Προσλήψεις σε όλο το Δημόσιο με «εργαλείο» τα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης

Προσλήψεις σε σειρά θέσεων στο Δημόσιο ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Προσλήψεις με προεκλογικό άρωμα ετοιμάζει η κυβέρνηση σε δήμους, υπουργεία, νοσοκομεία, Ταμεία και κρατικές επιχειρήσεις.

Τα μαζικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, που κλείνουν όμως το μάτι για μακροχρόνια εργασία αλλά και άλλες προσλήψεις στο Δημόσιο, αποτελούν τα ρέστα που παίζει εσχάτως η κυβέρνηση, «εργαλειοποιώντας» δράσεις που όφειλαν να έχουν γίνει εδώ και καιρό και να απευθύνονται όχι σε λίγους και ημέτερους αλλά σε όλους τους πολίτες. Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο τις επόμενες 40 ημέρες θα ξεπεράσουν τις 6.500 οι προσλήψεις μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), ασφαλιστικά ταμεία, στις συγκοινωνίες, στην υγεία και αλλού. Οι μόνιμες θέσεις που ήδη έχουν προκηρυχθεί φτάνουν τις 2.800, με τους εποχικούς να ξεπερνούν τις 3.700 σε μια σειρά ειδικοτήτων.

Το πρόγραμμα για την υγεία

Το μεγαλύτερο μπαράζ προσλήψεων (1.200) αναμένεται στον χώρο της υγείας και εντάσσεται σε πρόγραμμα που φέρει τη σφραγίδα του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού και αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Οι προκηρύξεις θα αναρτηθούν εντός του Σεπτεμβρίου και θα αφορούν κυρίως χαμηλές βαθμίδες εργαζόμενων, όπως νοσηλευτές, πληροφορικάριους, λογοθεραπευτές, διοικητικό προσωπικό κ.ά. Επίσης, θα προσληφθούν 1.000 εποχικοί υπάλληλοι έως τον Οκτώβριο στο ΕΚΑΒ, στον ΕΟΦ, στις ΔΥΠΕ, 215 γιατροί και φαρμακοποιοί στον ΕΟΠΥΥ κ.ά.

Μεγάλο σχέδιο σε εξέλιξη βρίσκεται και σε ό,τι αφορά τις τοποθετήσεις 1.000 συμβασιούχων σε παιδικούς σταθμούς δήμων της χώρας, σε προσλήψεις που ήδη ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν στα μέσα του επόμενου μήνα -το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Παράλληλα, 500 θα είναι οι εποχικοί εργαζόμενοι στην καθαριότητα των δήμων, 160 προσλήψεις θα γίνουν στο υπουργείο Οικονομικών και 140 στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κυρίως δικηγόρων και οικονομολόγων. Προσλήψεις επίσης θα υπάρξουν στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, σε δήμους, στη ΡΑΕ κ.α.

Περισσότερα σε λέξεις

Το σχέδιο της Αχτσιόγλου

Από την 1η Αυγούστου και με διάρκεια υποβολής αιτήσεων έως και χθες Δευτέρα 20 του μηνός, ξεκίνησε το φαραωνικό πρόγραμμα πρόσληψης 30.333 ανέργων από τον ΟΑΕΔ σε θέσεις πλήρους απασχόλησης και για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών. Πρόκειται για δράση που επίσπευσε -κατόπιν εντολών του Μεγάρου Μαξίμου- η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης και της κατάρτισης σε Δήμους, Περιφέρειες και Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αναμενόταν να ωριμάσει προς τα τέλη του 2018, όμως οι ανάγκες της κυβέρνησης πίεσαν τις καταστάσεις και εμφανίστηκε αρκετά νωρίτερα. Το πρόγραμμα εντάσσεται στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι ήδη για τις σχετικές θέσεις έχει υπάρξει κομματική κινητοποίηση και ενημέρωση σε όλες τις περιφερειακές οργανώσεις των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ., καθώς θεωρείται ότι οι οκτάμηνες αυτές καταρτίσεις θα εκληφθούν από πολλούς άνεργους ως παράθυρο για περαιτέρω απασχόληση στο Δημόσιο. Η στόχευση του υπουργείου Εργασίας είναι κυρίως τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα, μακροχρόνια άνεργοι, ηλικιακές ομάδες άνω των 29 ετών, ΑμεΑ, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης κ.ά. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο κύμα προσλήψεων ακολουθεί το προηγούμενο κύμα του καλοκαιρού, όταν υπήρξε άνοιγμα θέσεων σε ΟΤΑ, ΕΥΔΑΠ, Πολεμική Αεροπορία, ακόμα και σε… κατασκηνώσεις. Επρόκειτο για 588 θέσεις τακτικού προσωπικού για τη στελέχωση καταστημάτων κράτησης του υπουργείου Δικαιοσύνης, 400 θέσεις απασχόλησης στην ΕΥΔΑΠ, μόνιμες θέσεις στην Πολεμική Αεροπορία, 423 θέσεις στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική κ.ά.

Επίσης, υπάρχουν συζητήσεις και για μια σειρά άλλων προσλήψεων, όπως ειδικότητας ΔΕ Τηλεφωνητών σε όλο το Δημόσιο με τη σφραγίδα της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη. Η τελευταία έχει ζητήσει με πρόσφατη εγκύκλιό της την καταγραφή από όλο το Δημόσιο και τις υπηρεσίες του των αναγκών σε προσωπικό των τηλεφωνικών κέντρων. Αμέσως μετά θα εκδοθεί μία ενιαία προκήρυξη για την πρόσληψη -σε μόνιμες θέσεις- προσωπικού της ειδικότητας ΔΕ Τηλεφωνητών.

Οι υπόλοιπες δράσεις

Εκτός των παραπάνω, η κυβέρνηση επιχειρεί να τρέξει με ταχύτερους ρυθμούς προγράμματα άμεσης χρηματοδότησης -συγκεκριμένα εκείνα που αφορούν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις-, καθώς και να ανοίξουν οι κάνουλες για τουριστικές ΜΜΕ ή για μικρά μαγαζιά εστίασης. Ετσι, μόλις πριν από λίγες ημέρες άνοιξαν τα ψηφιακά προγράμματα του ΕΠΑνΕΚ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία) και το πρόγραμμα «Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου» με στόχο να φανεί ότι «βρέχει ευρωκονδύλια» στη χώρα.

Επίσης, σε τελική φάση υλοποίησης βρίσκεται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας για τη θεσμοθέτηση των μικροπιστώσεων, έως 25.000 ευρώ, σε όλους τους αποκλεισμένους δικαιούχους χρηματοδότησης. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση το υπουργείο προωθεί την παράκαμψη των τραπεζικών ιδρυμάτων έτσι ώστε οι χαρακτηρισμένοι ως «αφερέγγυοι» πολίτες να λαμβάνουν δάνεια μέσω μικροχρηματοδότησης, μέτρο το οποίο αποσκοπεί στη διεύρυνση της πρόσβασης σε εξωτραπεζικούς φορείς. Το νομοσχέδιο αναμένεται να τεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση και στη συνέχεια πρόκειται να ρυθμιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις υπαγωγής.

Aπό το newsroom του Economico.gr με τη συνεργασία του Newmoney.gr

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Καμία δημοσίευση για προβολή