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών, στον Guardian.

“Ελπίζουμε ότι επωφελούμενοι από αυτόν τον ελκυστικό συντελεστή φόρου, οι συνταξιούχοι θα περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους στην Ελλάδα” πρόσθεσε η κ. Καλύβα, τονίζοντας ότι, τελικά, ο στόχος είναι να επεκταθεί η φορολογική βάση της χώρας. “Αυτό θα σήμαινε μια μικρή επένδυση – ενοικίασης ή αγοράς σπιτιού”.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, “η Αθήνα δεν είναι η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ που επινόησε ένα τέτοιο σχέδιο. Στο αποκορύφωμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Λισαβόνα ξεκίνησε επίσης να προσελκύσει ξένους συνταξιούχους στην Πορτογαλία με μια προσφορά δεκαετίας αφορολόγητων συντάξεων.

Το μέτρο ώθησε τους πλούσιους Βορειοευρωπαίους να αρχίσουν να ονειρεύονται το Αλγκάρβε και τη φτηνή συνταξιοδότηση σε θερμότερα κλίματα, και πολλοί άρχισαν να εγκαθίστανται εκεί.

Ωστόσο, εξόργισε άλλα κράτη της ΕΕ, τα οποία παραπονέθηκαν ότι η χώρα διέθετε φορολογικό καθεστώς που εισάγει διακρίσεις. Αφού αντέδρασαν οι ντόπιοι, η Λισαβόνα ανακοίνωσε ότι θα εισαγάγει φέτος φόρο 10% στα εισοδήματα σύνταξης ξένων πηγών για “μη συνηθισμένους κατοίκους”.

“Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν σκοπεύει να υποτιμήσει τους συνεργάτες της. Αλλά ενώ η Αθήνα έφτασε αργά στο σόου, προσπαθεί να ξεπεράσει τους ανταγωνιστές εφαρμόζοντας το κατ ‘αποκοπή ποσοστό όχι μόνο στις συντάξεις αλλά και σε άλλες πηγές εσόδων” αναφέρει ο Guardian.

Το κατ ‘αποκοπή ποσοστό 7% θα ισχύει για ό,τι εισόδημα μπορεί να έχει ένα άτομο, είτε για ενοίκια ή μερίσματα, όσο και για συντάξεις», δήλωσε ο Άλεξ Πατέλης, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού. «Ως ρεφορμιστική κυβέρνηση, πρέπει βασικά να προσπαθήσουμε α ενισχύσουμε την οικονομία και να αλλάξουμε τα μοντέλα ανάπτυξης στην Ελλάδα».

Μετά την επιτυχή αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού – το ποσοστό μόλυνσης της χώρας και ο αριθμός των θανάτων παραμένει μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρώπη – η Αθήνα στοιχηματίζει επίσης για την αλλαγή των αντιλήψεων για τη συνολική ικανότητα της χώρας.

«Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το εμπορικό σήμα της Ελλάδας και να αξιοποιήσουμε αυτό που έχει επιτευχθεί», πρόσθεσε ο κ. Πατέλης. «Μόλις η πανδημία υποχωρήσει, πιστεύουμε ότι το κεφάλαιο και η εργασία θα μετακινηθούν σε μέρη που ήταν σχετικά καλύτερα».

Το σχέδιο έχει επίσης εκπονηθεί για να προσελκύσει την ελληνική διασπορά, μια κοινότητα 5 εκατομμυρίων ατόμων με ισχυρούς δεσμούς με τη μητέρα πατρίδα.

Φυσικά θα υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες. Οι πολίτες που προέρχονται από «δύσκολες χώρες» δεν χρειάζεται να κάνουν αίτηση, λένε αξιωματούχοι. Και εκτός από την απόδειξη του συνταξιοδοτικού τους καθεστώτος, οι υποψήφιοι θα πρέπει να προέρχονται από ένα κράτος που απολαμβάνει συνθήκη διπλής φορολογίας με την Αθήνα και θα συμφωνήσουν να ζουν στην Ελλάδα για περισσότερο από έξι μήνες κάθε χρόνο.

Αξιωματούχοι απορρίπτουν τις προτάσεις ότι το σχέδιο αυτό θα εξοργίσει τους Έλληνες πολίτες. Η χώρα έχει ήδη μια από τις πιο υψηλές φορολογίες και λιτότητα στον κόσμο – το τίμημα των τεράστιων χρηματοδοτήσεων από την ΕΕ και το ΔΝΤ για να διατηρήσει την οικονομία της.

«Οι συνταξιούχοι εξ ορισμού δεν εργάζονται» δήλωσε ο Πατέλης. «Δεν υπάρχει λοιπόν ανταγωνισμός με το εγχώριο εργατικό δυναμικό. Αντίθετα, θα είναι εδώ ξοδεύοντας χρήματα. Βρετανοί πηγαίνουν στην Ισπανία, οι Αμερικανοί μετακινούνται στη Φλόριντα, οπότε γιατί όχι η Ελλάδα; ”

Και συνεχίζει το δημοσίευμα: “Εάν το σχέδιο έχει ευνοϊκή υποδοχή στο εξωτερικό, θα σηματοδοτήσει ένα αποφασιστικό διάλειμμα από το πρόσφατο παρελθόν: περίπου 500.000 Έλληνες εκτιμάται ότι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα αναζητώντας εργασία κατά τη διάρκεια της μακροχρόνιας κρίσης του χρέους.

Εκείνοι που μελετούν τους γηράσκοντες πληθυσμούς δεν θεωρούν κακή την ιδέα. «Είναι καλή ιδέα εάν οι συνταξιούχοι έχουν εύκολη πρόσβαση σε ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας και καλές συνδέσεις με τα αεροδρόμια, ώστε να μπορούν να πάνε και να δουν τα εγγόνια τους», δήλωσε ο Πλάτων Τήνιος, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και ειδικός στην ελληνική συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. “Και γήπεδα γκολφ, επίσης.”

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή