Προσκλητήριο Μητσοτάκη στους επενδυτές: Επενδύστε στην χώρα των μεταρρυθμίσεων

Μητσοτάκης επενδύσεις

Προσκλητήριο στον επενδυτικό κόσμο, να επενδύσει στο μέλλον της Ελλάδα απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και ότι η χώρα θα είναι ανάμεσα σε αυτές που θα βγει ισχυρότερες από την πανδημία.

Στο πλαίσιο του 15ου ετήσιου Roadshow του Χρηματιστηρίου απήθυνε πρόσκληση στους επενδυτές να τοποθετηθούν στην ελληνική οικονομία, η οποία πρόκειται να ενισχυθεί από τις δρομολογούμενες μεταρρυθμίσεις και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, ποσά που ισούνται με το 17% του εθνικού ΑΕΠ.

Έκανε ειδική μνεία στις μεταρρυθμίσεις που τρέχουν και σε εκείνες που θα ξεκινήσουν, όπως το νέο πτωχευτικό κώδικα- «μια μικρή επανάσταση», όπως είπε για την χώρα-  την ψηφιοποίηση του κράτους, την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού, ενώ στάθηκε στα μέτρα στήριξης για εργαζομένους και επιχειρήσεις και στο γεγονός ότι αυτά έχουν έμφαση στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος και έχει χτυπηθεί περισσότερο από την πανδημία.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε τέσσερις σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη της χώρας, σημειώνοντας στο μήνυμά του πως αυτά τα μέτρα, μαζί με τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή, καθιστούν πιο ελκυστική την Ελλάδα για τις άμεσες ξένες επενδύσεις και την δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αυτές είναι::

  • Μείωση της τάξης του 7,5% στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν εργοδότες και εργαζόμενοι.
  • – Αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης. «Αμφότερα τα μέτρα αφορούν το 2021, αλλά έχουμε την πεποίθηση ότι θα βρούμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε να τα εκτείνουμε πέραν αυτού του ορίζοντα. Οι φοροελαφρύνσεις αυτές αφορούν τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την ύφεση που προκάλεσε ο κορονοϊός».

    – Διεύρυνση του μέτρου των υπεραποσβέσεων ώστε να περιλαμβάνει όχι μόνον τις δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη, αλλά επίσης επενδύσεις που κατευθύνονται προς πράσινες και ψηφιακές πρωτοβουλίες.

    – Μία γέφυρα για την τόνωση της απασχόλησης έως την άνοιξη. Η κυβέρνηση θα καλύψει πλήρως, για έξι μήνες, τις ασφαλιστικές εισφορές για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας από αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης κάλεσε τους επενδυτές να επενδύσουν στο μέλλον της Ελλάδας, τονίζοντας πως παρότι όταν ξέσπασε η κρίση αναλυτές ανά τον κόσμο έσπευσαν να ανακατατάξουν την Ελλάδα στις χαμηλότερες θέσεις των οικονομικών προβλέψεών τους, πλέον τα δεδομένα από το πρώτο μισό του έτους ήδη δείχνουν ότι αυτές οι προβλέψεις ήταν βιαστικές και λανθασμένες.

«Προφανώς μια παγκόσμια πανδημία δεν συγκαταλεγόταν στα σχέδιά μας όταν αναλάβαμε την εξουσία, πριν από κάτι παραπάνω από έναν χρόνο. Αλλά η αξιοπιστία κερδίζεται σε δύσκολους καιρούς, όχι σε εύκολους. Είναι ισχυρή πεποίθησή μου, ότι τα παγκόσμια επενδυτικά κεφάλαια και το ταλέντο εν τέλει θα κατευθυνθούν στις χώρες που αντιμετωπίζουν καλύτερα την πανδημία. Και είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα είναι μία από αυτές», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση προωθεί την μεταρρυθμιστική της ατζέντα. «Ο νέος πτωχευτικός κώδικας έχει δοθεί στη δημοσιότητα, και προβλέπει για πρώτη φορά ένα ενιαίο πλαίσιο για την αναδιάρθρωση και την κήρυξη σε πτώχευση λόγω χρεών, φυσικών ή νομικών προσώπων. Συνιστά επανάσταση για την Ελλάδα, τίποτα λιγότερο, απλοποιώντας και επιταχύνοντας διαδικασίες, προστατεύοντας τα δικαιώματα πιστωτών ενωταυτόχρονα, καθαρίζει το τοπίο από τις αποκαλούμενες “επιχειρήσεις-ζόμπι” και βοηθά στην σημαντική ενίσχυση του επιχειρηματικού πνεύματος της χώρας», ανέφερε:

Όσον αφορά το φάσμα 5G, σημείωσε πως «το φθινόπωρο αναμένεται η δημοπρασία και η λειτουργία του κρατικού ταμείου που δημιουργείται για να υποστηρίξει υπηρεσίες 5G.  Και επίσης συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση την προσπάθειά μας για την ψηφιοποίηση του κράτους και τη νομοθέτηση του Κώδικα Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

Σχετικά με τον τομέα της ενέργειας, ανακοίνωσε πως σύντομα θα ξεκινήσει η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, του διαχειριστή του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το πρόγραμμα «Ηρακλής» προχωρά όπως έχει σχεδιαστεί. «Αναμένουμε τη συμμετοχή και των τεσσάρων τραπεζών έως το τέλος του 2020 και το πρόγραμμα για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο μισό, κινείται εντός στόχων», συμπλήρωσε.

Επίσης ανέφερε πως «φέτος θα δημοσιεύσουμε την πρότασή μας για τη μετάβαση στην επικουρική σύνταξη από ένα σύστημα καθορισμένων παροχών, προς ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που θα βασίζεται στις εισφορές κάθε ασφαλισμένου. Σε βάθος χρόνου αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω την ανάπτυξη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς»..

Τέλος, αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, υπενθύμισε ότι η Ελλάδα αναμένεται να λάβει περίπου 32 δισεκ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε περισσότερο από 17% του ελληνικού ΑΕΠ, σε βάθος εξαετίας.

«Ειδικές ομάδες εργάζονται σκληρά αυτή την περίοδο, για την κατάρτιση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης για να καθορίσει τις προτεραιότητές της κυβέρνησης για την αξιοποίηση αυτών των πόρων: :πράσινες, ψηφιακές ιδιωτικές επενδύσεις και οικονομικός μετασχηματισμός, απασχόληση, δεξιότητες και υποδομές.

 

Καμία δημοσίευση για προβολή